zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Преко 200 удружења жена са села представило своје производе

Преко 200 удружења жена са села представило своје производе

Поводом обележавања 15. октобра – Међународног дана сеоских жена, Завод за равноправност полова, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и општина Бачка Паланка промовисали су у суботу, 14. октобра 2017. у Бачкој Паланци женски сеоски активизам у оквиру традиционалне манифестације „Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини”.

Бачка Паланка је по други пут била домаћин ове манифестације и девета општина где је одржан Сајам, са циљем да се представе изузетне вештине и богато стваралаштво сеоских жена у Војводини, као и њихова спремност и оптимизам да учествују у свим активностима заједнице и на тај начин промовишу Војводину.

Манифестацију су отворили председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница,  директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.

‘Жене са села веома су скромне и често не знају да је то што оне раде веома вредно. Ми смо ту, да им укажемо на чињеницу да, ако се добро организују, од свог рада могу лепо и да живе”, нагласила је директорка покрајинског Завода за равноправност полова Диана Миловић.

Рукотворине и производи преко 200 женских сеоских удружења из целе Војводине представљени су кроз три тематске целине – ткање и вез, рукотворине и старински и традиционални колачи, а посетиоци су имали прилику да на најбољи начин доживе мултикултуралност Војводине и сусретну се са аутентичним укусима и производима различитих националних заједница.

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић

„Завод за равноправност од свог оснивања ради на видљивости друштвене групе жена са села и путем конкурса, едукација и промоције у јавности ради на унапређењу њиховог положаја јер је оно веома битно за демографско оживљавање села и економско оснаживање кроз пољопривредни и рурални развој села”, истакла је директорка Миловић.

 

 

 

 


 

9. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

9. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

Завод за равноправност полова ће и ове године Међународни дан сеоских жена – 15. октобар обележити традиционалном манифестацијом Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини.
Сајам који се ове године обележава по девети пут, биће одржан 14. октобра у Бачкој Паланци, у улици Краља Петра I у пешачкој зони од 8 до 15 часова.

Сваке године на манифестацији са својим производима из домаће радиности, рукотворинама и кулинарским специјалитетима учествује преко 200 удружења жена из читаве Војводине. Сајам је прилика да се укаже на друштвену групу жена са села, али и на женски активизам који постоји у руралним подручјима. Циљ је скренути пажњу јавности и доносиоцa одлука на мање сеоске средине и промовисати домаћу радиност као могућу нову привредну делатност.
Допринос жена развоју сеоских заједница и њихово учешће, али и туризму може бити веома драгоцен јер се између осталог значај сеоског туризма огледа и у очувању културе неког места, али и у побољшању опште социо-економске слике одређеног руралног простора.

Народна радиност (вез и ткање) негована је у мултиетничкој Војводини још у 19. веку и са њом су још тада биле упознате и европска и светска јавност. Препозната као потенцијална, уносна нова привредна грана, домаћа радиност је постала државни пројекат. Била је то прилика за афирмацију читаве нације, а у многобројним војвођанским градовима одржавале су се изложбе где су се прикупљали и бирали “експонати” за државне и европске посете и делегације. На овим изложбама водећи произвођачи су биле жене са села, ткаље и везиље, чији радови су им осигуравали сталан рад и новчану добит.

Жене које живе на селу чине 1,6 милијарди руралних жена и представљају једну четвртину укупне светске популације. Светски подаци указују на то да жене у руралним срединама поседују само 2% земље и остварују само 1% свих пољопривредних примања, што говори о изузетно тешком положају жена на селу. Иако чине веома рањиву категорију у нашем друштву, оне чине и категорију чији би потенцијал – и радни и социјални – могао бити много боље искоришћен.

15. октобар је установљен као Међународни дан сеоских жена на Конференцији жена Уједињених нација у Пекингу 1995. године, када се и наша влада обавезала да женама на селу обезбеди равноправан приступ и потпуно учешће у структурама власти, и учини видљивим њихове потребе и могућности у креирању развојних политика села.

 

Европска повеља о родној равноправности потписана у Сремским Карловцима

Европска повеља о родној равноправности потписана у Сремским Карловцима

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић присуствовала је свечаности поводом потписивања Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу, коју је у име општине Сремски Карловци потписао председник општине Ненад Миленковић.

