zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Direktorka Milović na skupu “Položaj žena na selu i kako ga poboljšati” u Privrednoj komori Vojvodine

Direktorka Milović na skupu “Položaj žena na selu i kako ga poboljšati” u Privrednoj komori Vojvodine

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović učestvovaće u petak, 18. maja 2018. godine na tematskom skupu “Položaj žena na selu i kako ga poboljšati“ u organizaciji Privredne komore Vojvodine i preduzeća „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD.
Cilj skupa je ukazati na položaj žena danas, predstaviti primere dobre prakse institucija, kao i predložiti mere za unapređenje statusa žena na selu.

Tematski skup će biti održan u velikoj sali Privredne komore Vojvodine – master centar Novosadskog sajma u Novom Sadu, a očekuje se učešće predstavnika resornog ministarstva i sekretarijata, nevladinog sektora i udruženja žena.


 

Izložba preduzetničkih veština žena u Neštinu – 19. maj 2018.

Izložba preduzetničkih veština žena u Neštinu – 19. maj 2018.

U subotu 19. maja 2018. ispred Mesne zajednice u selu Neštin Zavod za ravnopravnost polova će u saradnji sa dve opštine Bačka Palanka i Beočin održati drugu po redu “Izložbu preduzetničkih veština žena u gradu”.
Program obuhvata promociju aktivnosti udruženja žena i preduzetnica sa teritorije Bačke Palanke, Beočina i Šida, a cilj je predstaviti ženski aktivizam i široj javnosti ukazati na preduzetničke i turističke potencijale proizvoda žena iz Vojvodine.

Na izložbi će se predstaviti ukupno 24 udruženja žena iz Bačke Palanke, Beočina, Čelareva, Obrovca, Tovariševa, Karađorđeva, Gajdobre, Rakovca, Banoštora, Suseka, Luga i Višnjićeva, koja će posetiocima izložiti svoje rukotvorine, suvenire, tradicionalna slatka i slana jela, vez, nakit i druge proizvode.

Izložbu će u 11 časova otvoriti direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, a prisutnima će se obratiti i predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica, predsednik Skupštine opštine Beočin Zoran Stokuća i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Nakon otvaranja izložbe planiran je obilazak štandova izlagača.

 

 


 

U Novom Miloševu predstavljene medarke, vinarke, cvećarke i druge preduzetnice

U Novom Miloševu predstavljene medarke, vinarke, cvećarke i druge preduzetnice

Zavod za ravnopravnost polova održao je u subotu 12. maja 2018. u selu Novo Miloševo (opština Novi Bečej) drugu po redu “Izložbu preduzetničkih veština žena sa sela”.

Na izložbi se predstavilo 23 udruženja žena i preduzetnica iz opština Bečej, Novi Bečej, Ada, Zrenjanin i Kikinda. Posetioci su na izložbi mogli videti i probati proizvode od meda, domaće likere, vino, rukotvorine u dekupaž tehnici, nameštaj od pruća, nakit, domaći sir, slatke i slane proizvode od testa.

Izložbu su otvorili direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.
Prema rečima direktorke Zavoda, cilj izložbe je skrenuti pažnju javnosti na preduzetničke veštine žena sa sela koje uz podršku lokalne zajednice mogu biti pokretačka snaga sredine u kojoj žive.

Zavod za ravnopravnost polova kontinuirano putem javnih konkursa namenjenih unapređenju sopstvenog biznisa, pokušava da osnaži kako žene preduzetnice, tako i udruženja žena kako bi one sa svojom poslovnom idejom izašle na tržište i ekonomski ih osnažile, izjavila je direktorka Zavoda.

Zavod za ravnopravnost polova, kao pokrajinski mehanizam za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u Vojvodini, već dugi niz godina, uz podršku Pokrajinske vlade, svojim programima podstiče rad i vidljivost žena sa sela, vodeći se činjenicom da doprinos žena seoskom turizmu može biti veoma dragocen u smislu očuvanja kulture nekog mesta, ali i poboljšanja opšte socio-ekonomske slike određenog ruralnog prostora.

Nakon Novog Miloševa, u subotu 19. 05. 2018. u selu Neštin biće održana “Izložba preduzetničkih veština žena” u gradu sa ciljem da se predstave radovi, proizvodi i rukotvorine žena iz opštinskih udruženja iz Bačke Palanke, Beočina, Šida i Sremske Mitrovice.

