zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Knjige iz edicije “Roza Luksemburg” poklonjene Jevrejskoj opštini u Novom Sadu

Knjige iz edicije “Roza Luksemburg” poklonjene Jevrejskoj opštini u Novom Sadu

U ponedeljak, 12.03.2018. u Velikoj sali Jevrejske opštine održano je predavanje i tribina o Rozi Luksemburg.
Roza Luksemburg je bila Jevrejka, rođena u Poljskoj 5. marta (1871. – 19. januar 1919). Još tokom gimnazijskog školovanja angažovala se u borbi protiv diktature i zbog takvog angažmana je morala da napusti zemlju. Nastavila je da se obrazuje u Švajcarskoj, u Cirihu, gde je  uspešno studirala i doktorirala na pitanjima ekonomije i politike. U Nemačkoj je zbog svojih političkih i filozofskih  stavova i aktivnosti više puta bila zatvarana, što je na kraju dovelo i do njenog gnusnog političkog ubistva u Berlinu.

Na predavanju su problematizovane pojedine faze života Roze Luksemburg, kao i društvena i politička situacija toga vremena u Evropi, i ukazano je na otvorena pitanja o jednakosti danas kod nas. O Rozi Luksemburg i njenom delovanju pričali su Ana Bu, Ana Dević, Miloš Pankov, Duško Radosavljević, Danijela Radović i Svenka Savić.

Povodom održanog predavanja, Zavod za ravnopravnost polova poklonio je jevrejskoj opštini deset naslova iz svoje izdavačke produkcije koji pripadaju Ediciji „Roza Luksemburg“ kao mali doprinos idejama koje je širila ova izuzetna žena.

Zavod za ravnopravnost polova u okviru svoje izdavačke delatnosti ima ediciju „Roza Luksemburg“ koju je posvetio doktorskim i master radovima na temu ravnopravnosti polova, sa ciljem da predstavi i afirmiše stručnjake i stručnjakinje koji se bave rodnim politikama. Na ovaj način Zavod čini da obrazovni kapacitet jedinog akreditovanog doktorskog i master programa u Srbiji –  Centar za rodne studije na Novosadskom univerzitetu – bude dostupan stručnoj i široj zainteresovanoj javnosti.

 


 

Obeležen 8. mart Međunarodni dan žena

Obeležen 8. mart Međunarodni dan žena

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena, kao doprinos istorijskoj borbi za ženska prava i njihovu vidljivost u društvu, Zavod za ravnopravnost polova je održao dva događaja koji su obuhvatili promociju knjige Stojanke Lekić „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka“ u izdanju Zavoda za ravnopravnost polova i otvaranje Odeljenja u okviru biblioteka u Zrenjaninu i Bačkoj Palanci koja će biti posvećena fondu literature iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Promocija monografije Stojanke Lekić „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka“ održana je 5. marta 2018. godine u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.
Knjigu su predstavile Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova (u ime izdavača knjige), dr Zorica Mršević, dr Jovanka Šaranović i dr Biljana Stojković, recenzentkinje knjige i Stojanka Lekić, autorka.

Promociji knjige prethodio je događaj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ gde je direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović uručila direktoru biblioteke Milanu Bjelogrliću publikacije iz izdavačke produkcije Zavoda. Na ovaj način fond gradske biblioteke u Zrenjaninu obogaćen je publikacijama koje u svom fokusu imaju teme kao što su rodni stereotipi, rodni odnosi, perspektive i položaj žena u društvu danas i kroz istoriju.

Biblioteci „Žarko Zrenjanin“ poklonjeno je 12 naslova i preko 200 primeraka knjiga iz izdavačke produkcije Zavoda za ravnopravnost polova.

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke se takođe pridružila inicijativi i ideji Zavoda da se otvori posebno Odeljenje posvećeno literaturu iz oblasti rodne ravnopravnosti, te je tako 9. marta u biblioteci održana svečanost uručenja knjiga čime je fond ove biblioteke obogaćen sa 12 naslova, odnosno 246 primeraka knjiga iz izdavačke produkcije Zavoda za ravnopravnost polova.

