zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Друштвени положај жена кроз историју

Друштвени положај жена кроз историју

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић обратила се данас на Филозофском факултету у Новом Саду поводом одржавања једнодневног семинара на тему ”Друштвени положај жена кроз историју”.
Директорка Завода је на почетку истакла да је мисија Завода за равноправност полова да промовише концепт једнаких могућности, образује и шири знање из ове области, али и да утиче на промену друштвених схватања о улози жене.
Сваки период историје утицао је на друштвену конструкцију жене, наметао своја очекивања и обликовао правце у којима се кретало мишљење о правима жена. Положај жена у прошлости и данас се у много ствари разликује. Историју су писали мушкарци, па се чини да су највећи део историје и чинили само мушкарци. Међутим, жене су, наравно, постојале, али су биле невидљиве јер нису биле присутне у разним тзв. мушким пословима, односно у јавном животу. Ако улога жене у догађајима који се описују није била довољно значајна, онда се она и не спомиње у историјским изворима”, рекла је директорка Диана Миловић.

Догађај је организован са циљем да се студентима и студенткињама овог факултета укаже на положај жена кроз историју и на то колико су историјски фактори утицали на савремени друштвени положај жене и проблеме родне равноправности у традиционалним схватањима брачних односа и друштвеној улози жене, посебно у транзиционим друштвима.
Студентима и студенткињама се обратио и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, док су о положају жена у антици, модерном добу и доприносу жена у српској култури средњег века говорили професорка др Светлана Томин, професор др Светозар Бошков, професорка др Владислава Гордић Петковић, као и докторандкиња Тамара Павловић.
Семинар је организовао Центар за истраживање Дунавског региона у сарадњи са Филозофским факултетом у Новом Саду, а догађај су подржали Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова Покрајинске владе и Завод за равноправност полова.

  

    


Жене данас и у будућности

Жене данас и у будућности

Поводом обележавања Међународног дана жена, Завод за равноправност полова одржао је Врбасу трибину „Положај жена у друштву: дан после – проблеми и достигнућа“.

Обраћајући се присутнима на почетку скупа, директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић изјавила је да је догађај са разлогом организован 9. марта, дан након обележавања 8. марта, са симболичном поруком да борба за женска људска права и даље траје и да је то тековина за коју се треба и вреди борити.
„Наша мисија јесте да континуирано радимо на информисању жена о њиховим правима, да их економски оснажујемо и едукујемо“, рекла је директорка.

На трибини су учествовали и представници других родних механизама са покрајинског и локалног нивоа који су присутне информисали о мерама и активностима из домена својих надлежности и родне равноправности.

Покрајински заштитник грађана професор Зоран Павловић рекао је да је задатак институција да заштите грађане и грађанке, да утичу на развој социјалне правде, на правилан економски развој, једнаке могућности, као и на права и вештине жена и мушкараца на добробит заједнице.
Како је рекао, будући да највећи број притужби жена долази из области радних односа, ова институција ће покренути иницијативу за променом одређених законских одредби у сфери рада као на пример увођење парт-тајм> радног времена које би у знатној мери женама олакшало оранизацију времена и живота.
Помоћница за демографију и равноправност полова Светлана Селаковић подсетила је на то да се данас женски рад код куће и даље не вреднује и сматра подразумевајућим.

„Жена, након свог основног посла, код куће ради још додатних 5,5 сати потпуно бесплатно, док статистика каже да мушкарци раде само 2,5 сата и то само ако је у питању физички рад на селу. Женама је неопходна помоћ и подршка и у овом домену, ако их желимо више на јавним функцијама“, рекла је помоћница Селаковић.

У име општине, суорганизатора трибине, обратила се народна посланица и председница Комисије за праћење и остваривање родне равноправности општине Врбас, Марјана Мараш.

Трибина је одржана пред пуном салом на којој је било присутно око 100 жена и мушкараца, чланица женских удружења, представника/ца инстутуција из области здравствене и социјалне заштите, као и медији.

ВИДЕО: Трибина у Врбасу


 

Борба за женска људска права и даље траје

Борба за женска људска права и даље траје

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић гостовала је у Јутарњем програму Радио-телевизије Војводине поводом обележавања Међународног дана жена – 8. марта. Том приликом она је изјавила да борба за бољи положај жена у друштву и даље траје и да Завод као родни покрајински механизам на томе континуирано ради.

