zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Изложба предузетничких вештина жена у граду

Изложба предузетничких вештина жена у граду

У суботу 3. јуна 2017. године у Кикинди ће бити одржана “Изложба предузетничких вештина жена у граду” на Градском тргу у периоду од 9 до 12 часова.
На изложби ће бити приказане предузетничке вештине удружења жена из Кикинде, Зрењанина и Панчева са намером да се широј јавности, привредним друштвима и послодавцима укаже на потенцијале и таленте жена и утиче на могућност сарадње и умрежавања.

Подаци службене статистике, као и бројна истраживања указују да се, када говоримо о предузетништву жена, недовољно пажње поклања постојању родних разлика у разним фазама предузетничког процеса и на постојање специфичности у бизнисима чије су власнице жене, односно да постоје специфичне карактеристике, проблеми и ограничења која прате жене, од идеје да оснују властити бизнис, преко реализације те идеје, до решавања проблема и претњи опстанку и развоју бизниса које долазе из окружења.
Број предузетница значајно је нижи од броја предузетника, а томе доприносе различити мотиви за покретање властитих бизниса, став друштвене средине према уласку жене у предузетништво, балансирање пословних и породичних обавеза, непостојање јаких мрежа предузетница, отежано обезбеђивање гаранција за кредит итд.

Ово је, у низу новина које представљају рад Завода за равноправност полова прва таква манифестација која је урађена прво на селу ( Челарево, 20.05.2017. године) и у Кикинди, 03.06.2017. године са очекивањем да се прошири и унапреди.

Изложбу ће отворити директорка Завода Диана Миловић у 9 часова.


 

Рукотворине жена са села као могући бренд Војводине

Рукотворине жена са села као могући бренд Војводине

Завод за равноправност полова одржао је у суботу, 20. маја 2017. године у Челареву “Изложбу предузетничких вештина жена на селу”. Изложба је обухватила ручне радове десет удружења жена из Бачке Паланке, Беочина, Бача и Бачког Петровца, која су изложила бели вез, осликане мараме на свили, ткане шалове, накит, рукотворине у декупаж техници, модне детаље од пустоване вуне, магнете, као и кулинарске специјалитете.
Oтварајући изложбу и обраћајући се женама, директорка Завода Диана Миловић рекла је да је Завод за равноправност полова увек отворен за јачање потенцијала удружења жена.

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић

“Оно што покушавамо да урадимо јесте да рукотворине и кулинарске специјалитете и све оно чиме се бавите из хобија, пренесемо другима и покажемо шта наше жене из Војводине могу да ураде и како могу да од свог хобија направе посао. Желимо да направимо бренд и да производе изнесемо на тржиште, јер само оно што је домаће и везано за старе занате, има своју вредност и треба да се види. Завод је ту да вас подржи и отвори пут ка Покрајинској, али и републичкој Влади, и волели бисмо да на крају године успемо да направимо неколико правних лица, помогнемо им да изађу на тржиште и постану озбиљна привредна снага” – закључила је на крају свог обраћања директорка Завода.

Изложбу је посетио и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић који је том приликом изјавио да без сеоских жена немамо ни сеоске породице, а без сеоске породице, немамо ни села.

“Покрајинска влада и секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и ове 2017. године, која је проглашена годином социјалне заштите и међугенерацијске сарадње, употпуниће потребе сеоских жена кроз конкурсе, који ће ускоро бити расписани”, нагласио је покрајински секретар.

Секретар Предраг Вулетић поздравља учеснице изложбе

Производња рукотворина, као други извор прихода за пољопривредна газдинства након примарне пољопривреде, јесте перспективна грана која уз минимална улагања може да обезбеди самозапослење и извор прихода за преко хиљаду жена из свих крајева Војводине и допринесе промени имиџа и земље и региона.

Доказ за то јесте пример пример Бориславе Трубарац, мајсторице белог веза из Удружења НИТ из Обровца, која се већ 12 година, заједно са још двадесетак жена, бави искључиво везом.

