zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Знамените жене Зрењанина до половине XX века

Знамените жене Зрењанина до половине XX века

Нова књига у издању Завода за равноправност полова “Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века” ауторке Стојанке Лекић, својеврсни је “златни оквир” за незаборав 58 одабраних, истакнутих жена из прошлости Зрењанина од почетка 19. до средине 20. века.

Књига сведочи о животу жена које су обележиле период од два века културних, политичких и економских промена, у ком су оне стварале, ратовале, даривале, али и дале свој допринос.
Данас се по тим знаменитим зрењанинским суграђанкама разних националности зову насеља, улице, споменици и друштвене установе, попут Каролине Месингер, Соње Маринковић, Руже Шулман, Љубице Одаџић и других….
Књига представља вредан фактографски допринос сагледавању проблема са којима се данас суочавају жене у ситуацији невидљивости сопствене традиције и доприноса претходница.

Књигу можете преузети  овде

За корак једнакости – интервју са директорком Завода

За корак једнакости – интервју са директорком Завода

Гостовање директорке Завода за равноправност полова Диане Миловић у емисији “За корак једнакости” Радија Макс Чока.

Директорка је гостујући у емисији направила ретроспективу активности Завода у 2017. години, истакавши да је акценат био на економском оснаживању жена, као главном предуслову суштинске равноправности и побољшања положаја жена.
“Задатак Завода јесте да кроз своје истраживачке активности и резултате укаже Покрајинској влади на мере и програме које би требало предузети у циљу унапређења положаја и жена и мушкараца на територији АП Војводине”, изјавила је директорка Диана Миловић.

аудио прилог 1
аудио прилог 2
аудио прилог 3
аудио прилог 4


 

“Свилена кожа и пилеће срце” – нова књига у издању Завода за равноправност полова

“Свилена кожа и пилеће срце” – нова књига у издању Завода за равноправност полова

У оквиру издавачке делатности, Завод за равноправност полова објавио је књигу Јелене Стефановић “Свилена кожа и пилеће срце – родни стереотипи у романима из лектире за основну школу” као своје 32. самостално издање.

Ауторка књиге анализира шест романа из лектире за основну школу и своју истраживачку пажњу усмерава на трагање за родним стереотипима у различитим сегментима романа, пре свега у заступљености и конструкцији женских и мушких ликова, представљању њиховог изгледа, њихових особина, понашања, професија и вредности, осветљавању родних  односа, као и односа ликова према задатима родним улогама. Рад указује на занемарене и често непрепознате аспекте образовног процеса који омогућавају да се родна неравноправност перпетуира, али истовремено нуди нове интерпретације романа из лектире и конкретне начине на који се они могу анализирати на часовима књижевности како би деца развила критички однос према родним стереотипима присутним у текстовима и родној неравноправности у друштву.

Рад “Свилена  кожа и пилеће срце” је осма публикација објављена у оквиру едиције “Роза Луксембург” посвећене докторским и мастер радовима на тему родне равноправности која је покренута са циљем да представи и афирмише стручњаке и стручњакиње који се баве родним политикама.

Књигу у електронском формату можете преузети овде.


 

43 жене постале власнице куће на селу

43 жене постале власнице куће на селу

У понедељак, 18. децембра 2017. године у Скупштини АП Војводине одржана је свечаност поводом уручења уговора брачним паровима који су на конкурсу Завода за равноправност полова добили бесповратна средства за куповину куће са окућницом.

Уговоре за 43 брачна пара са територије Војводине уручио је председник Покрајинске владе Игор Мировић истакавши да опредељење породица да свој живот започну или наставе на селу заслужује поштовање и да то Покрајинску владу додатно обавезује да снажнијим деловањем подржи њихове активности и иницијативе како би се села у Војводини  ревитализовала.

На конкурс, који је трајао од јула до септембра 2017. године, стигле су 282 пријаве, што говори о великом интересовању младих којима треба помоћ да реше егзистенцијално питање. Поред подстицаја развоја руралних средина и побољшања демографске структуре Војводине, циљ конкурса је био и економско оснаживање жена и повећање броја жена власница непокретности јер је ово била прилика да се кућа са окућницом равноправно укњижи на мушкарца и жену.

