zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Књиге из едиције “Роза Луксембург” поклоњене Јеврејској општини у Новом Саду

Књиге из едиције “Роза Луксембург” поклоњене Јеврејској општини у Новом Саду

У понедељак, 12.03.2018. у Великој сали Јеврејске општине одржано је предавање и трибина о Рози Луксембург.
Роза Луксембург је била Јеврејка, рођена у Пољској 5. марта (1871. – 19. јануар 1919). Још током гимназијског школовања ангажовала се у борби против диктатуре и због таквог ангажмана је морала да напусти земљу. Наставила је да се образује у Швајцарској, у Цириху, где је  успешно студирала и докторирала на питањима економије и политике. У Немачкој је због својих политичких и филозофских  ставова и активности више пута била затварана, што је на крају довело и до њеног гнусног политичког убиства у Берлину.

На предавању су проблематизоване поједине фазе живота Розе Луксембург, као и друштвена и политичка ситуација тога времена у Европи, и указано је на отворена питања о једнакости данас код нас. О Рози Луксембург и њеном деловању причали су Ана Бу, Ана Девић, Милош Панков, Душко Радосављевић, Данијела Радовић и Свенка Савић.

Поводом одржаног предавања, Завод за равноправност полова поклонио је јеврејској општини десет наслова из своје издавачке продукције који припадају Едицији „Роза Луксембург“ као мали допринос идејама које је ширила ова изузетна жена.
Завод за равноправност полова у оквиру своје издавачке делатности има едицију „Роза Луксембург“ коју је посветио докторским и мастер радовима на тему равноправности полова, са циљем да представи и афирмише стручњаке и стручњакиње који се баве родним политикама. На овај начин Завод чини да образовни капацитет јединог акредитованог докторског и мастер програма у Србији –  Центар за родне студије на Новосадском универзитету – буде доступан стручној и широј заинтересованој јавности.

 


 

Обележен 8. март Међународни дан жена

Обележен 8. март Међународни дан жена

У оквиру обележавања Међународног дана жена, као допринос историјској борби за женска права и њихову видљивост у друштву, Завод за равноправност полова је одржао два догађаја који су обухватили промоцију књиге Стојанке Лекић „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века“ у издању Завода за равноправност полова и отварање Одељења у оквиру библиотека у Зрењанину и Бачкој Паланци која ће бити посвећена фонду литературе из области родне равноправности.
Промоција монографије Стојанке Лекић „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века“ одржана је 5. марта 2018. године у Барокној сали Градске куће у Зрењанину.
Књигу су представиле Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова (у име издавача књиге), др Зорица Мршевић, др Јованка Шарановић и др Биљана Стојковић, рецензенткиње књиге и Стојанка Лекић, ауторка.

Промоцији књиге претходио је догађај у Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“ где је директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић уручила директору библиотеке Милану Бјелогрлићу публикације из издавачке продукције Завода. На овај начин фонд градске библиотеке у Зрењанину обогаћен је публикацијама које у свом фокусу имају теме као што су родни стереотипи, родни односи, перспективе и положај жена у друштву данас и кроз историју.
Библиотеци „Жарко Зрењанин“ поклоњено је 12 наслова и преко 200 примерака књига из издавачке продукције Завода за равноправност полова.

Народна библиотека „Вељко Петровић“ из Бачке Паланке се такође придружила иницијативи и идеји Завода да се отвори посебно Одељење посвећено литературу из области родне равноправности, те је тако 9. марта у библиотеци одржана свечаност уручења књига чиме је фонд ове библиотеке обогаћен са 12 наслова, односно 246 примерака књига из издавачке продукције Завода за равноправност полова.

Захваљујући се на поклону и иницијативи Завода, догађај је отворила директорка библиотеке Ковиљка Добрић, а у свечаном делу обратили су се Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова и директорка Завода Диана Миловић.

У оквиру свечаности промовисана је монографија  „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине  20. века“ у издању Завода и том приликом говорила је ауторка књиге Стојанка Лекић.

 

 

 

 

Видео прилог


 

Расписан конкурс за доделу кућа

Расписан конкурс за доделу кућа

Конкурс за доделу бесповратних средстава брачним паровима са територије АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом расписан је 1. марта 2018. године. Ово је четврти циклус конкурса за брачне и ванбрачне партнере, осмишљен са циљем повећања броја жена власница непокретности и побољшања демографске структуре војвођанских села.

Конкурс траје до 30. априла 2018. године, а више информација можете погледати овде


 

Промоција књиге Знамените жене Зрењанина до половине XX века

Промоција књиге Знамените жене Зрењанина до половине XX века

Поводом обележавања Међународног дана жена, Завод ће одржати две промоције књиге “Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века” ауторке Стојанке Лекић.

Прва промоција биће одржана 5. марта у Градској кући града Зрењанина са почетком у 18 часова, а друга 9. марта у Народној библиотеци “Вељко Петровић у Бачкој Паланци.

