zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Raspisan peti po redu konkurs za dodelu kuća na selu

Raspisan peti po redu konkurs za dodelu kuća na selu

Peti po redu konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima sa teritorije AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom raspisan je 5. jula 2018. godine. Konkursom je predviđeno 30 miliona dinara, što znači da će najmanje 30 bračnih ili vanbračnih partnera do kraja godine postati vlasnici nekretnine u nekom od vojvođanskih sela.

Konkurs traje do 25. septembra 2018. godine, a više informacija o pravu učešća i neophodnoj dokumentaciji možete pogledati ovde.


 

Gostovanje direktorke Zavoda na Novosadskoj TV

Gostovanje direktorke Zavoda na Novosadskoj TV

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović gostovala je danas na Novosadskoj TV povodom upravo završenog Konkursa za dodelu kuća bračnim i vanbračnim parovima sa teritorije AP Vojvodine.
Iako je konkurs za kupovinu kuća izazvao najveću pažnju javnosti, direktorka Zavoda predstavila je i druge brojne aktivnosti i planove Zavoda za ravnopravnost polova kada je u pitanju unapređenje položaja žena i njihova veća vidljivost u društvu.

Gostovanje možete pogledati ovde

Dodeljeni ugovori bračnim parovima za kupovinu kuća na selu

Dodeljeni ugovori bračnim parovima za kupovinu kuća na selu

U ponedeljak, 11. juna 2018. godine u Pokrajinskoj vladi dodeljeni su ugovori za 30 bračnih parova koji su na konkursu Zavoda za ravnopravnost polova dobili bespovratna sredstva za kupovinu kuće sa okućnicom.

Ovo je četvrta godina zaredom kako Zavod za ravnopravnost polova sprovodi program podrške bračnim parovima sa ciljem podsticaja razvoja ruralnih sredina i poboljšanja demografske strukture Vojvodine, a osnovni cilj konkursa je bio ekonomsko osnaživanje žena i povećanje broja žena vlasnica nepokretnosti putem ravnopravne uknjižbe kuće na muškarca i ženu.

Vlasnice kuće

Ugovore su uručili Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.

„Ovaj konkurs promoviše strateške ciljeve Pokrajinske vlade, koji se odnose na povratak mladih na selo, razvoj ruralnih sredina u Vojvodini, ekonomsko osnaživanje žena, podmlađivanje vojvođanskih sela kroz dolazak dece i povećanje nataliteta, kao i iniciranje poboljšanja demografske strukture, kao preduslova za pokretanje privrednih aktivnosti“, izjavio je Predrag Vuletić.

Diana Milović se zahvalila Pokrajinskoj vladi i resornom sekretarijatu na, kako je rekla, snažnoj podršci u realizaciji ovog konkursa, za koji su stigle čak 234 prijave, što govori o velikoj zainteresovanosti za ovakve programe podrške mladim ljudima, ali i ženama koje su, prema istraživanju Zavoda, u manjem broju vlasnice bilo kakve nepokretnosti.

Predrag Vuletić je na kraju najavio da je predloženim rebalansom pokrajinskog budžeta za 2018. godinu predviđeno da se za ovaj program podrške mladima i ženama izdvoji dodatnih 30 miliona dinara za još 30 kuća sa okućnicom.

Pokrajinska vlada je do sada za ovaj program iz budžeta izdvojila 180 miliona dinara, a ukupno 188 porodica je dobilo krov nad glavom, čime je isto toliko žena postalo suvlasnica nekretnine.
U ovom ciklusu konkursa, najviše kuća dodeljeno je u Bačkoj (17), u Banatu deset i tri u Sremu.

 

 


 

Još 30 žena postalo vlasnica kuće na selu

Još 30 žena postalo vlasnica kuće na selu

U ponedeljak, 11. juna 2018. godine u Holu Pokrajinske vlade sa početkom u 9.30 časova biće održano svečano uručenje i potpisivanja ugovora sa 30 bračnih parova kojima su odobrena sredstva po „Konkursu za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom“.

