zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Расписан конкурс за куповину кућа на селу

Расписан конкурс за куповину кућа на селу

Завод за равноправност полова расписао је 5. јула 2017. године Конкурс за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом. Циљ конкурса је подстаћи развој руралних средина, побољшати демографску структуру Војводине, економски оснажити и повећати број жена власница непокретности.

Конкурс је отворен до 30. септембра 2017. године. 

Више информација о Конкурсу можете погледати ОВДЕ


 

Улога жене у привреди и друштву

Улога жене у привреди и друштву

У сарадњи са Амбасадом Израела и организацијoм НАЛЕД, у Сомбору је 29. јуна 2017. године, у свечаној сали Жупаније, одржан округли сто „Улога жена у привреди и друштву“. Разговарало се о подстицању женског предузетништва, запошљавању и оснаживању жена на руководећим позицијама.

Искуства из Израела поделила је Рина Бар-Тал, емеритус, председница Израелске женске мреже.

Присутнима се обратио покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, истакавши да за Покрајинску Владу, као и Секретаријат на чијем је челу, постоји један врло јасан циљ по питању женског предузетништва, а то је да се учини све како би се потенцијал женског предузетништва развио што брже и што масовније.

Директорка Покрајинског завода за равноправност полова, Диана Миловић, у панел дискусији, представила је рад Завода, истакавши важност постојања једног оваквог државног механизма, који се бави искључиво родном равноправношћу. Она је истакла значај подршке и сарадње Секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, јер заједничким радом и програмима који се надовезују, може се озбиљно радити на економском оснаживању жена, што је предуслов за њихов даљи рад. Такође, директорка је представила и остале делатности којима се Завод бави, истакавши издавачке, истраживачке, едукативне, подстицајне и промотивне активности, као нешто чиме се, на овим просторима, бави једино Завод за равноправност полова. Из тога се може закључити да је АП Војводина кредибилан саговорник на тему родне равноправности и има искуство које може поделити са осталим родним механизмима.

Овај округли сто представља другу у низу радионица са међународним стручњацима, које Амбасада Израела организује у сарадњи са НАЛЕД-ом и градом Сомбором, поводом обележавања Дана независности Израела и 25 година од успостављања дипломатских односа ове земље и Србије.

 

 


 

Директорка Завода присуствовала свечаности поводом потписивања Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу

Директорка Завода присуствовала свечаности поводом потписивања Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић присуствовала је свечаном потписивању Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу, коју је у име града Новог Сада потписао градоначелник Милош Вучевић.

Нови Сад је дванаеста локална самоуправа која је потписала Повељу обавезујући се на овај начин својим грађанкама и грађанима за њену примену и областима које одреди као приоритет.

Потписивањем Повеље град Нови Сад показује да ће водити рачуна о равноправности жена и мушкараца и шаље важну поруку свима у окружењу да је то вредност за коју се треба залагати.

Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу намењена је локалним и регионалним управама Европе које се њеним потписивањем јавно обавезују да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане Повељом у својим срединама.

У циљу пружања подршке примени ових принципа, свака потписница Повеље дужна је да у року од две године припреми Акциони план којим ће одредити приоритете, активности и средства за његово спровођење. Потписница је такође у обавези да се повеже са свим релевантним институцијама и организацијама у својој земљи, како би на најбољи могући начин промовисала најбоље праксе у погледу истинске равноправности.

У Републици Србији Повељу је усвојило укупно 48 градова и општина, док су у Војводини Повељу потписале општине Бачки Петровац, Бечеј, Ковачица, Ковин, Кула, Житиште, Сечањ, Жабаљ и градови Зрењанин, Сомбор, Панчево и Нови Сад.

 


 

Oдржана прва Академија вештина за будуће предузетнице и предузетнике

Oдржана прва Академија вештина за будуће предузетнице и предузетнике

Завод за равноправноправност полова одржао је од 16. до 18. јуна тродневни семинар у Врднику за предузетнице и предузетнике под називом „Академија вештина“.

