zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Директорка Миловић на скупу “Положај жена на селу и како га побољшати” у Привредној комори Војводине

Директорка Миловић на скупу “Положај жена на селу и како га побољшати” у Привредној комори Војводине

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић учествоваће у петак, 18. маја 2018. године на тематском скупу Положај жена на селу и како га побољшати“ у организацији Привредне коморе Војводине и предузећа „Дневник-Пољопривредник“ АД.
Циљ скупа је указати на положај жена данас, представити примере добре праксе институција, као и предложити мере за  унапређење статуса жена на селу.

Тематски скуп ће бити одржан у великој сали Привредне коморе Војводине – Mастер центар Новосадског сајма у Новом Саду, а очекује се учешће представника ресорног министарства и секретаријата, невладиног сектора и удружења жена.


 

Изложба предузетничких вештина жена у Нештину – 19. мај 2018.

Изложба предузетничких вештина жена у Нештину – 19. мај 2018.

У суботу 19. маја 2018. испред Месне заједнице у селу Нештин Завод за равноправност полова ће у сарадњи са две општине Бачка Паланка и Беочин одржати другу по реду Изложбу предузетничких вештина жена у граду”.
Програм обухвата промоцију активности удружења жена и предузетница са територије Бачке Паланке, Беочина и Шида, а циљ је  представити женски активизам и широј јавности указати на предузетничке и туристичке потенцијале производа жена из Војводине.

На изложби ће се представити укупно 24 удружења жена из Бачке Паланке, Беочина, Челарева, Обровца, Товаришева, Карађорђева, Гајдобре, Раковца, Баноштора, Сусека, Луга и Вишњићева, која ће посетиоцима изложити своје рукотворине, сувенире, традиционална слатка и слана јела, вез, накит и друге производе.

Изложбу ће у 11 часова отворити директорка Завода за равноправност полова Дианa Миловић, а присутнима ће се обратити и председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница, председник Скупштине општине Беочин Зоран Стокућа и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.

Након отварања изложбе планиран је обилазак штандова излагача.

 


 

У Новом Милошеву представљене медарке, винарке, цвећарке и друге предузетнице

У Новом Милошеву представљене медарке, винарке, цвећарке и друге предузетнице

Завод за равноправност полова одржао је у суботу 12. маја 2018. у селу Ново Милошево (општина Нови Бечеј) другу по реду Изложбу предузетничких вештина жена са села”.
На изложби се представило 23 удружења жена и предузетница из општина Бечеј, Нови Бечеј, Ада, Зрењанин и Кикинда. Посетиоци су на изложби могли видети и пробати производе од меда, домаће ликере, вино, рукотвoрине у декупаж техници, намештај од прућа, накит, домаћи сир, слатке и слане производе од теста.

Изложбу су отворили директорка Завода за равноправност полова Дианa Миловић, председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.
Према речима директорке Завода, циљ изложбе је скренути пажњу јавности на предузетничке вештине жена са села које уз подршку локалне заједнице могу бити покретачка снага средине у којој живе.

 Завод за равноправност полова континуирано путем јавних конкурса намењених унапређењу сопственог бизниса, покушава да оснажи како жене предузетнице, тако и удружења жена како би оне са својом пословном идејом изашле на тржиште и економски их оснажиле, изјавила је директорка Завода.

Завод за равноправност полова, као покрајински механизам за остваривање родне равноправности у Војводини, већ дуги низ година, уз подршку Покрајинске владе, својим програмима подстиче рад и видљивост жена са села, водећи се чињеницом да допринос жена сеоском туризму може бити веома драгоцен у смислу очувања културе неког места, али и побољшања опште социо-економске слике одређеног руралног простора.

Након Новог Милошева, у суботу 19. 05. 2018. у селу Нештин биће одржана Изложба предузетничких вештина жена у граду са циљем да се представе радови, производи и рукотворине жена из општинских удружења из Бачке Паланке, Беочина, Шида и Сремске Митровице.

Видео прилог са изложбе

 


 

Изложба предузетничких вештина жена са села у Новом Милошеву

Изложба предузетничких вештина жена са села у Новом Милошеву

У суботу 12. маја 2018. у селу Ново Милошево (општина Нови Бечеј) испред основне школе “Ђорђе Јовановић”, Завод за равноправност полова одржаће другу по реду Изложбу предузетничких вештина жена са села”. На изложби ће бити изложени ручни радови и предмети израђени у декупаж техници, слике, ручни рад (вез), магнети, ткани и прехрамбени производи 35 сеоских удружења жена и предузетница из општина Бечеј, Нови Бечеј, Ада, Зрењанин и Кикинда.
Циљ изложбе је скренути пажњу јавности на мање средине и туристичке потенцијале које могу имати производи и рукотворине сеоских жена.