Konkurs već četvrtu godinu zaredom sprovodi Zavod za ravnopravnost polova, a Pokrajinska vlada je za ovaj program izdvojila 180 miliona dinara iz budžeta.
Ciljevi Konkursa bili su usmereni na podsticanje razvoja ruralnih sredina, oživljavanje i podmlađivanje vojvođanskih sela kroz dolazak dece i povećanje nataliteta, kao i iniciranje procesa poboljšanja demografske strukture kao preduslova za pokretanje privrednih aktivnosti.

Budući da je jedan od ciljeva Konkursa bio i ekonomsko osnaživanje žena i povećanje broja žena vlasnica nepokretnosti, do sada je 188 žena postalo suvlasnica nekretnine na selu.

Na svečanosti će se obratiti Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova i Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, koji će dobitnicima i dobitnicama sredstava uručiti ugovore za kuće.

Objavljena odluka o dodeli sredstava bračnim parovima za kupovinu kuća u Vojvodini

Objavljena odluka o dodeli sredstava bračnim parovima za kupovinu kuća u Vojvodini

Na osnovu člana 19 Statuta Zavoda za ravnopravnost polova, a u skladu sa Konkursom za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom br. 109/2018. koji je raspisao Zavod za ravnopravnost polova i objavio 01.03.2018. godine, Pravilnikom o uslovima za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom br. 81/2018. od 19.02.2018. godine,  kao i na osnovu Predloga odluke Komisije za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom br. 232/2018 od 31.05.2018. godine, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova donela je Odluku o dodeli sredstava bračnim parovima za kupovinu kuća sa okućnicom.

Odluku možete pogledati OVDE.


 

28 polaznica i polaznika “Akademije veština” edukovano o preduzetništvu

28 polaznica i polaznika “Akademije veština” edukovano o preduzetništvu

Zavod za ravnopravnost polova održao je proteklog vikenda u Temerinu obuku iz oblasti preduzetništva za 28 polaznika – 22 žene i 6 muškaraca.
Polaznice i polaznici druge generacije programa „Akademija veština“ odabrani su putem Javnog poziva, a pravo učešća imali su početnici i početnice u biznisu, kao i preduzetnici i preduzetnice koji žele da dodatno unaprede svoja znanja.
Program je realizovan u periodu od 1. do 3. juna u objektu „Moja čarda“ u Temerinu čija vlasnica je primer dobre prakse žene u preduzetništvu i koja je u neformalnom razgovoru polaznicima prenela svoja iskustva u razvijanju svoje poslovne ideje.

Cilj „Akademije veština“ je unaprediti ekonomski položaj žena i muškaraca putem podrške u vidu obuka i edukacija iz oblasti preduzetništva i pomoći u započinjanju ili razvijanju sopstvene preduzetničke ideje. Takođe, cilj je motivisati i ohrabriti žene da razmišljaju tržišno, da se udružuju i stvaraju mrežu koja će im olakšati komunikaciju i razmenu informacija.

Istraživanja Zavoda za ravnopravnost polova pokazala su da su žene, naročito iz manjih i ruralnih područja Vojvodine, nakon formalnog školovanja zainteresovane za dodatne obuke i usavršavanje znanja što je glavni kriterijum za razmišljanje o pokretanju sopstvenog biznisa.
Edukacija je pokazala da ženama nedostaju neophodna znanja i iskustva za započinjanje biznisa, samopouzdanje, kao i da im je otežan pristup finansijskim izvorima i različitim strukovnim udruženjima.
Smatra se da je žensko preduzetništvo jedan od neiskorišćenih resursa privrednog razvoja, iako je potencijal veliki. Podaci pokazuju da se one retko odlučuju na preduzetništvo i pokretanje sopstvenog biznisa, a manje od ¼ preduzeća je u privatnom vlasništvu žena. Specifični problemi u ženskom preduzetništvu najčešće se tiču straha od rizika, porodičnih problema, nedostatka potrebnih informacija i niskog nivoa znanja o određenoj oblasti poslovanja, kao i dominacije muškaraca u biznis sektoru.

Statistika Ujedinjenih nacija ukazuje da žene obavljaju 67% svetskog rada, zarađuju 10% svetskog dohotka, vlasnice su 1% svetskog imetka, žene čine 70% nepismenih u svetu, širom sveta žene zarađuju 15 – 50% manje za jednak rad nego muškarci, a od 1.3 milijarde osoba koje žive u potpunom siromaštvu 70% su žene.