“Почела сам са техником белог веза али како сам сазревала и напредовала, почела сам да радим и друге технике и сада радим све и учим и друге. Радимо сувенире за Туристичку организацију Бачке Паланке, Музеј Војводине у Новом Саду, и за Етнографски музеј у Београду. Наше удружење је једино из Војводине које ради бели вез јер се у Србији ради мање белог веза. По наруџби радимо торбе, рукавице, пешкире за свадбу, кухињске крпе и сватовске пешкире. Ангажоване смо и за модну кућу “Газу” из Бачке Паланке где нас је за израду апликација позвала модна креаторка Соња Крстић” – истиче Борислава.

Удружење НИТ се ове године пријавило на конкурс Етно мреже поводом Изложбе “100 жена 100 минијатура”. Минијатуре жена из удружења НИТ су изабране за изложбу у холу Скупштине Србије, а представљене су минијатуре белог веза, хеклања и минијатура мотива из јужне Србије.

Завод за равноправност полова, као покрајински механизам за остваривање родне равноправности у Војводини, већ дуги низ година, уз подршку Покрајинске владе, својим програмима подстиче рад и видљивост жена са села, водећи се чињеницом да капацитети удружења и вештине жена могу допринети како њиховом економском оснаживању, тако и културном и туристичком богатству Војводине као региона.

ВИДЕО: Изложба предузетничких вештина жена са села – Челарево

 

 


 

Изложбa предузетничких вештина жена у Челареву

Изложбa предузетничких вештина жена у Челареву

Завод за равноправност полова одржаће у суботу 20. маја 2017. године “Изложбу предузетничких вештина жена на селу” на платоу основне школе “Здравко Челар” у Челареву у периоду од 9 до 12 часова. Изложба ће обухватити ручне радове и прехрамбене производе жена из Бачке Паланке, Бачког Петровца, Бача и Беочина са намером да се скрене пажња јавности на мање средине и  на предузетничке и туристичке потенцијале које могу имати производи и рукотворине сеоских жена.

Производња рукотворина, као други извор прихода за пољопривредна газдинства након примарне пољопривреде, јесте перспективна грана која уз минимална улагања може да обезбеди самозапослење и извор прихода за преко хиљаду жена из свих крајева Војводине и допринесе промени имиџа и земље и региона. 

Завод за равноправност полова већ дуги низ година, уз подршку Покрајинске владе, својим програмима подстиче рад и видљивост жена са села, водећи се чињеницом да допринос жена сеоском туризму може бити веома драгоцен у смислу очувања неког места, али и побољшања опште социо-економске слике одређеног руралног простора.

Oбележено десет година постојања Савета за родну равноправност града Панчева

Oбележено десет година постојања Савета за родну равноправност града Панчева

Директорка Покрајинског завода за равноправност полова Диана Миловић учествовала је у уторак 16. маја 2017. године у Радном састанку поводом обележавања десет година рада Савета за родну равноправност града Панчевa.

У име града домаћина, састанак су отворили Милица Тодоровић, председница Савета за родну равноправност, Тигран Киш, председник Скупштине града Панчевa и Весна Вујовић, заменица председнице Женске одборничке мреже. 

Радном састанку су такође присуствовале и представнице удружења жена са територије града Панчево, представница ромских активисткиња, чланице Женске одборничке мреже, представнице Сигурне куће, омбудсманка, чланови и чланице Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама, представнице особа са инвалидитетом, као и чланови и чланице Савета за родну равноправност града Панчевa.

Према речима Милице Тодоровић, десетогодишњица рада Савета за родну равноправност био је повод да се окупи женска заједница са територије града Панчевa и представе резултати рада Савета од формирања до данас, као и да се успоставе нови модели дијалога и повезивања цивилног сектора са институцијама.

“Савет за родну равноправност града Панчевa јесте пример успешног модела локалног механизма за родну равноправност. Својим дугогодишњим радом и значајним активностима он представља пример добре праксе у овој области, што није случај са свим родним механизмима у Војводини и зато Завод за равноправност полова настоји да разним кампањама и акцијама то промени. Подршка локалне самоуправе у раду локалних механизама је јако важна, а то се у примеру Панчева види”, изјавила је директорка Завода Диана Миловић.

 

 


 

Подршка бављењу родно нестерeотипним занимањима

Подршка бављењу родно нестерeотипним занимањима

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић отворила је у суботу 13. маја 2017. године “8. традиционалну војвођанску косидбу“ у Бачком Добром Пољу” на којој је учествовала једина жена косач Цвијета Кнежевић.