Народна радиност – вез и ткање – негована је у мултиетничкој Војводини још у 19. веку и са њом су још тада биле упознате и европска и светска јавност. Препозната као потенцијална, уносна нова привредна грана, домаћа радиност је постала државни пројекат. Била је то прилика за афирмацију читаве нације, а у многобројним војвођанским градовима одржавале су се изложбе где су се прикупљали и бирали “експонати” за државне и европске посете и делегације. На овим изложбама водећи произвођачи су биле жене са села, ткаље и везиље, чији радови су им осигуравали сталан рад и новчану добит.

Производња рукотворина се данас сматра другим извором прихода за пољопривредна газдинства након примарне пољопривреде, и она може бити перспективна грана која уз минимална улагања може да обезбеди самозапослење и извор прихода за преко хиљаду жена из свих крајева Војводине и допринесе туристичкој понуди и промоцији и земље и региона. Користи које произлазе из самозапошљавања и развоја женског предузетништва су неспорне и из угла женских права и са становишта економског раста и продуктивности.

Завод за равноправност полова, као покрајински механизам за остваривање родне равноправности у Војводини, већ дуги низ година, уз подршку Покрајинске владе, својим програмима подстиче рад и видљивост жена са села, водећи се чињеницом да допринос жена сеоском туризму може бити веома драгоцен у смислу очувања културе неког места, али и побољшања опште социо-економске слике одређеног руралног простора.

Изложбу ће у 11 часова отворити директорка Завода за равноправност полова Дианa Миловић, председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.

Након отварања изложбе планиран је обилазак штандова излагача.

Догађај траје од 9 до 16 часова.


 

У току јавни позив за “Академију вештина”

У току јавни позив за “Академију вештина”

На основу плана и програма Покрајинског завода за равноправност полова за 2018. годину, и у оквиру едукативног програма за започињање и развијање сопственог бизниса под називом „Aкадемија вештина“ дана 13. априла 2018. године расписан је Јавни позив за другу генерацију полазница и полазника овог програма.

Право учешћа имају:
– жене и мушкарци са територије Војводине који планирају оснивање сопственог бизниса – почетници.
– жене и мушкарци са територије Војводине који развијају бизнис
– регистрована удружења жена са територије Војводине (право пријаве има једна чланица удружења)

Полазнице и полазници „Академије вештина“ ће бити изабрани према следећим критеријумима:

  1. да су држављани/ке Републике Србије
  2. да имају боравиште на територији АП Војводине
  3. да планирају оснивање сопственог бизниса (до једне стране написати бизнис идеју)
  4. да су активни у удружењима или малим привредним субјектима
  5. да у својој делатности имају производе/услуге који се могу пласирати на тржиште
  6. да су спремни за удруживање са осталим удружењима или малим привредним субјектима
  7. да желе омасовити своју производњу или услуге које пружају
  8. да желе додатна сазнања у вези са економском мотивацијом за предузетништво, дефинисањем пословне идеје, првим корацима у бизнису, правним аспектом бизниса, израдом бизнис плана, пласирањем робе, маркетингом и услугама на тржишту итд.

Циљ програма: Унапредити економски положај жена и мушкараца путем подршке у виду обука и едукација из области предузетништва и помоћ у започињању или развијању сопствене предузетничке идеје. Програмом је предвиђено и охрабривање жена и мушкараца који се баве истим типом делатности (производњом, прерадом, занатством, услужним делатностима) да се удруже.

Реализација програма: Програм ће бити реализован путем тродневне обуке 1, 2. и 3. јуна 2018. године (о месту одржавања обуке биће обавештени само они кандидати и кандидаткиње који буду били изабрани) и у сарадњи са врхунским предавачима из различитих области предузетништва. Трошкове превоза, смештаја, исхране и едукативног материјала за полазнице и полазнике “Академије вештине” сноси Покрајински завод за равноправност полова.

Одлуку о изабраним кандидатима: доноси директорка Покрајинског завода за равноправност полова и о томе ће бити издато oбавештење на сајту Завода за равноправност полова најкасније 5 дана након завршетка Јавног позива.

Рок за подношење пријава: 18. мај 2018. године.

Попуњене и потписане пријаве за програм обуке доставити поштом или лично на адресу:
Завод за равноправност полова
Булевар Михајла Пупина 6/IV, Нови Сад
Tелефон: 021/66 15 133, 66 15 177
Имејл: zavod.ravnopravnost@gmail.com

Oбразац за пријаву можете преузети ОВДЕ


 

Женино здравље је њена снага

Женино здравље је њена снага

Трећи и последњи у низу округлих столова под називом „Женино здравље је њена снага“ биће одржан у петак, 13. априла 2018. са почетком у 18 часова у Месној заједници Куцура у општини Врбас.

