zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Raspisan konkurs za kupovinu kuća

Raspisan konkurs za kupovinu kuća

Zavod za ravnopravnost polova raspisao je 5. jula 2017. godine “Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu kuća sa okućnicom”. Cilj konkursa je podstaći razvoj ruralnih sredina, poboljšati demografsku strukturu Vojvodine, ekonomski osnažiti i povećati broj žena vlasnica nepokretnosti.

Konkurs je otvoren do 30. septembra 2017. godine.

Više informacija o Konkursu možete pogledati OVDE

 


 

Uloga žene u privredi i društvu

Uloga žene u privredi i društvu

U saradnji sa Ambasadom Izraela i organizacijom NALED, u Somboru je 29. juna 2017. godine, u svečanoj sali Županije, održan okrugli sto „Uloga žena u privredi i društvu“. Razgovaralo se o podsticanju ženskog preduzetništva, zapošljavanju i osnaživanju žena na rukovodećim pozicijama.

Iskustva iz Izraela podelila je Rina Bar-Tal, emeritus, predsednica Izraelske ženske mreže.

Prisutnima se obratio pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, istakavši da za Pokrajinsku Vladu, kao i Sekretarijat na čijem je čelu, postoji jedan vrlo jasan cilj po pitanju ženskog preduzetništva, a to je da se učini sve kako bi se potencijal ženskog preduzetništva razvio što brže i što masovnije.

Direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, Diana Milović, u panel diskusiji, predstavila je rad Zavoda, istakavši važnost postojanja jednog ovakvog državnog mehanizma, koji se bavi isključivo rodnom ravnopravnošću. Ona je istakla značaj podrške i saradnje Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, jer zajedničkim radom i programima koji se nadovezuju, može se ozbiljno raditi na ekonomskom osnaživanju žena, što je preduslov za njihov dalji rad. Takođe, direktorka je predstavila i ostale delatnosti kojima se Zavod bavi, istakavši izdavačke, istraživačke, edukativne, podsticajne i promotivne aktivnosti, kao nešto čime se, na ovim prostorima, bavi jedino Zavod za ravnopravnost polova. Iz toga se može zaključiti da je AP Vojvodina kredibilan sagovornik na temu rodne ravnopravnosti i ima iskustvo koje može podeliti sa ostalim rodnim mehanizmima.

Ovaj okrugli sto predstavlja drugu u nizu radionica sa međunarodnim stručnjacima, koje Ambasada Izraela organizuje u saradnji sa NALED-om i gradom Somborom, povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Izraela i 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa ove zemlje i Srbije.

 


 

Direktorka Zavoda prisustvovala svečanosti povodom potpisivanja Evropske povelje o jednakosti žena i muškaraca u lokalnom životu

Direktorka Zavoda prisustvovala svečanosti povodom potpisivanja Evropske povelje o jednakosti žena i muškaraca u lokalnom životu

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović prisustvovala je svečanom potpisivanju Evropske povelje o jednakosti žena i muškaraca u lokalnom životu, koju je u ime grada Novog Sada potpisao gradonačelnik Miloš Vučević.

Novi Sad je dvanaesta lokalna samouprava koja je potpisala Povelju obavezujući se na ovaj način svojim građankama i građanima za njenu primenu i oblastima koje odredi kao prioritet.

Potpisivanjem Povelje grad Novi Sad pokazuje da će voditi računa o ravnopravnosti žena i muškaraca i šalje važnu poruku svima u okruženju da je to vrednost za koju se treba zalagati.

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou namenjena je lokalnim i regionalnim upravama Evrope koje se njenim potpisivanjem javno obavezuju da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane Poveljom u svojim sredinama.

U cilju pružanja podrške primeni ovih principa, svaka potpisnica Povelje dužna je da u roku od dve godine pripremi Akcioni plan kojim će odrediti prioritete, aktivnosti i sredstva za njegovo sprovođenje. Potpisnica je takođe u obavezi da se poveže sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u svojoj zemlji, kako bi na najbolji mogući način promovisala najbolje prakse u pogledu istinske ravnopravnosti.