Video prilog sa izložbe

 

 

 


 

Izložba preduzetničkih veština žena sa sela u Novom Miloševu

Izložba preduzetničkih veština žena sa sela u Novom Miloševu

U subotu 12. maja 2018. u selu Novo Miloševo (opština Novi Bečej) ispred osnovne škole “Đorđe Jovanović”, Zavod za ravnopravnost polova održaće drugu po redu “Izložbu preduzetničkih veština žena sa sela”. Na izložbi će biti izloženi ručni radovi i predmeti izrađeni u dekupaž tehnici, slike, ručni rad (vez), magneti, tkani i prehrambeni proizvodi 35 seoskih udruženja žena i preduzetnica iz opština Bečej, Novi Bečej, Ada, Zrenjanin i Kikinda.
Cilj izložbe je skrenuti pažnju javnosti na manje sredine i turističke potencijale koje mogu imati proizvodi i rukotvorine seoskih žena.

Narodna radinost – vez i tkanje – negovana je u multietničkoj Vojvodini još u 19. veku i sa njom su još tada bile upoznate i evropska i svetska javnost. Prepoznata kao potencijalna, unosna nova privredna grana, domaća radinost je postala državni projekat. Bila je to prilika za afirmaciju čitave nacije, a u mnogobrojnim vojvođanskim gradovima održavale su se izložbe gde su se prikupljali i birali “eksponati” za državne i evropske posete i delegacije. Na ovim izložbama vodeći proizvođači su bile žene sa sela, tkalje i vezilje, čiji radovi su im osiguravali stalan rad i novčanu dobit.

Proizvodnja rukotvorina se danas smatra drugim izvorom prihoda za poljoprivredna gazdinstva nakon primarne poljoprivrede, i ona može biti perspektivna grana koja uz minimalna ulaganja može da obezbedi samozaposlenje i izvor prihoda za preko hiljadu žena iz svih krajeva Vojvodine i doprinese turističkoj ponudi i promociji i zemlje i regiona. Koristi koje proizlaze iz samozapošljavanja i razvoja ženskog preduzetništva su nesporne i iz ugla ženskih prava i sa stanovišta ekonomskog rasta i produktivnosti.

Zavod za ravnopravnost polova, kao pokrajinski mehanizam za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u Vojvodini, već dugi niz godina, uz podršku Pokrajinske vlade, svojim programima podstiče rad i vidljivost žena sa sela, vodeći se činjenicom da doprinos žena seoskom turizmu može biti veoma dragocen u smislu očuvanja kulture nekog mesta, ali i poboljšanja opšte socio-ekonomske slike određenog ruralnog prostora.

Izložbu će u 11 časova otvoriti direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Nakon otvaranja izložbe planiran je obilazak štandova izlagača.

Događaj traje od 9 do 16 časova.


 

U toku javni poziv za “Akademiju veština”

U toku javni poziv za “Akademiju veština”

Na osnovu plana i programa Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova za 2018. godinu, i u okviru edukativnog programa za započinjanje i razvijanje sopstvenog biznisa pod nazivom „Akademija veština“ dana 13. aprila 2018. godine raspisan je Javni poziv za drugu generaciju polaznica i polaznika ovog programa.

Pravo učešća imaju:
– žene i muškarci sa teritorije Vojvodine koji planiraju osnivanje sopstvenog biznisa – početnici.
– žene i muškarci sa teritorije Vojvodine koji razvijaju biznis
– registrovana udruženja žena sa teritorije Vojvodine (pravo prijave ima jedna članica udruženja)

Polaznice i polaznici „Akademije veština“ će biti izabrani prema sledećim kriterijumima:
1. da su državljani/ke Republike Srbije
2. da imaju boravište na teritoriji AP Vojvodine
3. da planiraju osnivanje sopstvenog biznisa (do jedne strane napisati biznis ideju)
4. da su aktivni u udruženjima ili malim privrednim subjektima
5. da u svojoj delatnosti imaju proizvode/usluge koji se mogu plasirati na tržište
6. da su spremni za udruživanje sa ostalim udruženjima ili malim privrednim subjektima
7. da žele omasoviti svoju proizvodnju ili usluge koje pružaju
8. da žele dodatna saznanja u vezi sa ekonomskom motivacijom za preduzetništvo, definisanjem poslovne ideje, prvim koracima u biznisu, pravnim aspektom biznisa, izradom biznis plana, plasiranjem robe, marketingom i uslugama na tržištu itd.