Oкругли сто посвећен информисању жена са села о правима у систему здравствене заштите претходно је одржан у Бачком Добром Пољу и Савином Селу. Сусрет са женама из ових места показао је да су жене и даље недовољно информисане о сопственим правима, као и да се суочавају са бројним проблемима када је у питању остваривање здравствене заштите.
Највећи проблем је мали број лекара и радно време које је ограничено само на пре подне, што је последица недовољног броја становништва и напуштања сеоских средина. Такође, проблем су и специјалистичке службе које постоје само у већим насељима и градовима, а приступ њиховим услугама је често ограничан или потпуно недоступан. 90% становништа из ових места нема средстава да оде код лекара у својој општини.

Обавеза  наше државе је да елиминише или смањи дискриминацију жена у области здравствене заштите предузимањем посебних мера које ће допринети ефективном остваривању права на здравствену заштиту; равноправан приступ здравственим услугама, посебно оним у вези са планирањем породице, посебне здравствене услуге које се односе на трудноћу, порођај, постпорођајни период, као и бесплатне услуге тамо где је неопходно.
Тим поводом, на округлом столу говориће директорка Завода Диана Миловић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Радовић, председница Савета за равноправност полова Покрајинске владе Миа Страјин и др Даница Драгнић, специјалисткиња гинекологије и акушерства из Опште болнице Врбас која ће одржати стручно предавање о здравственој заштити жена.

Округли сто се организује у оквиру промотивних активности Завода за равноправност полова и програма Унапређена информисаност жена о једнаком приступу здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите“.


 

Права жена у области здравствене заштите

Права жена у области здравствене заштите

У оквиру промотивног програма Завода за равноправност полова „Унапређена информисаност жена о једнаком приступу здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите“, у петак 23. марта 2018. у просторијама месне заједнице Бачко Добро Поље одржан је први у низу округли сто под називом „Женино здравље је њена снага“.

Округли сто је одржан са намером да се жене са села информишу о правима која имају у оквиру здравствене заштите, као и о обавезним прегледима у области репродуктивног здравља.

На округлом столу учествовали су Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова, Снежана Кнежевић, заменица покрајинског заштитника грађана за равноправност полова, Даница Драгнић, специјалисткиња гинекологије и акушерства у Општој болници Врбас и Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Директорка Завода истакла је да је ово пилот-програм који има за циљ информисање жена у сеоским  срединама, имајући у виду чињеницу да су жене у мањим местима недовољно информисане о здравствeној заштити и правима која имају.
Заменица омбудсмана задужена за равноправност полова Снежана Кнежевић указала је на бројне препреке које постоје у остваривању здравствене заштите, као што је отежано заказивање специјалистичких прегледа, али и указала на права која пацијенти имају на располагању како би остварили равноправан приступ здравственим услугама.
„Мало људи зна, а нарочито у мањим срединама, да постоје начини да остварите своје право на преглед. Институције Заштитник права осигураних лица и Саветник за права пацијената су свакако механизми који морају да се користе“, рекла је заменица Кнежевић.

Докторка Даница Драгнић из опште болнице Врбас указала је на значај редовних гинеколошких прегледа јер жене не иду редовно што касније отежава процес лечења.
„Редовно значи рано открити малигне промене, упале и разна друга стања која се могу успешно лечити. Важно је знати да је карцинома грлића материце узрок смртности сваке треће жене у свету, а сваке друге жене у Србији“, истакла је докторка Драгнић.

Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова је рекао да здравствена заштита тражи партнерски однос и да сваки здравствени осигураник има право на доступност здравствене заштите, слободан избор лекара, као и право да поднесе приговор уколико је незадовољан било пруженом здравственом услугом, било поступком према њему, или уколико му је здравствена услуга ускраћена.

Разговор са женама изазвао је велику пажњу и указао на потребу да се оваква врста информисања јавности у мањим срединама и на ове теме мора континуирано спроводити.

Округли сто биће одржан у још два села – Савином Селу 30. марта и Куцури 13. априла 2018.


 

Едукација жена са села о здравственој заштити

Едукација жена са села о здравственој заштити

Имајући у виду чињеницу да су жене у мањим срединама недовољно информисане о здравствeној заштити и правима која имају, као и да не постоје адекватне специјалистичке службе здравствене заштите жена, Завод за равноправност полова ће у оквиру програма Унапређена информисаност жена о једнаком приступу здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите“ одржати три информативна округла стола под називом Женино здравље је њена снага“ намењених едукацији жена са села.

Предавања ће бити одржана у сарадњи са локалном самоуправом Врбас у три села са територије општине, а прво у низу биће одржано у петак, 23. марта 2018. године у Бачком Добром Пољу (Месна заједница, Маршала Тита 122) са почетком у 18 часова.

