Povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, Zavod za ravnopravnost podseća javnost da iako žene danas čine manje od 30 odsto istraživača širom sveta, one često predvode zahtevna i revolucionarna istraživanja koja imaju ogroman uticaj na razvoj čovečanstva i društva uopšte. Globalno, žene su i dalje manje plaćene za svoj naučnoistraživački rad, ređe napreduju, dobijaju manje projekata i češće napuštaju karijeru u nauci od muškaraca koji su jednako kvalifikovani.

Prema izveštaju Međunarodne organizacije rada, broj žena u Srbiji sa univerzitetskim diplomama u STEM poljima je 43 procenta. Kako se navodi, samo u polju matematike je više žena nego muškaraca, ali razlog za to je što se žene opredeljuju da predaju u školama. U inženjerstvu ih ima manje od 40 odsto, a u tehnologiji čine ni trećinu. Smatra se da su glavni razlozi da ovoliko mali broj devojaka bira STEM studije ustaljeni rodni stereotipi koji devojke udaljavaju od ovih oblasti. Ovaj međunarodni dan ima za cilj, da podstakne više žena i devojaka da se posvete karijeri u nauci, te je u tom smislu važno promovisati uspešne žene u nauci, a devojčice podsticati da od najranijeg uzrasta razvijaju svoja interesovanja.

Ove godine, Međunarodni dan žena i devojaka u nauci, gledano globalno, fokusiran je na ulogu žena i devojaka i nauke u vezi sa ciljevima održivog razvoja, a koji se odnose na pitanja pristupačne i čiste energije, inovacija i infrastrukture, čiste vode i sanacije, industrije, održivosti gradova i zajednice i sredstava implementacije. Na taj način ovaj dan ima za cilj da poveže međunarodnu zajednicu sa ženama i devojkama u nauci, jačajući veze između nauke, politike i društva za strategije orijentisane ka budućnosti.

Zavod za ravnopravnost polova od 2006. godine u okviru svoje izdavačke delatnosti objavljuje doktorske i master radove koji promovišu naučnoistraživački rad i postignuća žena, sa ciljem da predstavi žene iz akademske zajednice i afirmiše studentkinje, naučnice i druge stručnjakinje koje se bave rodnim politikama. Na ovaj način publikovano je 44 rada čije autorke su naučnice i istraživačice, a koje svojim rezultatima doprinose širenju vidljivosti žena u nauci predstavljajući njihove obrazovne i istraživačke kapacitete.