Zahvaljujući se na poklonu i inicijativi Zavoda, događaj je otvorila direktorka biblioteke Koviljka Dobrić, a u svečanom delu obratili su se Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i direktorka Zavoda Diana Milović.

U okviru svečanosti promovisana je monografija „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine 20. veka“ u izdanju Zavoda i tom prilikom govorila je autorka knjige Stojanka Lekić.

 

Video prilog

 

 

 

 


 

Raspisan konkurs za dodelu kuća

Raspisan konkurs za dodelu kuća

Конкурс за доделу бесповратних средстава брачним паровима са територије АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом расписан је 1. марта 2018. године. Ово је четврти циклус конкурса за брачне и ванбрачне партнере, осмишљен са циљем повећања броја жена власница непокретности и побољшања демографске структуре војвођанских села.

Конкурс траје до 30. априла 2018. године, а више информација можете погледати овде

 


 

Promocija knjige Znamenite žene Zrenjanina do polovine XX veka

Promocija knjige Znamenite žene Zrenjanina do polovine XX veka

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, Zavod će održati dve promocije knjige “Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka” autorke Stojanke Lekić.

Prva promocija biće održana 5. marta u Gradskoj kući grada Zrenjanina sa početkom u 18 časova, a druga 9. marta u Narodnoj biblioteci “Veljko Petrović u Bačkoj Palanci.

„Autorka prezentira sažete portrete 58 odabranih, istaknutih žena iz prošlosti Zrenjanina od početka 19. do sredine 20. veka, upoznajući nas sa okolnostima i prilikama u kojima su one stvarale, ratovale, darivale ali i sa njihovim doprinosima. Danas se po tim znamenitim zrenjaninskim sugrađankama raznih nacionalnosti zovu naselja, ulice, spomenici, društvene ustanove, poput Karoline Mesinger, Sonje Marinković, Ruže Šulman, Ljubice Odadžić i drugih. […] Knjiga predstavlja vredan faktografski doprinos sagledavanju problema sa kojima se danas suočavaju žene u situaciji nevidljivosti sopstvene tradicije i doprinosa prethodnica.“ (iz recenzije dr Zorice Mršević).

Na promociji u Zrenjaninu će govoriti:
Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova (u ime izdavača knjige)
dr Zorica Mršević, recenzentkinja knjige
dr Jovanka Šaranović, recenzentkinja knjige
dr Biljana Stojković, recenzentkinja knjige
Stojanka Lekić, autorka knjige

Promociji knjige u Zrenjaninu prethodiće otvaranje Odeljenja u Narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” koje će biti posvećeno literaturi iz oblasti rodne ravnopravnosti i tom prilikom će direktorka Zavoda Diana Milović uručiti direktoru biblioteke Milanu Bjelogrliću knjige iz bogate izdavačke produkcije Zavoda za ravnopravnost polova.

 


 

Nove programske aktivnosti Zavoda u 2018. godini

Nove programske aktivnosti Zavoda u 2018. godini

Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova saopštila je na današnjoj konferenciji za medije da će četvrti Konkurs za dodelu sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća u Vojvodini biti raspisan 1. marta ove godine. Direktorka Milović istakla je da Konkurs za kupovinu kuća izaziva veliko interesovanje javnosti i da je to razlog što će ove godine još 30 bračnih i vanbračnih parova dobiti svoj krov nad glavom, što znači da će i trideset žena postati suvlasnice nekretnine.

Na konferenciji su nabrojane i ostale aktivnosti Zavoda koje će biti realizovane u prvom kvartalu ove godine, kao što je aktuelan konkurs za unapređenje položaja žena pripadnica nacionalnih manjina, zatim održavanje okruglih stolova na temu jednakog pristupa zdravstvenim uslugama i eliminisanju diskriminacije žena u oblasti zdravstvene zaštite, što je i obaveza naše države prema ratifikovanim međunarodnim konvencijama.

„Obaveza naše države je da eliminiše ili smanji diskriminaciju žena u oblasti zdravstvene zaštite preduzimanjem posebnih mera koje će doprineti efektivnom ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, ravnopravan pristup zdravstvenim uslugama, posebno onim u vezi sa planiranjem porodice, posebne zdravstvene usluge koje se odnose na trudnoću, porođaj, postporođajni period, kao i besplatne usluge tamo gde je neophodno“, rekla je direktorka Zavoda.