Честитајући на овом кораку, директорка Завода напоменула је да су Сремски Карловци 13 општина у Војводини која је потписала Повељу, која је на овај начин показала вољу и спремност, али и обавезу да следи принципе родне равноправности и доноси конкретне мере у циљу побољшања квалитета живота својих суграђанки и суграђана.

Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу намењена је локалним и регионалним управама Европе које се њеним потписивањем јавно обавезују да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане Повељом у својим срединама.

У циљу пружања подршке примени ових принципа, свака потписница Повеље дужна је да у року од две године припреми Акциони план којим ће одредити приоритете, активности и средства за његово спровођење. Потписница је такође у обавези да се повеже са свим релевантним институцијама и организацијама у својој земљи, како би на најбољи могући начин промовисала најбоље праксе у погледу истинске равноправности.

У Републици Србији Повељу је усвојило укупно 48 градова и општина, док су у Војводини Повељу потписале општине Бачки Петровац, Бечеј, Ковачица, Ковин, Кула, Житиште, Сечањ, Жабаљ, Сремски Карловци и градови Зрењанин, Сомбор, Панчево и Нови Сад.

Едукација младих – “Кроз живот без насиља”

Едукација младих – “Кроз живот без насиља”

У складу са Програмом за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АП Војводини за период од 2015. до 2020. године, Завод за равноправност полова је и ове године припремио низ едукативних активности које ће реализовати пре и током Међународне кампање “16 дана активизма борбе против насиља према женама”.

У сарадњи са професионалцима и стручњацима на тему насиља према женама, Завод је 27. и 28. септембра у Карловачкој гимназији и Средњој медицинској школи “Доситеј Обрадовић” одржао предавање о родно заснованом насиљу.
Предавања су изазвала велику пажњу средњошколки и средњошколаца који су се активно укључили у разговор и изнели своја искуства када је овај друштвени проблем у питању.
Поздрављајући ученике и ученице Карловачке гимназије, директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић, изјавила је да је циљ Кампање указати на повезаност родно заснованог насиља и права на образовање, јер је препознато да су жене и девојчице изложене већем ризику од родно заснованог насиља од мушкараца.
“Будући да је један од приоритета Завода превенција, едукација и ширење свести о родно заснованом насиљу, осмислили смо и покренули локалну кампању “Кроз живот без насиља” и део својих програмских активности усмерили и на информисање девојчица и дечака, о томе шта је родно засновано насиље, како га препознати, коме га пријавити, ко је надлежан да реагује у ситуацији насиља и како се заштити од њега” – изјавила је директорка Диана Миловић.

 


 

Kонкурс за подстицање бизниса

 

Завод за равноправност полова расписао је нов Конкурс за доделу бесповратних средстава за подстицање сопственог бизниса са циљем промоције пословних идеја и унапређења сопственог бизниса. Јавни конкурс отворен је до 28. септембра 2017. године.

 


 

Отворена манифестација удружења жена “Дунавски вез”

Отворена манифестација удружења жена “Дунавски вез”

Директорка Завода Диана Миловић отвара манифестацију “Дунавски вез”

Директорка Покрајинског завода за равноправност полова Диана Миловић отворила је у суботу 16. септембра 2017. године у Бачкој Паланци пету по реду међународну манифестацију „Дунавски вез“.
У организацији удружења жена Златне руке, манифестација је ове године окупила више од педесет љубитеља ручних радова удружења жена из Војводине и региона, које су овом приликом излагале и продавале хеклане завесе, рукавице, мараме, штрикане шалове и капе, декупаж, као и још много ручно рађених уметнина.

Сваке године на манифестацији се уручује награда Дунавски цвет, а главна награда је оригинална ручно рађена бачка народна ношња. Основни циљ манифестације јесте сакупити народне ношње и отворити Музеј народних ношњи у Бачкој Паланци, како би се на једном месту чувала народна традиција. Идеју, већ пету године подржавају сви учесници манифестације и организаторима на поклон, остављају део неке ношње или комад ручног рада.

Манифестација је брендирана од стране Регионалне развојне агенције Бачке са циљем да окупи удружења жена из Дунавског региона и представи њихове производе и активности, а Привредна комора Србије је од 2000 манифестација оваквог типа, „Дунавски вез“ прогласила једном од три најбоље.
Завод за равноправност полова од свог оснивања континуирано прати рад удружења из Војводине и путем подстицајних активности унапређује и промовише њихов рад.