Cilj programa: Unaprediti ekonomski položaj žena i muškaraca putem podrške u vidu obuka i edukacija iz oblasti preduzetništva i pomoć u započinjanju ili razvijanju sopstvene preduzetničke ideje. Programom je predviđeno i ohrabrivanje žena i muškaraca koji se bave istim tipom delatnosti (proizvodnjom, preradom, zanatstvom, uslužnim delatnostima) da se udruže.

Realizacija programa: Program će biti realizovan putem trodnevne obuke 1, 2. i 3. juna 2018. godine (o mestu održavanja obuke biće obavešteni samo oni kandidati i kandidatkinje koji budu bili izabrani) i u saradnji sa vrhunskim predavačima iz različitih oblasti preduzetništva. Troškove prevoza, smeštaja, ishrane i edukativnog materijala za polaznice i polaznike “Akademije veštine” snosi Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova.

Odluku o izabranim kandidatima: donosi direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova i o tome će biti izdato obaveštenje na sajtu Zavoda za ravnopravnost polova najkasnije 5 dana nakon završetka Javnog poziva.

Rok za podnošenje prijava: 18. maj 2018. godine.

Popunjene i potpisane prijave za program obuke dostaviti poštom ili lično na adresu:
Zavod za ravnopravnost polova
Bulevar Mihajla Pupina 6/IV, Novi Sad
Telefon: 021/66 15 133, 66 15 177
Imejl: zavod.ravnopravnost@gmail.com
Obrazac za prijavu možete preuzeti OVDE


 

Ženino zdravlje je njena snaga

Ženino zdravlje je njena snaga

Treći i poslednji u nizu okruglih stolova pod nazivom „Ženino zdravlje je njena snaga“ biće održan u petak, 13. aprila 2018. sa početkom u 18 časova u Mesnoj zajednici Kucura u opštini Vrbas.

Okrugli sto posvećen informisanju žena sa sela o pravima u sistemu zdravstvene zaštite prethodno je održan u Bačkom Dobrom Polju i Savinom Selu. Susret sa ženama iz ovih mesta pokazao je da su žene i dalje nedovoljno informisane o sopstvenim pravima, kao i da se suočavaju sa brojnim problemima kada je u pitanju ostvarivanje zdravstvene zaštite.
Najveći problem je mali broj lekara i radno vreme koje je ograničeno samo na pre podne, što je posledica nedovoljnog broja stanovništva i napuštanja seoskih sredina. Takođe, problem su i specijalističke službe koje postoje samo u većim naseljima i gradovima, a pristup njihovim uslugama je često ograničan ili potpuno nedostupan. 90% stanovništa iz ovih mesta nema sredstava da ode kod lekara u svojoj opštini.

Obaveza  naše države je da eliminiše ili smanji diskriminaciju žena u oblasti zdravstvene zaštite preduzimanjem posebnih mera koje će doprineti efektivnom ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu; ravnopravan pristup zdravstvenim uslugama, posebno onim u vezi sa planiranjem porodice, posebne zdravstvene usluge koje se odnose na trudnoću, porođaj, postporođajni period, kao i besplatne usluge tamo gde je neophodno.
Tim povodom, na okruglom stolu govoriće direktorka Zavoda Diana Milović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Radović, predsednica Saveta za ravnopravnost polova Pokrajinske vlade Mia Strajin i dr Danica Dragnić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva iz Opšte bolnice Vrbas koja će održati stručno predavanje o zdravstvenoj zaštiti žena.

Okrugli sto se organizuje u okviru promotivnih aktivnosti Zavoda za ravnopravnost polova i programa „Unapređena informisanost žena o jednakom pristupu zdravstvenim uslugama i eliminisanju diskriminacije žena u oblasti zdravstvene zaštite“.


 

Prava žena u oblasti zdravstvene zaštite

Prava žena u oblasti zdravstvene zaštite

U okviru promotivnog programa Zavoda za ravnopravnost polova „Unapređena informisanost žena o jednakom pristupu zdravstvenim uslugama i eliminisanju diskriminacije žena u oblasti zdravstvene zaštite“, u petak 23. marta 2018. u prostorijama mesne zajednice Bačko Dobro Polje održan je prvi u nizu okrugli sto pod nazivom „Ženino zdravlje je njena snaga“.
Okrugli sto je održan sa namerom da se žene sa sela informišu o pravima koja imaju u okviru zdravstvene zaštite, kao i o obaveznim pregledima u oblasti reproduktivnog zdravlja žena.