U Republici Srbiji Povelju je usvojilo ukupno 48 gradova i opština, dok su u Vojvodini Povelju potpisale opštine Bački Petrovac, Bečej, Kovačica, Kovin, Kula, Žitište, Sečanj, Žabalj i gradovi Zrenjanin, Sombor, Pančevo i Novi Sad.

 


 

Održana prva Akademija veština za buduće preduzetnike i preduzetnice

Održana prva Akademija veština za buduće preduzetnike i preduzetnice

Zavod za ravnopravnopravnost polova održao je od 16. do 18. juna trodnevni seminar u Vrdniku za preduzetnice i preduzetnike pod nazivom „Akademija veština“.

U „Akademiji veština“, kao prvom programu ovakve vrste koji je Zavod osmislio, učestvovalo je 25 polaznika i polaznica od kojih su najveći broj činile predstavnice udruženja žena iz Vojvodine i nekoliko preduzetnica i preduzetnika vlasnika i vlasnica malih preduzetničkih radnji. Polaznici i polaznice odabrani su nakon javnog poziva, prema kriterijumima koji su bili ustanovljeni od strane Zavoda.

Na predavanjima su polaznici imali priliku da dobiju informacije o tome kako pokrenuti sopstveni posao, kako napraviti biznis plan, kako obezbediti izvore finansiranja, kako voditi poslovne knjige, kreirati brend i plasirati ga na tržište. Ono što je naišlo na veliko odobravanje svih polaznika i polaznica Akademije jeste predavanje o marketingu i javnom nastupu, kao kruni prodaje sopstvenog proizvoda, zbog reklamiranja i plasiranja svog brenda kupcima.

„Akademija veština“ je održana u prelepom fruškogorskom mestu Vrdnik, u novom apartmanskom naselju Sunčani breg, gde su polaznici i polaznice imali apsolutni mir i smeštaj dostojan ovakvog dešavanja, tako da su se u potpunosti mogli posvetiti sticanju praktičnih i teorijskih znanja iz oblasti preduzetništva.

Akademiju su posetili i podržali pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, zatim Zdravka Milenković, pomoćnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Vlade Republike Srbije, kao i pokrajinski poslanik u Skupštini AP Vojvodine Goran Gonđa.

Seminar je zatvorila direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović zahvalivši se svim polaznicima i polaznicama na učestvovanju u seminaru i uručivši im povrdu o završenoj trodnevnoj obuci na „Akademiji veština“.

 

 

 

 

 

Prilog o održanoj obuci možete pogledati ovde


 

Obuka iz oblasti preduzetništva za 25 žena i muškaraca

Obuka iz oblasti preduzetništva za 25 žena i muškaraca

Obuka za dvadeset preduzetnica i pet preduzetnika koji su spremni da započnu ili unaprede svoju poslovnu ideju biće održana od 16. do 18. juna 2017. godine u hotelu “Sunčani breg” u Vrdniku.

Program unapređenja ekonomskog položaja žena i muškaraca putem podrške u vidu obuka i edukacija iz oblasti preduzetništva i pružanja pomoći u započinjanju ili razvijanju poslovne ideje, pod nazovom “Akademija veština”, predstavlja nov program Zavoda za ravnopravnost polova koji ima za cilj da animira i ohrabri žene i muškarace koji su na početku bavljenja preduzetništvom ili se bave istim tipom delatnosti da se udruže, ojačaju svoje kapacitete i na taj način lakše izađu na tržište.

Edukacija će obuhvatiti teme kao što su odabir poslovne ideje, priprema biznis i marketing plana, izvori finansiranja, upravljanje poslom, vremenom i novcem itd.

Kao nastavak ovog programa, nakon edukacije je predviđeno angažovanje marketinških agencija koje će odabrati najuspešnije poslovne ideje polaznika i polaznica obuke, osmisliti strategiju i medijsku kampanju i na taj način učiniti proizvode i usluge vidljivim na tržištu.

Gostovanje direktorke Diane Milović na RTV

Gostovanje direktorke Diane Milović na RTV

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović gostovala je 05.06.2017. godine na RTV u emisiji “Novosadske razglednice” povodom kampanje “Dan jednakih plata”.