У „Академији вештина“, као првом програму овакве врсте који је Завод осмислио, учествовало је 25 полазника и полазница од којих су највећи број чиниле представнице удружења жена из Војводине и неколико предузетница и предузетника власника и власница малих предузетничких радњи. Полазници и полазнице одабрани су након јавног позива, према критеријумима који су били установљени од стране Завода.

На предавањима су полазници имали прилику да добију информације о томе како покренути сопствени посао, како направити бизнис план, како обезбедити изворе финансирања, како водити пословне књиге, креирати бренд и пласирати га на тржиште. Оно што је наишло на велико одобравање свих полазника и полазница Академије јесте предавање о маркетингу и јавном наступу, као круни продаје сопственог производа, због рекламирања и пласирања свог бренда купцима.

„Академија вештина“ је одржана у прелепом фрушкогорском месту Врдник, у новом апартманском насељу Сунчани брег, где су полазници и полазнице имали апсолутни мир и смештај достојан оваквог дешавања, тако да су се у потпуности могли посветити стицању практичних и теоријских знања из области предузетништва.

Академију су посетили и подржали покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, затим Здравка Миленковић, помоћница у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Владе Републике Србије, као и покрајински посланик у Скупштини АП Војводине Горан Гонђа.

Семинар је затворила директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић захваливши се свим полазницима и полазницама на учествовању у семинару и уручивши им поврду о завршеној тродневној обуци на „Академији вештина“.

 

 

 

 

 

Прилог о одржаној обуци можете погледати oвде 


 

Обука из области предузетништва за 25 жена и мушкараца

Обука из области предузетништва за 25 жена и мушкараца

Обука за двадесет предузетница и пет предузетника који су спремни да започну или унапреде своју пословну идеју биће одржана од 16. до 18. јуна 2017. године у хотелу “Сунчани брег” у Врднику.

Програм унапређења економскoг положаја жена и мушкараца путем подршке у виду обука и едукација из области предузетништва и пружања помоћи у започињању или развијању пословне идеје, под називом “Академија вештина”, представља нов програм Завода за равноправност полова који има за циљ да анимира и охрабри жене и мушкараце, који су на почетку бављења предузетништвом или се баве истим типом делатности, да се удруже, ојачају своје капацитете и на тај начин лакше изађу на тржиште.

Едукација ће обухватити теме као што су одабир пословне идеје, припрема бизнис и маркетинг плана, извори финансирања, управљање послом, временом и новцем итд.

Као наставак овог програма, након едукације је предвиђено ангажовање маркетиншких агенција које ће одабрати најуспешније пословне идеје полазника и полазница обуке, осмислити стратегију и медијску кампању и на тај начин учинити производе и услуге видљивим на тржишту.


 

Одлука о избору полазника/ца “Академије вештина”

Одлука о избору полазника/ца “Академије вештина”

На основу Јавног позива за полазнице и полазнике “Академије вештина”, који је расписао Завод за равноправност полова 08.05.2017. године и предлога Kомисије број 182/2017 од 06.06.2017. године, директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић донела је Одлуку о избору полазника и полазница “Академије вештина”.

Одлуку можете преузети у пдф формату.
Одлука о измени и допуни Одлуке о избору полазника/ца Академије вештине


 

Прва изложба предузетничких вештина жена из града

Прва изложба предузетничких вештина жена из града

У Кикинди је 3. јуна на централном градском тргу у организацији Покрајинског завода за равноправност полова, први пут одржана изложба предузетничких вештина жена из града. Био је то наставак прве изложбе која је одржана 20.маја у Челареву која је приказала предузетничке вештине жена са села.

Тиме је Завод као организатор обе изложбе промовисао вештине удружења са територије Бачке и Баната.

Своје радове је изложило више од 40 удружења из Панчева, Зрењанина и Кикинде. На изложби су такође учествовали и мушкарци као чланови удружења.