 

 


 

Одлука о додели средстава брачним паровима

Одлука о додели средстава брачним паровима

На основу члана 19 Статута Завода за равноправност полова, а у складу са Конкурсом  за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом бр.207/2017. који је расписао Завод за равноправност полова и објавио 05.07.2017. године, Правилником о условима за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом бр. 204/2017. од 23.06.2017. године, Изменом и допуном правилника о условима за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом бр. 310/2017. од 12.10.2017. године као и на основу Предлога  одлуке Комисије за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом бр. 381/2017 од 28.11.2017. године, директорка Завода за равноправност полова донела је Одлуку о додели бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом.

Одлуку можете погледати ОВДЕ
Измена и допуна Одлуке о додели средстава брачним паровима – 15.12.2017.
Измена и допуна Одлуке o додели средстава брачним паровима –  27.12.2017.

Увид у конкурсну документацију може се извршти на следeћи начин:

 • Потребно је дa се обратите писменим путем на имејл адресу Завода: zavod.ravnopravnost@gmail.com
 • Након тога ће Вам бити одређен датум и термин за долазак у просторије Завода
 • Увид може извршити само брачни/ванбрачни пар који је поднео пријаву на Конкурс, уз личну карту

РОК ЗА УВИД У ДОКУМЕНТАЦИЈУ ЈЕ ПЕТАК, 15.12.2017.

 


 

Преко 300 жена информисано о мерама заштите од насиља у породици

Преко 300 жена информисано о мерама заштите од насиља у породици

Завод за равноправност полова обележио је овогодишњу кампању “16 дана активизма против насиља према женама” низом предавања по општинама у Војводини која су за циљ имала информисање жена о томе шта је родно засновано насиље, како га препознати, који је правни оквир заштите од насиља, као и које нове законске мере доноси Закон о спречавању насиља у породици.

У периоду од 27. новембра до 5. децембра 2017. године Завод за равноправност полова је спровео локалну Кампању „Кроз живот без насиља!” путем едукативних трибина у 6 општина и градова Војводине: у Сремској Митровици, Руми, Старој Пазови, Иригу, Инђији и Новом Саду.

Успостављена је сарадња са локалним градским и општинским самоуправама и родним локалним механизама који су обезбедили подршку институција укључених у заштиту жена од насиља, пре свега представника/ца локалних полицијских станица и управа, Центара за социјални рад, тужилаштва, домова здравља.

Предавање о томе које све врсте насиља постоје, зашто се мушко насиље дешава, ко су насилници, као и који су механизми заштите жена у ситуацији насиља одржали су Милена Дујовић, породична саветница, мр Мирослава Вучетић Ћирић, психолошкиња и психотерапеуткиња из Центра за социјални рад Нови Сад, Дејан Укропина, адвокат и Далиборка Војводић Томовић, координаторка за насиље у породици у Полицијској управи Нови Сад.

Предавања су окупила укупно 356 жена и мушкараца.

Спроведене активности Завода реализоване су у оквиру покрајинског „Програма за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима у АПВ за период 2015-2020. године“, а намера је да се институције обавежу на информисање јавности о мерама и ресурсима заштите од родно заснованог насиља, да реагују и овај проблем уврсте у јавне политике јер насиље превазилази приватни и породични простор.

 


 

НЕ ЗАБОРАВИТЕ НИКОГА: ЗАУСТАВИТЕ НАСИЉЕ ПРЕМА ЖЕНАМА И ДЕВОЈЧИЦАМА

НЕ ЗАБОРАВИТЕ НИКОГА: ЗАУСТАВИТЕ НАСИЉЕ ПРЕМА ЖЕНАМА И ДЕВОЈЧИЦАМА

Завод за равноправност полова обележиће ове године Међународну кампању „16 дана активизма борбе против насиља над женама“ низом предавања у општинама Војводине са намером да информише јавност о томе шта је родно засновано насиље, које су надлежности институција укључених у систем заштите од насиља, као и о новинама у законодавству Србије у оквиру ког ће бити представљен нов закон – Закон о спречавању насиља у породици.
Трибине ће бити одржане у периоду од 27. новембра до 5. децембра 2017. у 6 војвођанских општина и градова према следећем распореду:

 • 11.2017, Сремска Митровица, сала општине, 15 часова
 • 11.2017, Рума, сала општине, 18 часова
 • 11.2017, Стара Пазова, сала општине, 18 часова
 • 11.2017, Ириг, Месна заједница (Војводе Путника 2), 17 часова
 • 11.2017, Инђијa, сала општине, 18 часова
 • 12.2017, Нови Сад, Скупштина града, Плава сала, 18 часова