Друга два округла стола биће одржана у Савином Селу 30. марта 2018. године и у Куцури – 13. априла 2018. године, такође у просторијама локалних месних заједница са почетком у 18 часова.

На округлом столу обратиће се Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић, заменице покрајинског омбудсмана задужена за област равноправности полова Снежана Кнежевић и др Даницa Драгнић, специјалисткиња гинекологије и акушерства која ће одржати стручно предавање о здравственој заштити жена.

Обавеза  наше државе је да елиминише или смањи дискриминацију жена у области здравствене заштите предузимањем посебних мера које ће допринети ефективном остваривању права на здравствену заштиту; равноправан приступ здравственим услугама, посебно оним у вези са планирањем породице, посебне здравствене услуге које се односе на трудноћу, порођај, постпорођајни период, као и бесплатне услуге тамо где је неопходно.

 


 

Књиге из едиције “Роза Луксембург” поклоњене Јеврејској општини у Новом Саду

Књиге из едиције “Роза Луксембург” поклоњене Јеврејској општини у Новом Саду

У понедељак, 12.03.2018. у Великој сали Јеврејске општине одржано је предавање и трибина о Рози Луксембург.
Роза Луксембург је била Јеврејка, рођена у Пољској 5. марта (1871. – 19. јануар 1919). Још током гимназијског школовања ангажовала се у борби против диктатуре и због таквог ангажмана је морала да напусти земљу. Наставила је да се образује у Швајцарској, у Цириху, где је  успешно студирала и докторирала на питањима економије и политике. У Немачкој је због својих политичких и филозофских  ставова и активности више пута била затварана, што је на крају довело и до њеног гнусног политичког убиства у Берлину.

На предавању су проблематизоване поједине фазе живота Розе Луксембург, као и друштвена и политичка ситуација тога времена у Европи, и указано је на отворена питања о једнакости данас код нас. О Рози Луксембург и њеном деловању причали су Ана Бу, Ана Девић, Милош Панков, Душко Радосављевић, Данијела Радовић и Свенка Савић.

Поводом одржаног предавања, Завод за равноправност полова поклонио је јеврејској општини десет наслова из своје издавачке продукције који припадају Едицији „Роза Луксембург“ као мали допринос идејама које је ширила ова изузетна жена.
Завод за равноправност полова у оквиру своје издавачке делатности има едицију „Роза Луксембург“ коју је посветио докторским и мастер радовима на тему равноправности полова, са циљем да представи и афирмише стручњаке и стручњакиње који се баве родним политикама. На овај начин Завод чини да образовни капацитет јединог акредитованог докторског и мастер програма у Србији –  Центар за родне студије на Новосадском универзитету – буде доступан стручној и широј заинтересованој јавности.

 


 

Обележен 8. март Међународни дан жена

Обележен 8. март Међународни дан жена

У оквиру обележавања Међународног дана жена, као допринос историјској борби за женска права и њихову видљивост у друштву, Завод за равноправност полова је одржао два догађаја који су обухватили промоцију књиге Стојанке Лекић „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века“ у издању Завода за равноправност полова и отварање Одељења у оквиру библиотека у Зрењанину и Бачкој Паланци која ће бити посвећена фонду литературе из области родне равноправности.
Промоција монографије Стојанке Лекић „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века“ одржана је 5. марта 2018. године у Барокној сали Градске куће у Зрењанину.
Књигу су представиле Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова (у име издавача књиге), др Зорица Мршевић, др Јованка Шарановић и др Биљана Стојковић, рецензенткиње књиге и Стојанка Лекић, ауторка.

Промоцији књиге претходио је догађај у Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“ где је директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић уручила директору библиотеке Милану Бјелогрлићу публикације из издавачке продукције Завода. На овај начин фонд градске библиотеке у Зрењанину обогаћен је публикацијама које у свом фокусу имају теме као што су родни стереотипи, родни односи, перспективе и положај жена у друштву данас и кроз историју.
Библиотеци „Жарко Зрењанин“ поклоњено је 12 наслова и преко 200 примерака књига из издавачке продукције Завода за равноправност полова.

Народна библиотека „Вељко Петровић“ из Бачке Паланке се такође придружила иницијативи и идеји Завода да се отвори посебно Одељење посвећено литературу из области родне равноправности, те је тако 9. марта у библиотеци одржана свечаност уручења књига чиме је фонд ове библиотеке обогаћен са 12 наслова, односно 246 примерака књига из издавачке продукције Завода за равноправност полова.

Захваљујући се на поклону и иницијативи Завода, догађај је отворила директорка библиотеке Ковиљка Добрић, а у свечаном делу обратили су се Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова и директорка Завода Диана Миловић.

У оквиру свечаности промовисана је монографија  „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине  20. века“ у издању Завода и том приликом говорила је ауторка књиге Стојанка Лекић.

 

 

 

 

Видео прилог