Na okruglom stolu učestvovali su Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova, Snežana Knežević, zamenica pokrajinskog zaštitnika građana za ravnopravnost polova, Danica Dragnić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Vrbas i Predrag Radović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.
Direktorka Zavoda istakla je da je ovo pilot-program koji ima za cilj informisanje žena u seoskim sredinama, imajući u vidu činjenicu da su žene u manjim mestima nedovoljno informisane o zdravstvenoj zaštiti i pravima koja imaju.

Zamenica ombudsmana zadužena za ravnopravnost polova Snežana Knežević ukazala je na brojne prepreke koje postoje u ostvarivanju zdravstvene zaštite, kao što je otežano zakazivanje specijalističkih pregleda, ali i ukazala na prava koja pacijenti imaju na raspolaganju kako bi ostvarili ravnopravan pristup zdravstvenim uslugama.
„Malo ljudi zna, a naročito u manjim sredinama, da postoje načini da ostvarite svoje pravo na pregled. Institucije Zaštitnik prava osiguranih lica i Savetnik za prava pacijenata su svakako mehanizmi koji moraju da se koriste“, rekla je zamenica Knežević.

Doktorka Danica Dragnić iz opšte bolnice Vrbas ukazala je na značaj redovnih ginekoloških pregleda jer žene ne idu redovno što kasnije otežava proces lečenja.
„Redovno znači rano otkriti maligne promene, upale i razna druga stanja koja se mogu uspešno lečiti. Važno je znati da je karcinoma grlića materice uzrok smrtnosti svake treće žene u svetu, a svake druge žene u Srbiji“, istakla je doktorka Dragnić.

Predrag Radović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova je rekao da zdravstvena zaštita traži partnerski odnos i da svaki zdravstveni osiguranik ima pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, slobodan izbor lekara, kao i pravo da podnese prigovor ukoliko je nezadovoljan bilo pruženom zdravstvenom uslugom, bilo postupkom prema njemu, ili ukoliko mu je zdravstvena usluga uskraćena.

Razgovor sa ženama izazvao je veliku pažnju i ukazao na potrebu da se ovakva vrsta informisanja javnosti u manjim sredinama i na ove teme mora kontinuirano sprovoditi.

Okrugli sto biće održan u još dva sela – Savinom Selu 30. marta i Kucuri 13. aprila 2018.


 

Edukacija žena sa sela o zdravstvenoj zaštiti

Edukacija žena sa sela o zdravstvenoj zaštiti

Imajući u vidu činjenicu da su žene u manjim sredinama nedovoljno informisane o zdravstvenoj zaštiti i pravima koja imaju, kao i da ne postoje adekvatne specijalističke službe zdravstvene zaštite žena, Zavod za ravnopravnost polova će u okviru programa „Unapređena informisanost žena o jednakom pristupu zdravstvenim uslugama i eliminisanju diskriminacije žena u oblasti zdravstvene zaštite“ održati tri informativna okrugla stola pod nazivom „Ženino zdravlje je njena snaga“ namenjenih edukaciji žena sa sela.

Predavanja će biti održana u saradnji sa lokalnom samoupravom Vrbas u tri sela sa teritorije opštine, a prvo u nizu biće održano u petak, 23. marta 2018. godine u Bačkom Dobrom Polju (Mesna zajednica, Maršala Tita 122) sa početkom u 18 časova.

Druga dva okrugla stola biće održana u Savinom Selu 30. marta 2018. godine i u Kucuri – 13. aprila 2018. godine, takođe u prostorijama lokalnih mesnih zajednica sa početkom u 18 časova.

Na okruglom stolu obratiće se Predrag Radović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, zamenice pokrajinskog ombudsmana zadužena za oblast ravnopravnosti polova Snežana Knežević i dr Danica Dragnić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva koja će održati stručno predavanje o zdravstvenoj zaštiti žena.

Obaveza  naše države je da eliminiše ili smanji diskriminaciju žena u oblasti zdravstvene zaštite preduzimanjem posebnih mera koje će doprineti efektivnom ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu; ravnopravan pristup zdravstvenim uslugama, posebno onim u vezi sa planiranjem porodice, posebne zdravstvene usluge koje se odnose na trudnoću, porođaj, postporođajni period, kao i besplatne usluge tamo gde je neophodno.