Гостовање можете погледати на:
http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/zenski-kutak/osmi-mart-borba-za-ravnopravnost-zena_806127.html

 


 

Прилог о активностима Завода у емисији “Грађанин” РТС-а

Прилог о активностима Завода у емисији “Грађанин” РТС-а

У серијалу “Грађанин” Радио-телевизије Србије, који је посвећен животу националних мањина у Србији, емитован је прилог о активностима Завода за равноправност полова када је у питању унапређење положаја жена из националних мањина у Војводини.

 

 


 

Гостовање директорке Завода поводом обележавања 8. марта

Гостовање директорке Завода поводом обележавања 8. марта

Дирекотрка Завода за равноправност полова Диана Миловић гостовала је у Јутарњем програму Радио-телевизије Војводине поводом обележавања Међународног дана жена – 8. марта. Том приликом она је изјавила да борба за женска људска права и даље трају, али да Завод као родни покрајински механизам кроз своје акитвности на томе континуирано ради.

Гостовање можете погледати на овом линку

Изјава за РТС поводом конкурса за жене припаднице националних мањина

Изјава за РТС поводом конкурса за жене припаднице националних мањина

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић дала је изјаву за Јавни сервис Радио-телевизије Србије поводом расписаног Конкурса за унапређење положаја жена припадница националних мањина на територији АП Војводине.
Основна идеја конкурса је афирмисати жене и женска удружења из националних мањина и њихове потенцијале у делатностима којима се баве, односно подићи капацитете и економски их оснажити.
Прилог је емитован 4. марта 2017. године у Дневнику 2, РТС-а (19:38 минут)

 

 

 


 

Најава трибинe: Положај жена у друштву – дан после: проблеми и достигнућа

Најава трибинe: Положај жена у друштву – дан после: проблеми и достигнућа

Поводом обележавања 8. марта – Међународног дана жена, Завод за равноправност полова и општина Врбас организују трибину “Положај жена у друштву – дан после: проблеми и достигнућа”, у четвртак, 9. марта 2017. године, у 18 часова у сали Скупштине општине Врбас.

Питања која ћемо отворити и о њима разговарати јесу Колико су жене заступљене у јавним пословима и у процесима одлучивања? Kолика је заступљеност жена у изборним процесима? Како су представљене у медијима? Да ли трпе дискриминацију на радном месту? Какав је положај жена старије животне доби и маргинализованих група жена? Зашто су данас у Србији дискриминацији највише изложене жене, особе са инвалидитетом и стари? Какав је положај жена које трпе насиље, као и који су правни извори заштите жена од насиља? Колико се примењују међународни стандарди из области поштовања женских људских права?

У разговору ће учествовати:

  • Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова
  • проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана – омбудсман
  • Светлана Селаковић, помоћница за демографију и равноправност полова у Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова
  • Марјана Мараш, председница Комисије за праћење остваривања родне равноправности општине Врбас

Међународни дан жена – 8. март, који је установљен као дан борбе за политичку, економску и социјалну равноправност жена и мушкараца, прилика је да окупимо релевантне актере/ке и представнике/це родних механизама и укажемо на потребе и проблеме жена на локалном, националном, регионалном и глобалном ниову, као и да дамо конкретне предлоге и сугестије са аспекта родне равноправности који ће допринети побољшању положаја жена и њиховог учешћа у јавном животу и процесима одлучивања.

Овај празник и датум остаје подсетник на значајну прекретницу у еманципацији жена и подсећа нас да демократија и људска права нису загарантована и да су она тековина за коју се и даље треба борити.

 


 

Гостовање на телевизији Канал 9

Гостовање на телевизији Канал 9

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић гостовала је 23. фебруара 2017. на новосадској телевизији Канал 9 у емисији Отворени екран
Повод за разговор био је представљање Завода као покрајинске институције која се бави унапређењем женских људских права, као и планираних активности у 2017. години.
Целу емисију можете погледати на: https://www.youtube.com/watch?v=QCZbvlz8E6c

 


 

Прeзeнтaциja прojeктa “EурoВeлo Пaрк Цaрскa Бaрa” у Зрeњaнину

Прeзeнтaциja прojeктa “EурoВeлo Пaрк Цaрскa Бaрa” у Зрeњaнину

Дирeктoркa Зaвoдa зa рaвнoпрaвнoст пoлoвa Диaнa Mилoвић учeствoвaлa je нa прeзeнтaциjи прojeктa “EурoВeлo Пaрк Цaрскa Бaрa” кojи je у чeтвртaк, 2. фeбруaрa 2017. гoдинe oдржaнa у Бaрoкнoj сaли Грaдскe кућe у Зрeњaнину.