Aktivnost će biti realizovana u saradnji sa stručnjacima iz oblasti zdravstvene zaštite putem tri susreta sa ženama koje žive u manjim seoskim sredinama gde službe zdravstvene zaštite nisu dovoljno zastupljene i edukovati ih o pravima u oblasti zdravstvene brige.

U povodu obeležavanja Međunarodnog dana žena – 8. marta, direktorka Milović rekla je da Zavod, kao i svake godine, ovaj praznik obeležava aktivistički.

„Ovaj dan izgubio je svoje pravo značenje i smisao u navali negiranja svega što je bila prvobitna ideja, a to su ženska ljudska prava, pravo na rad, pravo nasleđivanja, pravo planiranja porodice, itd.“, istakla je direktorka Zavoda.
Zavod za ravnopravnost polova će zato ovaj praznik, koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća žena, obeležiti organizovanjem dve aktivnosti: promocijom knjige Stojanke Lekić „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine 20. veka“ (u izdanju Zavoda) i ukazati javnosti na znamenite zrenjaninske sugrađanke raznih nacionalnosti po kojima se danas zovu naselja, ulice, spomenici, društvene ustanove, poput Karoline Mesinger, Sonje Marinković, Ruže Šulman, Ljubice Odadžić i drugih. Knjiga predstavlja vredan faktografski doprinos sagledavanju problema sa kojima se danas suočavaju žene u situaciji nevidljivosti sopstvene tradicije i doprinosa prethodnica.

Druga aktivnost odnosiće se na otvaranje posebnog Odeljenja u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ u Bačkoj Palanci koje će biti posvećeno literaturi iz oblasti rodne ravnopravnosti. Zavod će tom prilikom ovoj ustanovi pokloniti knjige iz svoje bogate izdavačke produkcije, a čije su autorke žene.


 

Znamenite žene Zrenjanina do polovine XX veka

Znamenite žene Zrenjanina do polovine XX veka

Nova knjiga u izdanju Zavoda za ravnopravnost polova “Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka” autorke Stojanke Lekić, svojevrsni je “zlatni okvir” za nezaborav 58 odabranih, istaknutih žena iz prošlosti Zrenjanina od početka 19. do sredine 20. veka.

Knjiga svedoči o životu žena koje su obeležile period od dva veka kulturnih, političkih i ekonomskih promena, u kom su one stvarale, ratovale, darivale, ali i dale svoj doprinos.
Danas se po tim znamenitim zrenjaninskim sugrađankama raznih nacionalnosti zovu naselja, ulice, spomenici i društvene ustanove, poput Karoline Mesinger, Sonje Marinković, Ruže Šulman, Ljubice Odadžić i drugih….
Knjiga predstavlja vredan faktografski doprinos sagledavanju problema sa kojima se danas suočavaju žene u situaciji nevidljivosti sopstvene tradicije i doprinosa prethodnica.

Knjigu možete preuzeti ovde


 

Za korak jednakosti – intervju sa direktorkom Zavoda

Za korak jednakosti – intervju sa direktorkom Zavoda

Gostovanje direktorke Zavoda za ravnopravnost polova Diane Milović u emisiji “Za korak jednakosti” Radija Maks Čoka.

Direktorka je gostujući u emisiji napravila retrospektivu aktivnosti Zavoda u 2017. godini, istakavši da je akcenat bio na ekonomskom osnaživanju žena, kao glavnom preduslovu suštinske ravnopravnosti i poboljšanja položaja žena.
“Zadatak Zavoda jeste da kroz svoje istraživačke aktivnosti i rezultate ukaže Pokrajinskoj vladi na mere i programe koje bi trebalo preduzeti u cilju unapređenja položaja i žena i muškaraca na teritoriji AP Vojvodine”, izjavila je direktorka Diana Milović.

аudio prilog 1
аudio prilog 2
аudio prilog 3
аudio prilog 4

“Svilena koža i pileće srce” – nova knjiga u izdanju Zavoda za ravnopravnost polova

“Svilena koža i pileće srce” – nova knjiga u izdanju Zavoda za ravnopravnost polova

U okviru izdavačke delatnosti, Zavod za ravnopravnost polova objavio je knjigu Jelene Stefanović “Svilena koža i pileće srce – rodni stereotipi u romanima iz lektire za osnovnu školu” kao svoje 32. samostalno izdanje.