 


 

У току Конкурс за доделу средстава брачним паровима за куповину кућа на селу

У току Конкурс за доделу средстава брачним паровима за куповину кућа на селу

Поводом Конкурса за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом, у емисији Добро јутро Војводино, гостовала је директoрка Завода за равноправност полова Диана Миловић. О условима конкурисања за овај подстицајни програм и неопходној документацији за учешће, погледајте гостовање овде

 

 


 

Расписан конкурс за куповину кућа на селу

Расписан конкурс за куповину кућа на селу

Завод за равноправност полова расписао је 5. јула 2017. године “Конкурс за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом”. Циљ конкурса је подстаћи развој руралних средина, побољшати демографску структуру Војводине, економски оснажити и повећати број жена власница непокретности.

Конкурс је отворен до 30. септембра 2017. године. 

Више информација о Конкурсу можете погледати ОВДЕ


 

Улога жене у привреди и друштву

Улога жене у привреди и друштву

У сарадњи са Амбасадом Израела и организацијoм НАЛЕД, у Сомбору је 29. јуна 2017. године, у свечаној сали Жупаније, одржан округли сто „Улога жена у привреди и друштву“. Разговарало се о подстицању женског предузетништва, запошљавању и оснаживању жена на руководећим позицијама.

Искуства из Израела поделила је Рина Бар-Тал, емеритус, председница Израелске женске мреже.

Присутнима се обратио покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, истакавши да за Покрајинску Владу, као и Секретаријат на чијем је челу, постоји један врло јасан циљ по питању женског предузетништва, а то је да се учини све како би се потенцијал женског предузетништва развио што брже и што масовније.

Директорка Покрајинског завода за равноправност полова, Диана Миловић, у панел дискусији, представила је рад Завода, истакавши важност постојања једног оваквог државног механизма, који се бави искључиво родном равноправношћу. Она је истакла значај подршке и сарадње Секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, јер заједничким радом и програмима који се надовезују, може се озбиљно радити на економском оснаживању жена, што је предуслов за њихов даљи рад. Такође, директорка је представила и остале делатности којима се Завод бави, истакавши издавачке, истраживачке, едукативне, подстицајне и промотивне активности, као нешто чиме се, на овим просторима, бави једино Завод за равноправност полова. Из тога се може закључити да је АП Војводина кредибилан саговорник на тему родне равноправности и има искуство које може поделити са осталим родним механизмима.

Овај округли сто представља другу у низу радионица са међународним стручњацима, које Амбасада Израела организује у сарадњи са НАЛЕД-ом и градом Сомбором, поводом обележавања Дана независности Израела и 25 година од успостављања дипломатских односа ове земље и Србије.

 

 


 

Директорка Завода присуствовала свечаности поводом потписивања Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу

Директорка Завода присуствовала свечаности поводом потписивања Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић присуствовала је свечаном потписивању Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу, коју је у име града Новог Сада потписао градоначелник Милош Вучевић.

Нови Сад је дванаеста локална самоуправа која је потписала Повељу обавезујући се на овај начин својим грађанкама и грађанима за њену примену и областима које одреди као приоритет.

Потписивањем Повеље град Нови Сад показује да ће водити рачуна о равноправности жена и мушкараца и шаље важну поруку свима у окружењу да је то вредност за коју се треба залагати.

Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу намењена је локалним и регионалним управама Европе које се њеним потписивањем јавно обавезују да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане Повељом у својим срединама.

У циљу пружања подршке примени ових принципа, свака потписница Повеље дужна је да у року од две године припреми Акциони план којим ће одредити приоритете, активности и средства за његово спровођење. Потписница је такође у обавези да се повеже са свим релевантним институцијама и организацијама у својој земљи, како би на најбољи могући начин промовисала најбоље праксе у погледу истинске равноправности.

У Републици Србији Повељу је усвојило укупно 48 градова и општина, док су у Војводини Повељу потписале општине Бачки Петровац, Бечеј, Ковачица, Ковин, Кула, Житиште, Сечањ, Жабаљ и градови Зрењанин, Сомбор, Панчево и Нови Сад.