Изложбу је отворила директорка Завода Диана Миловић и том приликом рекла како ће се манифестације у виду изложби наставити на територији целе Војводине. На тај начин, показаћемо све оно што удружења раде, изнети на тргове градова и села њихове радове јер велика је штета да такви производи остану само на нивоу хобија.

Циљ је да се удружења прво упознају међу собом, да препознају евентуалне будуће партнере са којима би се можда могли у будућности договарати о заједничком наступу на тржишту.

На изложби су се могли видети кулинарски специјалитети удружења из Баната, ручни радови, али и предузетници који су са својим производима већ на тржишту. Они су посебно интересантни јер имају искуство наступа на оваквим манифестацијама и могу да га поделе са удружењима који би хтели да региструју правно лице и свој хоби претворе у посао од кога могу живети.

Учесницима изложбе обратио се и секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, рекавши да је Покрајинска влада спремна да подржи овакве манифестације и да његов Секретаријат, у сарадњи са Заводом за равноправност полова, активно ради на подршци удружењима кроз конкурсе и друге видове сарадње са њима.

Та подршка ће у будућности бити још већа, јер се приметило да се удружења радо одазивају оваквим изложбама и да имају шта да покажу.

Изложбу, коју је била посећена од стране грађанки и грађана Кикинде, али и из других места Баната затворила је директорка у 13 часова.


 

Заводу за равноправност полова уручена награда за пројекат прекограничне сарадње са Мађарском

Заводу за равноправност полова уручена награда за пројекат прекограничне сарадње са Мађарском

У суботу, 27.05.2017. године уручена је похвалница за један од осам најбољих ИПА пројеката, у мађарском градићу Kибекхазу на Конференцији ДКМТ.

Похвалницу је у име Завода примила директорка, Диана Миловић. Она се захвалила пре свега Гаранцијскоm фонду АП Војводине, као носиоцу пројекта “Пословно повезивање жена које живе у руралним подручјима”, а онда и свима који су учествовали у реализацији прoјеката који је трајао годину дана.

Потврђено је да ће се прекогранична сарадња појачати у области повезивања и економског оснаживања жена са обе стране границе, а Завод за равноправност полова ће у томе активно учествовати. Директорка Завода је том приликом присуствовала Конференцији DKMT, на којој су били представници све три државе (Србије, Мађарске и Румуније).

Војводину је на том скупу представљао председник Покрајинске владе, Игор Мировић.


 

Изложба предузетничких вештина жена у граду

Изложба предузетничких вештина жена у граду

У суботу 3. јуна 2017. године у Кикинди ће бити одржана “Изложба предузетничких вештина жена у граду” на Градском тргу у периоду од 9 до 12 часова.
На изложби ће бити приказане предузетничке вештине удружења жена из Кикинде, Зрењанина и Панчева са намером да се широј јавности, привредним друштвима и послодавцима укаже на потенцијале и таленте жена и утиче на могућност сарадње и умрежавања.

Подаци службене статистике, као и бројна истраживања указују да се, када говоримо о предузетништву жена, недовољно пажње поклања постојању родних разлика у разним фазама предузетничког процеса и на постојање специфичности у бизнисима чије су власнице жене, односно да постоје специфичне карактеристике, проблеми и ограничења која прате жене, од идеје да оснују властити бизнис, преко реализације те идеје, до решавања проблема и претњи опстанку и развоју бизниса које долазе из окружења.
Број предузетница значајно је нижи од броја предузетника, а томе доприносе различити мотиви за покретање властитих бизниса, став друштвене средине према уласку жене у предузетништво, балансирање пословних и породичних обавеза, непостојање јаких мрежа предузетница, отежано обезбеђивање гаранција за кредит итд.

Ово је, у низу новина које представљају рад Завода за равноправност полова прва таква манифестација која је урађена прво у селу Челарево, 20.05.2017. године и у Кикинди, 03.06.2017. године са очекивањем да се прошири и унапреди.

Изложбу ће отворити директорка Завода Диана Миловић у 9 часова.