Pogledajte prilog:


 

Odluka o izboru polaznika/ca “Akademije veština”

Odluka o izboru polaznika/ca “Akademije veština”

Na osnovu Javnog poziva za polaznice i polaznike “Akademije veština”, koji je raspisao Zavod za ravnopravnost polova 08.05.2017. godine i predloga Кomisije broj 182/2017 od 06.06.2017. godine, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović donela je Odluku o izboru polaznika i polaznica “Akademije veština”.

Odluku možete preuzeti u pdf formatu.
Odluka o izmeni i dopuni Odluke o izboru polaznika/ca Akademije veština


 

Prva izložba preduzetničkih veština žena iz grada

Prva izložba preduzetničkih veština žena iz grada

U Kikindi je 3. juna na centralnom gradskom trgu, u organizaciji Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, prvi put održana izložba preduzetničkih veština žena iz grada. Bio je to nastavak prve izložbe koja je održana 20. maja u Čelarevu koja je prikazala preduzetničke veštine žena sa sela.

Time je Zavod kao organizator obe izložbe promovisao veštine udruženja sa teritorije Bačke i Banata.

Svoje radove je izložilo više od 40 udruženja iz Pančeva, Zrenjanina i Kikinde. Na izložbi su takođe učestvovali i muškarci kao članovi udruženja.

Izložbu je otvorila direktorka Zavoda Diana Milović i tom prilikom rekla kako će se manifestacije u vidu izložbi nastaviti na teritoriji cele Vojvodine. Na taj način, pokazaćemo sve ono što udruženja rade, izneti na trgove gradova i sela njihove radove jer velika je šteta da takvi proizvodi ostanu samo na nivou hobija.

Cilj je da se udruženja prvo upoznaju među sobom, da prepoznaju eventualne buduće partnere sa kojima bi se možda mogli u budućnosti dogovarati o zajedničkom nastupu na tržištu.

Na izložbi su se mogli videti kulinarski specijaliteti udruženja iz Banata, ručni radovi, ali i preduzetnici koji su sa svojim proizvodima već na tržištu. Oni su posebno interesantni jer imaju iskustvo nastupa na ovakvim manifestacijama i mogu da ga podele sa udruženjima koji bi hteli da registruju pravno lice i svoj hobi pretvore u posao od koga mogu živeti.

Učesnicima izložbe obratio se i Sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, rekavši da je Pokrajinska vlada spremna da podrži ovakve manifestacije i da njegov Sekretarijat, u saradnji sa Zavodom za ravnopravnost polova, aktivno radi na podršci udruženjima kroz konkurse i druge vidove saradnje sa njima.

Ta podrška će u budućnosti biti još veća, jer se primetilo da se udruženja rado odazivaju ovakvim izložbama i da imaju šta da pokažu.

Izložbu, koju je bila posećena od strane građanki i građana Kikinde, ali i iz drugih mesta Banata zatvorila je direktorka u 13 časova.

 


 

Zavodu za ravnopravnost polova uručena nagrada za projekat prekogranične saradnje sa Mađarskom

Zavodu za ravnopravnost polova uručena nagrada za projekat prekogranične saradnje sa Mađarskom

U subotu, 27.05.2017. godine uručena je pohvalnica za jedan od osam najboljih IPA projekata, u mađarskom gradiću Kibekhazu na Konferenciji DKMT.

Pohvalnicu je u ime Zavoda primila direktorka, Diana Milović. Ona se zahvalila pre svega Garancijskom fondu AP Vojvodine, kao nosiocu projekta “Poslovno povezivanje žena koje žive u ruralnim područjima”, a onda i svima koji su učestvovali u realizaciji projekata koji je trajao godinu dana.

Potvrđeno je da će se prekogranična saradnja pojačati u oblasti povezivanja i ekonomskog osnaživanja žena sa obe strane granice, a Zavod za ravnopravnost polova će u tome aktivno učestvovati. Direktorka Zavoda je tom prilikom prisustvovala Konferenciji DKMT, na kojoj su bili predstavnici sve tri države (Srbije, Mađarske i Rumunije).

Vojvodinu je na tom skupu predstavljao predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović.