zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133

Kонкурс за подстицање бизниса

 

Завод за равноправност полова расписао је нов Конкурс за доделу бесповратних средстава за подстицање сопственог бизниса са циљем промоције пословних идеја и унапређења сопственог бизниса. Јавни конкурс отворен је до 28. септембра 2017. године.

 


 

Кампања “Кроз живот без насиља”

Кампања “Кроз живот без насиља”

У складу са Програмом за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АП Војводини за период од 2015. до 2020. године, Завод за равноправност полова ће се и ове године укључити у Међународну кампању “16 дана активизма борбе против насиља према женама”.

Ове године циљ Кампање је указати на повезаност родно заснованог насиља и права на образовање, јер је препознато да су жене и девојчице изложене већем ризику од родно заснованог насиља од мушкараца. Будући да је основни циљ Кампање превенција, едукација и ширење свести о родно заснованом насиљу, Завод ће у оквиру своје локалне кампање “Кроз живот без насиља” део својих програмских активности усмерити и на информисање девојчица и дечака, о томе шта је родно засновано насиље, како га препознати, коме га пријавити, ко је надлежан да реагује у ситуацији насиља и како се заштити од њега.

У сарадњи са професионалцима и стручњацима на ову тему, Завод ће крајем септембра у две средње школе у оквиру једног школског часа одржати предавање о родно заснованом насиљу.

 


 

Отворена манифестација удружења жена “Дунавски вез”

Отворена манифестација удружења жена “Дунавски вез”

Директорка Завода Диана Миловић отвара манифестацију “Дунавски вез”

Директорка Покрајинског завода за равноправност полова Диана Миловић отворила је у суботу 16. септембра 2017. године у Бачкој Паланци пету по реду међународну манифестацију „Дунавски вез“.
У организацији удружења жена Златне руке, манифестација је ове године окупила више од педесет љубитеља ручних радова удружења жена из Војводине и региона, које су овом приликом излагале и продавале хеклане завесе, рукавице, мараме, штрикане шалове и капе, декупаж, као и још много ручно рађених уметнина.

Сваке године на манифестацији се уручује награда Дунавски цвет, а главна награда је оригинална ручно рађена бачка народна ношња. Основни циљ манифестације јесте сакупити народне ношње и отворити Музеј народних ношњи у Бачкој Паланци, како би се на једном месту чувала народна традиција. Идеју, већ пету године подржавају сви учесници манифестације и организаторима на поклон, остављају део неке ношње или комад ручног рада.

Манифестација је брендирана од стране Регионалне развојне агенције Бачке са циљем да окупи удружења жена из Дунавског региона и представи њихове производе и активности, а Привредна комора Србије је од 2000 манифестација оваквог типа, „Дунавски вез“ прогласила једном од три најбоље.
Завод за равноправност полова од свог оснивања континуирано прати рад удружења из Војводине и путем подстицајних активности унапређује и промовише њихов рад.

 


 

У току Конкурс за доделу средстава брачним паровима за куповину кућа на селу

У току Конкурс за доделу средстава брачним паровима за куповину кућа на селу

Поводом Конкурса за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом, у емисији Добро јутро Војводино, гостовала је директoрка Завода за равноправност полова Диана Миловић. О условима конкурисања за овај подстицајни програм и неопходној документацији за учешће, погледајте гостовање овде

 

 


 

Расписан конкурс за куповину кућа на селу

Расписан конкурс за куповину кућа на селу

Завод за равноправност полова расписао је 5. јула 2017. године “Конкурс за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом”. Циљ конкурса је подстаћи развој руралних средина, побољшати демографску структуру Војводине, економски оснажити и повећати број жена власница непокретности.

Конкурс је отворен до 30. септембра 2017. године. 

Више информација о Конкурсу можете погледати ОВДЕ


 

Улога жене у привреди и друштву

Улога жене у привреди и друштву

У сарадњи са Амбасадом Израела и организацијoм НАЛЕД, у Сомбору је 29. јуна 2017. године, у свечаној сали Жупаније, одржан округли сто „Улога жена у привреди и друштву“. Разговарало се о подстицању женског предузетништва, запошљавању и оснаживању жена на руководећим позицијама.

Искуства из Израела поделила је Рина Бар-Тал, емеритус, председница Израелске женске мреже.

Присутнима се обратио покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, истакавши да за Покрајинску Владу, као и Секретаријат на чијем је челу, постоји један врло јасан циљ по питању женског предузетништва, а то је да се учини све како би се потенцијал женског предузетништва развио што брже и што масовније.

Директорка Покрајинског завода за равноправност полова, Диана Миловић, у панел дискусији, представила је рад Завода, истакавши важност постојања једног оваквог државног механизма, који се бави искључиво родном равноправношћу. Она је истакла значај подршке и сарадње Секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, јер заједничким радом и програмима који се надовезују, може се озбиљно радити на економском оснаживању жена, што је предуслов за њихов даљи рад. Такође, директорка је представила и остале делатности којима се Завод бави, истакавши издавачке, истраживачке, едукативне, подстицајне и промотивне активности, као нешто чиме се, на овим просторима, бави једино Завод за равноправност полова. Из тога се може закључити да је АП Војводина кредибилан саговорник на тему родне равноправности и има искуство које може поделити са осталим родним механизмима.

