Povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, u Bačkoj Palanci će 10. oktobra 2015. godine biti održana sedma po redu manifestacija „Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini”. Nakon Novog Sada, Sombora, Inđije, Subotice, Kikinde i Apatina, Bačka Palanka je sedmi grad – domaćin manifestacije koja ima za cilj da, i ovog puta, predstavi izuzetne veštine i bogato stvaralaštvo žena sa sela, kao i njihovu spremnost i optimizam da revitalizuju selo, a Vojvodinu predstave kao ekonomski, privredni i turistički potencijal.

Tim povodom, u Đakonskom domu u Pivnicama, gde je i smešteno istoimeno i veoma aktivno udruženje žena iz ovog sela, održana je konferencija za novinare na kojoj su direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački, predsednik opštine Bačka Palanka Aleksandar Đedovac, pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Anita Beretić i predsednica pivničkog udruženja žena Ana Valašek najavili predstojeću manifestaciju. 

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Zavod za ravnopravnost polova, u saradnji sa gradom – domaćinom već sedmu godinu za redom organizuje ovu manifestaciju, kao jedan od oblika kroz koji se želi afirmisati stvaralaštvo seoskih žena u Vojvodini. Pokrajinska vlada već više godina kreira mere i programe koji su usmereni na selo i, posebno, na seoske žene, kao vrlo ranjivu grupu, kojoj je potrebna svaka vrsta podrške.

Anita Beretić je navela da u selima širom Vojvodine, da ironija bude veća – što je selo manje i siromašnije, tu je aktivizam udruženja seoskih žena sve veći i veći. I nije nepoznato da u velikom broju sela, kulturni i duhovni život vode i održavaju upravo udruženja žena.

Prema rečima Vesne Šijački, u definisanju programa podrške bilo je najvažnije da se predstavi snaga seoskih žena, koje su kao društvena grupa do 2008. godine bila potpuno nevidljiva, nepoznata i nepriznata na javnoj društvenoj i političkoj sceni, odnosno, nije bio programa osmišljenog za tu društvenu grupu.

Svake godine na sajmu učestvuje preko 1500 seoskih žena iz Vojvodine, a ove godine svojim proizvodima i rukotvorinama predstaviće se 170 ženskih seoskih udruženja iz 41 opštine i gradova Vojvodine. Po prvi put, na sajmu će se predstaviti žene koje se bave organskom poljoprivrednom proizvodnjom. U okviru predstojećeg sajma, ženska seoska udruženja predstaviće se u četiri tematske celine: Tkanje i rukotvorine, Starinski i tradicionalni kolači, Suveniri i Organska hrana.

U pratećim programima održaće se izložba fotoportreta seoskih žena u Vojvodini, video edukativna prezentacija o organskoj proizvodnji, predstavljanje projekata uspešnih žena graditeljki i kulturno-umetnički program.