Kосачица Цвијета Кнежевић јесте пример жене у родно нетрадиционалним занимањима која често изазивају стереотипна веровања како неки послови нису за жене.

Завод за равноправност полова као покрајински механизам за родну равноправност настоји да подршком оваквим женама утиче на друштвено окружење и на мотивацију и жена и мушкараца на нетрадиционалан избор занимања, водећи се концептом који подразумева да сва бића имају слободу да развијају своје личне способности и праве изборе без ограничења наметнутих строгим родним улогама.” – изјавила је директорка Завода.


ЈАВНИ ПОЗИВ за полазнице и полазнике “Академије вештина”

ЈАВНИ ПОЗИВ за полазнице и полазнике “Академије вештина”

На основу плана и програма Покрајинског завода за равноправност полова за 2017. годину, и у оквиру едукативног програма за започињање или развијање сопственог бизниса под називом „Академско, економско и маркетиншко оснаживање жена и мушкараца предузетника“ дана 8. маја 2017. године расписујемо Јавни позив за полазнице и полазнике „Академије вештина“.

Право учешћа:
Програм је намењен женама и мушкарцима са територије АП Војводине који планирају оснивање сопственог бизниса (почетници).
Привредним субјектима/предузетницима који у тренутку подношења пријаве не послују дуже од две године
Полазнице и полазници „Академије вештина“ ће бити изабрани према следећим критеријумима:
1. да су држављани Републике Србије
2. да имају боравиште на територији АП Војводине
3.да планирају оснивање сопственог бизниса
4. да су активни у удружењима или малим привредним субјектима
5. да у својим делатностима имају производе/услуге који се могу брендирати
6. да су спремни за удруживање са осталим удружењима или малим привредним субјектима
7. да желе омасовити своју производњу или услуге које пружају
8. да желе додатна сазнања у вези са економском мотивацијом за предузетништво, дефинисањем пословне идеје, првим корацима у бизнису, правним аспектом бизниса, израдом бизнис плана, пласирањем робе и услуга на тржишту итд.

Циљ програма: Унапредити економски положај жена и мушкараца путем подршке у виду обука и едукација из области предузетништва и помоћ у започињању или развијању сопствене предузетничке идеје. Програмом је предвиђено оснивање “Академије вештина” и анимирање и охрабривање жена и мушкараца који се баве истим типом делатности (производњом, прерадом, занатством, услужним делатностима) да се удруже.

Реализација програма: Програм ће бити реализован путем тродневне обука у јуну 2017. године (о датуму и месту одржавања биће обавештени само они кандидати који уђу у избор) и у сарадњи са врхунским предавачима из различитих области предузетништва. Трошкове превоза, смештаја, исхране и едукативног материјала за полазнице и полазнике “Академије вештине” сносиће Покрајински завод за равноправност полова.

Одлуку о изабраним кандидатима: доноси директорка Покрајинског завода за равноправност полова на предлог Комисије и о томе ће бити издато јавно саопштење на сајту Завода за равноправност полова најкасније 8 дана од завршетка рока за подношење пријава.
Рок за подношење пријава: 30. мај 2017. године.

Попуњене и потписане пријаве за програм обуке доставити поштом или лично на адресу:
Завод за равноправност полова
Булевар Михајла Пупина 6/IV, Нови Сад
Tелефон: 021/66 15 133, 66 15 177
Имејл: zavod.ravnopravnost@gmail.com
Oбразац за пријаву можете преузети ОВДЕ.

Друштвени положај жена кроз историју

Друштвени положај жена кроз историју

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић обратила се данас на Филозофском факултету у Новом Саду поводом одржавања једнодневног семинара на тему ”Друштвени положај жена кроз историју”.
Директорка Завода је на почетку истакла да је мисија Завода за равноправност полова да промовише концепт једнаких могућности, образује и шири знање из ове области, али и да утиче на промену друштвених схватања о улози жене.
Сваки период историје утицао је на друштвену конструкцију жене, наметао своја очекивања и обликовао правце у којима се кретало мишљење о правима жена. Положај жена у прошлости и данас се у много ствари разликује. Историју су писали мушкарци, па се чини да су највећи део историје и чинили само мушкарци. Међутим, жене су, наравно, постојале, али су биле невидљиве јер нису биле присутне у разним тзв. мушким пословима, односно у јавном животу. Ако улога жене у догађајима који се описују није била довољно значајна, онда се она и не спомиње у историјским изворима”, рекла је директорка Диана Миловић.