Овај округли сто представља другу у низу радионица са међународним стручњацима, које Амбасада Израела организује у сарадњи са НАЛЕД-ом и градом Сомбором, поводом обележавања Дана независности Израела и 25 година од успостављања дипломатских односа ове земље и Србије.

 

 


 

Директорка Завода присуствовала свечаности поводом потписивања Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу

Директорка Завода присуствовала свечаности поводом потписивања Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић присуствовала је свечаном потписивању Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу, коју је у име града Новог Сада потписао градоначелник Милош Вучевић.

Нови Сад је дванаеста локална самоуправа која је потписала Повељу обавезујући се на овај начин својим грађанкама и грађанима за њену примену и областима које одреди као приоритет.

Потписивањем Повеље град Нови Сад показује да ће водити рачуна о равноправности жена и мушкараца и шаље важну поруку свима у окружењу да је то вредност за коју се треба залагати.

Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу намењена је локалним и регионалним управама Европе које се њеним потписивањем јавно обавезују да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане Повељом у својим срединама.

У циљу пружања подршке примени ових принципа, свака потписница Повеље дужна је да у року од две године припреми Акциони план којим ће одредити приоритете, активности и средства за његово спровођење. Потписница је такође у обавези да се повеже са свим релевантним институцијама и организацијама у својој земљи, како би на најбољи могући начин промовисала најбоље праксе у погледу истинске равноправности.

У Републици Србији Повељу је усвојило укупно 48 градова и општина, док су у Војводини Повељу потписале општине Бачки Петровац, Бечеј, Ковачица, Ковин, Кула, Житиште, Сечањ, Жабаљ и градови Зрењанин, Сомбор, Панчево и Нови Сад.

 


 

Oдржана прва Академија вештина за будуће предузетнице и предузетнике

Oдржана прва Академија вештина за будуће предузетнице и предузетнике

Завод за равноправноправност полова одржао је од 16. до 18. јуна тродневни семинар у Врднику за предузетнице и предузетнике под називом „Академија вештина“.

У „Академији вештина“, као првом програму овакве врсте који је Завод осмислио, учествовало је 25 полазника и полазница од којих су највећи број чиниле представнице удружења жена из Војводине и неколико предузетница и предузетника власника и власница малих предузетничких радњи. Полазници и полазнице одабрани су након јавног позива, према критеријумима који су били установљени од стране Завода.

На предавањима су полазници имали прилику да добију информације о томе како покренути сопствени посао, како направити бизнис план, како обезбедити изворе финансирања, како водити пословне књиге, креирати бренд и пласирати га на тржиште. Оно што је наишло на велико одобравање свих полазника и полазница Академије јесте предавање о маркетингу и јавном наступу, као круни продаје сопственог производа, због рекламирања и пласирања свог бренда купцима.

„Академија вештина“ је одржана у прелепом фрушкогорском месту Врдник, у новом апартманском насељу Сунчани брег, где су полазници и полазнице имали апсолутни мир и смештај достојан оваквог дешавања, тако да су се у потпуности могли посветити стицању практичних и теоријских знања из области предузетништва.

Академију су посетили и подржали покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, затим Здравка Миленковић, помоћница у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Владе Републике Србије, као и покрајински посланик у Скупштини АП Војводине Горан Гонђа.

Семинар је затворила директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић захваливши се свим полазницима и полазницама на учествовању у семинару и уручивши им поврду о завршеној тродневној обуци на „Академији вештина“.

 

 

 

 

 

Прилог о одржаној обуци можете погледати oвде 


 

Обука из области предузетништва за 25 жена и мушкараца

Обука из области предузетништва за 25 жена и мушкараца

Обука за двадесет предузетница и пет предузетника који су спремни да започну или унапреде своју пословну идеју биће одржана од 16. до 18. јуна 2017. године у хотелу “Сунчани брег” у Врднику.

Програм унапређења економскoг положаја жена и мушкараца путем подршке у виду обука и едукација из области предузетништва и пружања помоћи у започињању или развијању пословне идеје, под називом “Академија вештина”, представља нов програм Завода за равноправност полова који има за циљ да анимира и охрабри жене и мушкараце, који су на почетку бављења предузетништвом или се баве истим типом делатности, да се удруже, ојачају своје капацитете и на тај начин лакше изађу на тржиште.

Едукација ће обухватити теме као што су одабир пословне идеје, припрема бизнис и маркетинг плана, извори финансирања, управљање послом, временом и новцем итд.

Као наставак овог програма, након едукације је предвиђено ангажовање маркетиншких агенција које ће одабрати најуспешније пословне идеје полазника и полазница обуке, осмислити стратегију и медијску кампању и на тај начин учинити производе и услуге видљивим на тржишту.