Autorka knjige analizira šest romana iz lektire za osnovnu školu i svoju istraživačku pažnju usmerava na traganje za rodnim stereotipima u različitim segmentima romana, pre svega u zastupljenosti i konstrukciji ženskih i muških likova, predstavljanju njihovog izgleda, njihovih osobina, ponašanja, profesija i vrednosti, osvetljavanju rodnih  odnosa, kao i odnosa likova prema zadatima rodnim ulogama. Rad ukazuje na zanemarene i često neprepoznate aspekte obrazovnog procesa koji omogućavaju da se rodna neravnopravnost perpetuira, ali istovremeno nudi nove interpretacije romana iz lektire i konkretne načine na koji se oni mogu analizirati na časovima književnosti kako bi deca razvila kritički odnos prema rodnim stereotipima prisutnim u tekstovima i rodnoj neravnopravnosti u društvu.

Rad “Svilena  koža i pileće srce” je osma publikacija objavljena u okviru edicije “Roza Luksemburg” posvećene doktorskim i master radovima na temu rodne ravnopravnosti koja je pokrenuta sa ciljem da predstavi i afirmiše stručnjake i stručnjakinje koji se bave rodnim politikama.

Knjigu u elektronskom formatu možete preuzeti ovde.


 

43 žene postale vlasnice kuće na selu

43 žene postale vlasnice kuće na selu

U ponedeljak, 18. decembra 2017. godine u Skupštini AP Vojvodine održana je svečanost povodom uručenja ugovora bračnim parovima koji su na konkursu Zavoda za ravnopravnost polova dobili bespovratna sredstva za kupovinu kuće sa okućnicom.

Ugovore za 43 bračna para sa teritorije Vojvodine uručio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakavši da opredeljenje porodica da svoj život započnu ili nastave na selu zaslužuje poštovanje i da to Pokrajinsku vladu dodatno obavezuje da snažnijim delovanjem podrži njihove aktivnosti i inicijative kako bi se sela u Vojvodini revitalizovala.


Na кonkurs koji je trajao od jula do septembra 2017. godine, stigle su 282 prijave, što govori o velikom interesovanju mladih kojima treba pomoć da reše egzistencijalno pitanje. Pored podsticaja razvoja ruralnih sredina i poboljšanja demografske strukture Vojvodine, cilj konkursa je bio i ekonomsko osnaživanje žena i povećanje broja žena vlasnica nepokretnosti jer je ovo bila prilika da se kuća sa okućnicom ravnopravno uknjiži na muškarca i ženu.

 

 


 

Odluka o dodeli sredstava bračnim parovima

Odluka o dodeli sredstava bračnim parovima

Na osnovu člana 19 Statuta Zavoda za ravnopravnost polova, a u skladu sa Konkursom za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom br.207/2017. koji je raspisao Zavod za ravnopravnost polova i objavio 05.07.2017. godine, Pravilnikom o uslovima za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom br. 204/2017. od 23.06.2017. godine, Izmenom i dopunom pravilnika o uslovima za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom br. 310/2017. od 12.10.2017. godine kao i na osnovu Predloga odluke Komisije za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom br. 381/2017 od 28.11.2017. godine, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova donela je Odluku o dodeli bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

Odluku možete pogledati ОVDE
Izmena i dopuna Odluke o dodeli sredstava bračnim parovima – 15.12.2017
Izmena i dopuna Odluke o dodeli sredstava bračnim parovima – 27.12.2017.

Uvid u konkursnu dokumentaciju može se izvršti na sledeći način:

  • Potrebno je da se obratite pismenim putem na imejl adresu Zavoda: zavod.ravnopravnost@gmail.com
  • Nakon toga će Vam biti određen datum i termin za dolazak u prostorije Zavoda
  • Uvid može izvršiti samo bračni/vanbračni par koji je podneo prijavu na Konkurs, uz ličnu kartu

ROK ZA UVID U DOKUMENTACIJU JE PETAK, 15.12.2017.