„Ауторка презентира сажете портрете 58 одабраних, истакнутих жена из прошлости Зрењанина од почетка 19. до средине 20. века, упознајући нас са околностима и приликама у којима су оне стварале, ратовале, даривале али и са њиховим доприносима. Данас се по тим знаменитим зрењанинским суграђанкама разних националности зову насеља, улице, споменици, друштвене установе, попут Каролине Месингер, Соње Маринковић, Руже Шулман, Љубице Одаџић и других. […] Књига представља вредан фактографски допринос сагледавању проблема са којима се данас суочавају жене у ситуацији невидљивости сопствене традиције и доприноса претходница.“ (из рецензије др Зорице Мршевић).

На промоцији у Зрењанину ће говорити:
Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова (у име издавача књиге)
др Зорица Мршевић, рецензенткиња књиге
др Јованка Шарановић, рецензенткиња књиге
др Биљана Стојковић, рецензенткиња књиге
Стојанка Лекић, ауторка књиге

Промоцији књиге у Зрењанину претходиће отварање Одељења у Народној библиотеци “Жарко Зрењанин” које ће бити посвећено литератури из области родне равноправности и том приликом ће директорка Завода Диана Миловић уручити директору библиотеке Милану Бјелогрлићу књиге из богате издавачке продукције Завода за равноправност полова.

 


 

Нове програмске активности Завода у 2018. години

Нове програмске активности Завода у 2018. години

Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова саопштила је на данашњој конференцији за медије да ће четврти Конкурс за доделу средстава брачним паровима за куповину сеоских кућа у Војводини бити расписан 1. марта ове године. Директорка Миловић истакла је да Конкурс за куповину кућа изазива велико интересовање јавности и да је то разлог што ће ове године још 30 брачних и ванбрачних парова добити свој кров над главом, што значи да ће и тридесет жена постати сувласнице некретнине.

На конференцији су набројане и остале активности Завода које ће бити реализоване у првом кварталу ове године, као што је актуелан конкурс за унапређење положаја жена припадница националних мањина, затим одржавање округлих столова на тему једнаког приступа здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите, што је и обавеза наше државе према ратификованим међународним конвенцијама.

„Обавеза  наше државе је да елиминише или смањи дискриминацију жена у области здравствене заштите предузимањем посебних мера које ће допринети ефективном остваривању права на здравствену заштиту, равноправан приступ здравственим услугама, посебно оним у вези са планирањем породице, посебне здравствене услуге које се односе на трудноћу, порођај, постпорођајни период, као и бесплатне услуге тамо где је неопходно“, рекла је директорка Завода.

Активност ће бити реализована у сарадњи са стручњацима из области здравствене заштите путем три сусрета са женама које живе у мањим сеоским срединама где службе здравствене заштите нису довољно заступљене и едуковати их о правима у области здравствене бриге.

У поводу обележавања Међународног дана жена – 8. марта, директорка Миловић рекла је да Завод, као и сваке године, овај празник обележава активистички.
„Овај дан изгубио је своје право значење и смисао у навали негирања свега што је била првобитна идеја, а то су женска људска права, право на рад, право наслеђивања, право планирања породице,  итд.“, истакла је директорка Завода.
Завод за равноправност полова ће зато овај празник, који слави економска, политичка и друштвена достигнућа жена, обележити организовањем две активности: промоцијом књиге Стојанке Лекић „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине 20. века“ (у издању Завода) и указати јавности на знамените зрењанинске суграђанке разних националности по којима се данас зову насеља, улице, споменици, друштвене установе, попут Каролине Месингер, Соње Маринковић, Руже Шулман, Љубице Одаџић и других. Књига представља вредан фактографски допринос сагледавању проблема са којима се данас суочавају жене у ситуацији невидљивости сопствене традиције и доприноса претходница.

Друга активност односиће се на отварање посебног Одељења у  Народној библиотеци „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци које ће бити посвећено литератури из области родне равноправности. Завод ће том приликом овој установи поклонити књиге из своје богате издавачке продукције, а чије су ауторке жене.


 

Знамените жене Зрењанина до половине XX века

Знамените жене Зрењанина до половине XX века

Нова књига у издању Завода за равноправност полова “Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века” ауторке Стојанке Лекић, својеврсни је “златни оквир” за незаборав 58 одабраних, истакнутих жена из прошлости Зрењанина од почетка 19. до средине 20. века.

Књига сведочи о животу жена које су обележиле период од два века културних, политичких и економских промена, у ком су оне стварале, ратовале, даривале, али и дале свој допринос.
Данас се по тим знаменитим зрењанинским суграђанкама разних националности зову насеља, улице, споменици и друштвене установе, попут Каролине Месингер, Соње Маринковић, Руже Шулман, Љубице Одаџић и других….
Књига представља вредан фактографски допринос сагледавању проблема са којима се данас суочавају жене у ситуацији невидљивости сопствене традиције и доприноса претходница.