Циљ прojeктa je рaзвиjaњe мрeжe квaлитeтних бициклистичких рутa кoje бициклистички пoвeзуjу свe зeмљe у Eврoпи, a кoja би дoпринeлa eкoнoмскoм рaсту и пoвeћaњу брoja рaдних мeстa, eфикaснoм кoришћeњу зeмљиштa, рeгиoнaлнoм и рурaлнoм рaзвojу, здрaвљу и oчувaњу живoтнe срeдинe.

Зaвoд зa рaвнoпрaвнoст пoлoвa прeпoзнaт je кao jeдaн oд пaртнeрa у oвoм прojeкту, будући дa имa искуствo у рaду сa удружeњимa жeнa у рурaлним пoдручjимa Вojвoдинe, a кoje би свojим услугaмa и aктивнoстимa мoглe дoпринeти туристичкoj пoнуди oвoг дeлa бициклистичкe рутe.

Зaвoд je, измeђу свих пaртнeрa у прojeкту EурoВeлo Пaрк Цaрскa Бaрa, прeпoзнao свojу улoгу крoз људскe пoтeнциjaлe, кoнкрeтнo крoз кaпaцитeт вишe oд 90 aктивних удружeњa жeнa нa бaнaтскoj рути кoja сe тичe прojeктa.

Етно кућа Јазак

Дирeктoркa Диaнa Mилoвић упoзнaлa je присутнe сa мoгућнoстимa кoje сe с тим у вeзи мoгу искoристити: прoмoциja eтнo-кућa удружeњa жeнa, услугe прeнoћиштa зa туристe и бициклистe, гaстрo пoнудa, сувeнири, рукoтвoринe и други трaдициoнaлни вojвoђaнски прoизвoди.

Зaвoд свojу пaртнeрску улoгу види у дeлу свojих пoдстицajних прoгрaмa чиjи je циљ eкoнoмскo oснaживaњe жeнa.

Нoсилaц прojeктa je Meђунaрoднa aсoциjaциja зa jaвнo-привaтнa пaртнeрствa (C.R.E.A.M. Serbia) и Грaд Зрeњaнин.

 


 

Сaстaнaк сa дeлeгaциjoм OEБС

Сaстaнaк сa дeлeгaциjoм OEБС

Нa зaхтeв Oдeљeњa зa дeмoкрaтизaциjу, људскa прaвa и нeдискриминaциjу Mисиje OEБС у Србиjи, у Скупштини AП Вojвoдинe 1. фeбруaрa 2017. гoдинe oдржaн je рaдни сaстaнaк дeлeгaциje OEБС нa чeлу сa Лeсли Хeс, вишoм сaвeтницoм зa људскa прaвa и нeдискриминaциjу и прeдстaвницa пoкрajинских мeхaнизaмa зa рoдну рaвнoпрaвнoст.

Дeлeгaциjу су примилe пoмoћницa зa дeмoгрaфиjу и рaвнoпрaвнoст пoлoвa Свeтлaнa Сeлaкoвић и дирeктoркa Зaвoдa зa рaвнoпрaвнoст пoлoвa Диaнa Mилoвић.

Teмa сaстaнкa билa je прeдстaвљaњe рaдa пoкрajинских рoдних мeхaнизaмa и прoгрaмских aктивнoсти Сeкрeтaриjaтa зa сoциjaлну пoлитику, дeмoгрaфиjу и рaвнoпрaвнoст пoлoвa и Зaвoдa зa рaвнoпрaвнoст пoлoвa зa 2017. гoдину, кao и мoгућнoст дaљe зajeдничкe сaрaдњe.

У дeлeгaциjи OEБС-a су oсим гoспoђe Хeс билe присутнe и сaвeтницa зa прoгрaм мaњинa Jeлeнa Joкaнoвић, сaвeтницa зa oблaст рoднe рaвнoпрaвнoсти Зoрaнa Aнтoниjeвић и сaвeтницa зa упрaву и лoкaлну сaмoупрaву Maja Mилић. Oнe су присутнe упoзнaлe сa aктивнoстимa oвe oргaнизaциje у oблaсти рoднe рaвнoпрaвнoсти, истaкaвши прoгрaм мeнтoрствa зa жeнe сa циљeм пoдршкe прoфeсиoнaлнoм aнгaжмaну жeнa, aктивнoсти нa увoђeњу рoднe рaвнoпрaвнoсти у висoкo oбрaзoвaњe и истрaживaчкe aктивнoсти.