Direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, održali su u četvrtak 13. oktobra 2016. godine u Gradskoj kući u Zrenjaninu konferenciju za medije povodom 8. Sajma stvaralaštva seoskih žena Vojvodini.

Zrenjanin je osmi grad domaćin koji će ove godine ugostiti blizu 2000 seoskih žena iz 37 opština i gradova Vojvodine. U okviru ovogodišnjeg Sajma preko 200 ženskih seoskih udruženja predstaviće se kroz četiri tematske celine: Tkanje i rukotvorine, Starinski i tradicionalni kolači,     Suveniri i Organska hrana.

“Manifestacija Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je tradicionalna manifestacija koja se svake godine održava povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena.

Cilj je predstaviti ženski seoski aktivizam na lokalnom nivou i njihov mogući doprinos lokalnim zajednicama i razvoju. Razvijati selo, znači razvijati Vojvodinu i jačati ekonomski i privredni potencijal Vojvodine”, istakla je direktorka Zavoda.

Smisao obeležavanja ovog datuma je da podseti društvo koliko duguje seoskim ženama i vrednuje njihov rad, da obezbedi ravnopravan pristup i potpuno učešće u odlučivanju i kreiranju razvojnih politika na selu koje će priznati njihovu ulogu u unapređenju razvoja poljoprivrede i sela, bezbednosti hrane i smanjenju siromaštva, napomenula je direktorka.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić podsetio je na obaveze države u ovoj oblasti i Rezoluciju Generalne skupštine UN iz 2007. godine, koja je doneta sa namerom da se skrene pažnja na ključnu ulogu žena na selu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu.

“Planiramo da održimo jedan okrugli sto sa predstavnicama i liderkama ženskih seoskihudruženja na kojoj će tema biti pravljenje zajedničke strategije razvoja seoskih zajednica.

U Vojvodini je registrovano blizu 400 ženskih seoskih organizacija što svedoči o tradicionalnom organizovanju žena. Njih smatramo partnerima i očekujemo da i one nas edukuju”, izjavio je pokrajinski sekretar predrag Vuletić.

Manifestacija će biti održana u subotu, 15. oktobra 2016. godine na glavnom trgu u centru Zrenjanina od 11-16 časova.

Ulaz je slobodan, a manifestacija je prodajnog karaktera.