Књигу можете преузети  овде

 


 

За корак једнакости – интервју са директорком Завода

За корак једнакости – интервју са директорком Завода

Гостовање директорке Завода за равноправност полова Диане Миловић у емисији “За корак једнакости” Радија Макс Чока.

Директорка је гостујући у емисији направила ретроспективу активности Завода у 2017. години, истакавши да је акценат био на економском оснаживању жена, као главном предуслову суштинске равноправности и побољшања положаја жена.
“Задатак Завода јесте да кроз своје истраживачке активности и резултате укаже Покрајинској влади на мере и програме које би требало предузети у циљу унапређења положаја и жена и мушкараца на територији АП Војводине”, изјавила је директорка Диана Миловић.

аудио прилог 1
аудио прилог 2
аудио прилог 3
аудио прилог 4


 

“Свилена кожа и пилеће срце” – нова књига у издању Завода за равноправност полова

“Свилена кожа и пилеће срце” – нова књига у издању Завода за равноправност полова

У оквиру издавачке делатности, Завод за равноправност полова објавио је књигу Јелене Стефановић “Свилена кожа и пилеће срце – родни стереотипи у романима из лектире за основну школу” као своје 32. самостално издање.

Ауторка књиге анализира шест романа из лектире за основну школу и своју истраживачку пажњу усмерава на трагање за родним стереотипима у различитим сегментима романа, пре свега у заступљености и конструкцији женских и мушких ликова, представљању њиховог изгледа, њихових особина, понашања, професија и вредности, осветљавању родних  односа, као и односа ликова према задатима родним улогама. Рад указује на занемарене и често непрепознате аспекте образовног процеса који омогућавају да се родна неравноправност перпетуира, али истовремено нуди нове интерпретације романа из лектире и конкретне начине на који се они могу анализирати на часовима књижевности како би деца развила критички однос према родним стереотипима присутним у текстовима и родној неравноправности у друштву.

Рад “Свилена  кожа и пилеће срце” је осма публикација објављена у оквиру едиције “Роза Луксембург” посвећене докторским и мастер радовима на тему родне равноправности која је покренута са циљем да представи и афирмише стручњаке и стручњакиње који се баве родним политикама.

Књигу у електронском формату можете преузети овде.


 

43 жене постале власнице куће на селу

43 жене постале власнице куће на селу

У понедељак, 18. децембра 2017. године у Скупштини АП Војводине одржана је свечаност поводом уручења уговора брачним паровима који су на конкурсу Завода за равноправност полова добили бесповратна средства за куповину куће са окућницом.

Уговоре за 43 брачна пара са територије Војводине уручио је председник Покрајинске владе Игор Мировић истакавши да опредељење породица да свој живот започну или наставе на селу заслужује поштовање и да то Покрајинску владу додатно обавезује да снажнијим деловањем подржи њихове активности и иницијативе како би се села у Војводини  ревитализовала.

На конкурс, који је трајао од јула до септембра 2017. године, стигле су 282 пријаве, што говори о великом интересовању младих којима треба помоћ да реше егзистенцијално питање. Поред подстицаја развоја руралних средина и побољшања демографске структуре Војводине, циљ конкурса је био и економско оснаживање жена и повећање броја жена власница непокретности јер је ово била прилика да се кућа са окућницом равноправно укњижи на мушкарца и жену.

 

 


 

Одлука о додели средстава брачним паровима

Одлука о додели средстава брачним паровима

На основу члана 19 Статута Завода за равноправност полова, а у складу са Конкурсом  за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом бр.207/2017. који је расписао Завод за равноправност полова и објавио 05.07.2017. године, Правилником о условима за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом бр. 204/2017. од 23.06.2017. године, Изменом и допуном правилника о условима за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом бр. 310/2017. од 12.10.2017. године као и на основу Предлога  одлуке Комисије за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом бр. 381/2017 од 28.11.2017. године, директорка Завода за равноправност полова донела је Одлуку о додели бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом.

Одлуку можете погледати ОВДЕ
Измена и допуна Одлуке о додели средстава брачним паровима – 15.12.2017.
Измена и допуна Одлуке o додели средстава брачним паровима –  27.12.2017.

Увид у конкурсну документацију може се извршти на следeћи начин:

  • Потребно је дa се обратите писменим путем на имејл адресу Завода: zavod.ravnopravnost@gmail.com
  • Након тога ће Вам бити одређен датум и термин за долазак у просторије Завода
  • Увид може извршити само брачни/ванбрачни пар који је поднео пријаву на Конкурс, уз личну карту

РОК ЗА УВИД У ДОКУМЕНТАЦИЈУ ЈЕ ПЕТАК, 15.12.2017.