Догађај је организован са циљем да се студентима и студенткињама овог факултета укаже на положај жена кроз историју и на то колико су историјски фактори утицали на савремени друштвени положај жене и проблеме родне равноправности у традиционалним схватањима брачних односа и друштвеној улози жене, посебно у транзиционим друштвима.
Студентима и студенткињама се обратио и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, док су о положају жена у антици, модерном добу и доприносу жена у српској култури средњег века говорили професорка др Светлана Томин, професор др Светозар Бошков, професорка др Владислава Гордић Петковић, као и докторандкиња Тамара Павловић.
Семинар је организовао Центар за истраживање Дунавског региона у сарадњи са Филозофским факултетом у Новом Саду, а догађај су подржали Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова Покрајинске владе и Завод за равноправност полова.

  

    


Жене данас и у будућности

Жене данас и у будућности

Поводом обележавања Међународног дана жена, Завод за равноправност полова одржао је Врбасу трибину „Положај жена у друштву: дан после – проблеми и достигнућа“.

Обраћајући се присутнима на почетку скупа, директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић изјавила је да је догађај са разлогом организован 9. марта, дан након обележавања 8. марта, са симболичном поруком да борба за женска људска права и даље траје и да је то тековина за коју се треба и вреди борити.
„Наша мисија јесте да континуирано радимо на информисању жена о њиховим правима, да их економски оснажујемо и едукујемо“, рекла је директорка.

На трибини су учествовали и представници других родних механизама са покрајинског и локалног нивоа који су присутне информисали о мерама и активностима из домена својих надлежности и родне равноправности.

Покрајински заштитник грађана професор Зоран Павловић рекао је да је задатак институција да заштите грађане и грађанке, да утичу на развој социјалне правде, на правилан економски развој, једнаке могућности, као и на права и вештине жена и мушкараца на добробит заједнице.
Како је рекао, будући да највећи број притужби жена долази из области радних односа, ова институција ће покренути иницијативу за променом одређених законских одредби у сфери рада као на пример увођење парт-тајм> радног времена које би у знатној мери женама олакшало оранизацију времена и живота.
Помоћница за демографију и равноправност полова Светлана Селаковић подсетила је на то да се данас женски рад код куће и даље не вреднује и сматра подразумевајућим.

„Жена, након свог основног посла, код куће ради још додатних 5,5 сати потпуно бесплатно, док статистика каже да мушкарци раде само 2,5 сата и то само ако је у питању физички рад на селу. Женама је неопходна помоћ и подршка и у овом домену, ако их желимо више на јавним функцијама“, рекла је помоћница Селаковић.

У име општине, суорганизатора трибине, обратила се народна посланица и председница Комисије за праћење и остваривање родне равноправности општине Врбас, Марјана Мараш.

Трибина је одржана пред пуном салом на којој је било присутно око 100 жена и мушкараца, чланица женских удружења, представника/ца инстутуција из области здравствене и социјалне заштите, као и медији.

ВИДЕО: Трибина у Врбасу


 

Борба за женска људска права и даље траје

Борба за женска људска права и даље траје

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић гостовала је у Јутарњем програму Радио-телевизије Војводине поводом обележавања Међународног дана жена – 8. марта. Том приликом она је изјавила да борба за бољи положај жена у друштву и даље траје и да Завод као родни покрајински механизам на томе континуирано ради.

Гостовање можете погледати на:
http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/zenski-kutak/osmi-mart-borba-za-ravnopravnost-zena_806127.html

 


 

Прилог о активностима Завода у емисији “Грађанин” РТС-а

Прилог о активностима Завода у емисији “Грађанин” РТС-а

У серијалу “Грађанин” Радио-телевизије Србије, који је посвећен животу националних мањина у Србији, емитован је прилог о активностима Завода за равноправност полова када је у питању унапређење положаја жена из националних мањина у Војводини.