 


 

Objavljen spisak polaznica i polaznika Akademije veština

Objavljen spisak polaznica i polaznika Akademije veština

Javni poziv za učešće u programu akademskog, ekonomskog i marketinškog osnaživanja žena i muškaraca preduzetnika – Akademija veština, završen je 18. maja, a za učešće u programu odabrana je 21 žena i 6 muškaraca.
Za Akademiju veštinu prijavile su se članice udruženja žena, preduzetnice i početnice u biznisu koje žele da razvijaju ili unapređuju svoju poslovnu ideju.

Program će biti realizovan putem trodnevne obuke u okviru koje će polaznici dobiti sva potrebna znanja i informacije o tome kako definisati poslovnu ideju i izraditi biznis plan, kako plasirati robu i promovisati uslugu i drugo.

Spisak polaznica i polaznika možete videti ovde.

U Neštinu predstavljeni turistički potencijali proizvoda žena iz Bačke Palanke, Beočina i Šida

U Neštinu predstavljeni turistički potencijali proizvoda žena iz Bačke Palanke, Beočina i Šida

Zavod za ravnopravnost polova održao je u subotu 19. maja 2018. u selu Neštin drugu po redu “Izložbu preduzetničkih veština žena u gradu”.

Na izložbi se predstavilo ukupno 25 udruženja žena iz opština Bačke Palanke, Beočina i Šida, koja su ovom prilikom prikazale proizvode iz domaće radinosti, vez, rukotvorine, suvenire, tekstilne proizvode, slatka i slana jela, ukrasne predmete urađene u dekupaž tehnici, nakit i drugo.

Cilj izložbe je uključiti i manja mesta u Vojvodini, aktivirati lokalne zajednice i ukazati na potencijal koji imaju proizvodi udruženja žena iz Vojvodine.

Izložbu su otvorili direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica, predsednik Skupštine opštine Beočin Zoran Stokuća i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Video prilog sa izložbe

 


 

Direktorka Milović na skupu “Položaj žena na selu i kako ga poboljšati” u Privrednoj komori Vojvodine

Direktorka Milović na skupu “Položaj žena na selu i kako ga poboljšati” u Privrednoj komori Vojvodine

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović učestvovaće u petak, 18. maja 2018. godine na tematskom skupu “Položaj žena na selu i kako ga poboljšati“ u organizaciji Privredne komore Vojvodine i preduzeća „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD.
Cilj skupa je ukazati na položaj žena danas, predstaviti primere dobre prakse institucija, kao i predložiti mere za unapređenje statusa žena na selu.

Tematski skup će biti održan u velikoj sali Privredne komore Vojvodine – master centar Novosadskog sajma u Novom Sadu, a očekuje se učešće predstavnika resornog ministarstva i sekretarijata, nevladinog sektora i udruženja žena.


 

Izložba preduzetničkih veština žena u Neštinu – 19. maj 2018.

Izložba preduzetničkih veština žena u Neštinu – 19. maj 2018.

U subotu 19. maja 2018. ispred Mesne zajednice u selu Neštin Zavod za ravnopravnost polova će u saradnji sa dve opštine Bačka Palanka i Beočin održati drugu po redu “Izložbu preduzetničkih veština žena u gradu”.
Program obuhvata promociju aktivnosti udruženja žena i preduzetnica sa teritorije Bačke Palanke, Beočina i Šida, a cilj je predstaviti ženski aktivizam i široj javnosti ukazati na preduzetničke i turističke potencijale proizvoda žena iz Vojvodine.

Na izložbi će se predstaviti ukupno 24 udruženja žena iz Bačke Palanke, Beočina, Čelareva, Obrovca, Tovariševa, Karađorđeva, Gajdobre, Rakovca, Banoštora, Suseka, Luga i Višnjićeva, koja će posetiocima izložiti svoje rukotvorine, suvenire, tradicionalna slatka i slana jela, vez, nakit i druge proizvode.

Izložbu će u 11 časova otvoriti direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, a prisutnima će se obratiti i predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica, predsednik Skupštine opštine Beočin Zoran Stokuća i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Nakon otvaranja izložbe planiran je obilazak štandova izlagača.