Кампања подразумева информисање жена, са акцентом на маргинализоване групе попут сеоских жена, Ромкиња и жена са инвалидитетом, имајући у виду препреке и околности са којима се оне суочавају: традиционално патријархално васпитање о положају жена у заједници,  непрепознавање феномена насиља, непознавање сопствених права и недовољну информисаност о надлежностима институција.
Поражавајући су подаци о броју жена које трпе насиље, а још алармантнији о женама које губе живот тамо где би требало да су најбезбедније – у породици. Сеоске жене су додатно суочене са питањем насиља у породици и у партнерским односима имајући у виду да су далеко од надлежних институција и да је живот у мањим заједницама више подложан традиционалном, патријархалном обрасцу.
Основ за ову активност представља Програм за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АПВ за период од 2015. до 2020. који је саставни део Стратегије за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у Аутономној Покрајини Војводини за период од 2015. до 2020. године. 

16 дана активизма против насиља према женама” је међународна кампања која се обележава од  1991. године. Учесници/учеснице кампање одредили су 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама за почетак кампање и 10. децембар – Међународни дан људских права за крај кампање, како би симболично повезали проблем насиља над женама са људским правима и истакли да је такав вид насиља кршење људских права. Кампања такође укључује и друге значајне датуме, као што су 29. новембар – Међународни дан заштитника људских права жена; 1. децембар – Светски дан борбе против СИДЕ, и 6. децембар – годишњица Монтреалског масакра.

У кампању „16 дана активизма против насиља над женама” сваке године се укључују појединци/појединке и групе широм света који захтевају елиминисање свих облика насиља према женама кроз:

 • Подизање свести на локалном, националном, регионалном и међународном нивоу;
 • Јачање активности на локалном нивоу;
 • Повезивање локалних и међународних активности;
 • Успостављање форума за дијалог и размену стратегија деловања;
 • Вршење притиска на владе да спроведу обавезе на основу домаћих и међународних правних инструмената;
 • Пружање солидарности активистима/активисткињама широм света.

Oве године Кампања „16 дана борбе против родно заснованог насиља“ биће обележена под мотом НЕ ЗАБОРАВИТЕ НИКОГА: ЗАУСТАВИТЕ НАСИЉЕ ПРЕМА ЖЕНАМА И ДЕВОЈЧИЦАМА“ одражавајући основни принцип Агенде одрживог развоја до 2030. године.
Kaмпања  НЕ ЗАБОРАВИТЕ НИКОГА: ЗАУСТАВИТЕ НАСИЉЕ ПРЕМА ЖЕНАМА И ДЕВОЈЧИЦАМА“ посвећена је свету без насиља према женама и девојчицама широм света, истовремено имајући у виду и оне најнеповољније и маргинализоване групе као што су избеглице, мигранти, мањине, популације погођене сукобом и природним непогодама, на првом месту.
Kao и претходних година, наранџаста боја ће бити кључна тема која обједињује све активности, а зграде широм света биће осветљене и украшене наранџастом бојом како би се глобална пажња посветила питању насиља према женама и девојкама.

Гостовање директорке Завода на РТВ поводом активности током Кампање “16 дана активизма”


 

Преко 200 удружења жена са села представило своје производе

Преко 200 удружења жена са села представило своје производе

Поводом обележавања 15. октобра – Међународног дана сеоских жена, Завод за равноправност полова, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и општина Бачка Паланка промовисали су у суботу, 14. октобра 2017. у Бачкој Паланци женски сеоски активизам у оквиру традиционалне манифестације „Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини”.

Бачка Паланка је по други пут била домаћин ове манифестације и девета општина где је одржан Сајам, са циљем да се представе изузетне вештине и богато стваралаштво сеоских жена у Војводини, као и њихова спремност и оптимизам да учествују у свим активностима заједнице и на тај начин промовишу Војводину.

Манифестацију су отворили председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница,  директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.

‘Жене са села веома су скромне и често не знају да је то што оне раде веома вредно. Ми смо ту, да им укажемо на чињеницу да, ако се добро организују, од свог рада могу лепо и да живе”, нагласила је директорка покрајинског Завода за равноправност полова Диана Миловић.