 


 

Knjige iz edicije “Roza Luksemburg” poklonjene Jevrejskoj opštini u Novom Sadu

Knjige iz edicije “Roza Luksemburg” poklonjene Jevrejskoj opštini u Novom Sadu

U ponedeljak, 12.03.2018. u Velikoj sali Jevrejske opštine održano je predavanje i tribina o Rozi Luksemburg.
Roza Luksemburg je bila Jevrejka, rođena u Poljskoj 5. marta (1871. – 19. januar 1919). Još tokom gimnazijskog školovanja angažovala se u borbi protiv diktature i zbog takvog angažmana je morala da napusti zemlju. Nastavila je da se obrazuje u Švajcarskoj, u Cirihu, gde je  uspešno studirala i doktorirala na pitanjima ekonomije i politike. U Nemačkoj je zbog svojih političkih i filozofskih  stavova i aktivnosti više puta bila zatvarana, što je na kraju dovelo i do njenog gnusnog političkog ubistva u Berlinu.

Na predavanju su problematizovane pojedine faze života Roze Luksemburg, kao i društvena i politička situacija toga vremena u Evropi, i ukazano je na otvorena pitanja o jednakosti danas kod nas. O Rozi Luksemburg i njenom delovanju pričali su Ana Bu, Ana Dević, Miloš Pankov, Duško Radosavljević, Danijela Radović i Svenka Savić.

Povodom održanog predavanja, Zavod za ravnopravnost polova poklonio je jevrejskoj opštini deset naslova iz svoje izdavačke produkcije koji pripadaju Ediciji „Roza Luksemburg“ kao mali doprinos idejama koje je širila ova izuzetna žena.

Zavod za ravnopravnost polova u okviru svoje izdavačke delatnosti ima ediciju „Roza Luksemburg“ koju je posvetio doktorskim i master radovima na temu ravnopravnosti polova, sa ciljem da predstavi i afirmiše stručnjake i stručnjakinje koji se bave rodnim politikama. Na ovaj način Zavod čini da obrazovni kapacitet jedinog akreditovanog doktorskog i master programa u Srbiji –  Centar za rodne studije na Novosadskom univerzitetu – bude dostupan stručnoj i široj zainteresovanoj javnosti.

 


 

Obeležen 8. mart Međunarodni dan žena

Obeležen 8. mart Međunarodni dan žena

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena, kao doprinos istorijskoj borbi za ženska prava i njihovu vidljivost u društvu, Zavod za ravnopravnost polova je održao dva događaja koji su obuhvatili promociju knjige Stojanke Lekić „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka“ u izdanju Zavoda za ravnopravnost polova i otvaranje Odeljenja u okviru biblioteka u Zrenjaninu i Bačkoj Palanci koja će biti posvećena fondu literature iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Promocija monografije Stojanke Lekić „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka“ održana je 5. marta 2018. godine u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.
Knjigu su predstavile Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova (u ime izdavača knjige), dr Zorica Mršević, dr Jovanka Šaranović i dr Biljana Stojković, recenzentkinje knjige i Stojanka Lekić, autorka.

Promociji knjige prethodio je događaj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ gde je direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović uručila direktoru biblioteke Milanu Bjelogrliću publikacije iz izdavačke produkcije Zavoda. Na ovaj način fond gradske biblioteke u Zrenjaninu obogaćen je publikacijama koje u svom fokusu imaju teme kao što su rodni stereotipi, rodni odnosi, perspektive i položaj žena u društvu danas i kroz istoriju.

Biblioteci „Žarko Zrenjanin“ poklonjeno je 12 naslova i preko 200 primeraka knjiga iz izdavačke produkcije Zavoda za ravnopravnost polova.

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke se takođe pridružila inicijativi i ideji Zavoda da se otvori posebno Odeljenje posvećeno literaturu iz oblasti rodne ravnopravnosti, te je tako 9. marta u biblioteci održana svečanost uručenja knjiga čime je fond ove biblioteke obogaćen sa 12 naslova, odnosno 246 primeraka knjiga iz izdavačke produkcije Zavoda za ravnopravnost polova.

Zahvaljujući se na poklonu i inicijativi Zavoda, događaj je otvorila direktorka biblioteke Koviljka Dobrić, a u svečanom delu obratili su se Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i direktorka Zavoda Diana Milović.

U okviru svečanosti promovisana je monografija „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine 20. veka“ u izdanju Zavoda i tom prilikom govorila je autorka knjige Stojanka Lekić.

 

Video prilog