Рукотворине и производи преко 200 женских сеоских удружења из целе Војводине представљени су кроз три тематске целине – ткање и вез, рукотворине и старински и традиционални колачи, а посетиоци су имали прилику да на најбољи начин доживе мултикултуралност Војводине и сусретну се са аутентичним укусима и производима различитих националних заједница.

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић

„Завод за равноправност од свог оснивања ради на видљивости друштвене групе жена са села и путем конкурса, едукација и промоције у јавности ради на унапређењу њиховог положаја јер је оно веома битно за демографско оживљавање села и економско оснаживање кроз пољопривредни и рурални развој села”, истакла је директорка Миловић.

 

 

 

 


 

9. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

9. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

Завод за равноправност полова ће и ове године Међународни дан сеоских жена – 15. октобар обележити традиционалном манифестацијом Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини.
Сајам који се ове године обележава по девети пут, биће одржан 14. октобра у Бачкој Паланци, у улици Краља Петра I у пешачкој зони од 8 до 15 часова.

Сваке године на манифестацији са својим производима из домаће радиности, рукотворинама и кулинарским специјалитетима учествује преко 200 удружења жена из читаве Војводине. Сајам је прилика да се укаже на друштвену групу жена са села, али и на женски активизам који постоји у руралним подручјима. Циљ је скренути пажњу јавности и доносиоцa одлука на мање сеоске средине и промовисати домаћу радиност као могућу нову привредну делатност.
Допринос жена развоју сеоских заједница и њихово учешће, али и туризму може бити веома драгоцен јер се између осталог значај сеоског туризма огледа и у очувању културе неког места, али и у побољшању опште социо-економске слике одређеног руралног простора.

Народна радиност (вез и ткање) негована је у мултиетничкој Војводини још у 19. веку и са њом су још тада биле упознате и европска и светска јавност. Препозната као потенцијална, уносна нова привредна грана, домаћа радиност је постала државни пројекат. Била је то прилика за афирмацију читаве нације, а у многобројним војвођанским градовима одржавале су се изложбе где су се прикупљали и бирали “експонати” за државне и европске посете и делегације. На овим изложбама водећи произвођачи су биле жене са села, ткаље и везиље, чији радови су им осигуравали сталан рад и новчану добит.

Жене које живе на селу чине 1,6 милијарди руралних жена и представљају једну четвртину укупне светске популације. Светски подаци указују на то да жене у руралним срединама поседују само 2% земље и остварују само 1% свих пољопривредних примања, што говори о изузетно тешком положају жена на селу. Иако чине веома рањиву категорију у нашем друштву, оне чине и категорију чији би потенцијал – и радни и социјални – могао бити много боље искоришћен.

15. октобар је установљен као Међународни дан сеоских жена на Конференцији жена Уједињених нација у Пекингу 1995. године, када се и наша влада обавезала да женама на селу обезбеди равноправан приступ и потпуно учешће у структурама власти, и учини видљивим њихове потребе и могућности у креирању развојних политика села.

 

Европска повеља о родној равноправности потписана у Сремским Карловцима

Европска повеља о родној равноправности потписана у Сремским Карловцима

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић присуствовала је свечаности поводом потписивања Европске повеље о једнакости жена и мушкараца у локалном животу, коју је у име општине Сремски Карловци потписао председник општине Ненад Миленковић.

Честитајући на овом кораку, директорка Завода напоменула је да су Сремски Карловци 13 општина у Војводини која је потписала Повељу, која је на овај начин показала вољу и спремност, али и обавезу да следи принципе родне равноправности и доноси конкретне мере у циљу побољшања квалитета живота својих суграђанки и суграђана.

Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу намењена је локалним и регионалним управама Европе које се њеним потписивањем јавно обавезују да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане Повељом у својим срединама.

У циљу пружања подршке примени ових принципа, свака потписница Повеље дужна је да у року од две године припреми Акциони план којим ће одредити приоритете, активности и средства за његово спровођење. Потписница је такође у обавези да се повеже са свим релевантним институцијама и организацијама у својој земљи, како би на најбољи могући начин промовисала најбоље праксе у погледу истинске равноправности.

У Републици Србији Повељу је усвојило укупно 48 градова и општина, док су у Војводини Повељу потписале општине Бачки Петровац, Бечеј, Ковачица, Ковин, Кула, Житиште, Сечањ, Жабаљ, Сремски Карловци и градови Зрењанин, Сомбор, Панчево и Нови Сад.