U subotu 23. septembra 2023. godine u izletištu Devojački bunar (Banatski Karlovac, opština Alibunar) od 11 do 17 časova biće održan 14. po redu Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je tradicionalna manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova koja se svake godine održava u drugom gradu Vojvodine a povodom obeležavanja 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih žena, kada zemlje širom sveta različitim aktivnostima ukazuju na poseban doprinos žena na selu, na njihovu ključnu ulogu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu.

Prvi Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini održan je u Novom Sadu 2009. godine na kome su izložene rukotvorine i proizvodi ženskih seoskih organizacija sa teritorije Vojvodine, promovisani su njihovi projekti i rezultati, a javnosti je predstavljeno i prvo sveobuhvatno istraživanje o položaju žena na selu koje je sproveo Zavod za ravnopravnost polova.

Ideja o organizovanju ovakve vrste manifestacije proistekla je na osnovu rezultata istraživanja a cilj je bio predstaviti javnosti žene koje žive na selu, ukazati na njihov često marginalizovan položaj, afirmisati njihova znanja i veštine, kao i ulogu koju žene sa sela mogu imati u unapređenju razvoja turizma, poljoprivrede, bezbednosti hrane, smanjenju siromaštva i razvoja svojih lokalnih zajednica uopšte.
Svake godine manifestacija se organizuje u drugom gradu kako bi se ženama sa sela omogućilo da posete i druge krajeve Vojvodine, steknu nova iskustva i upoznaju se sa primerima dobre prakse drugih organizacija. Do sada je Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini održan u Novom Sadu, Somboru, Inđiji, Subotici, Kikindi, Apatinu, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Šidu i Pančevu.

Opština Alibunar je domaćin 14. po redu manifestacije koja će ove godine okupiti preko 150 udruženja žena sa sela sa teritorije cele Vojvodine. Posetioci će imati priliku da vide proizvode iz domaće radinosti, pre svega rukotvorine, vez, tkanice, suvenire, ali i da probaju tradicionalnu vojvođansku hranu pripremljenu po starinskim receptima. Manifestacija ima za cilj da promoviše žene iz ruralnih područja Vojvodine, njihovo stvaralaštvo, potencijale i preduzetnički duh, ali i društveni aktivizam kada je u pitanju razvoj i promocija svojih lokalnih zajednica.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera i traje od 11 do 17 časova.

Događaj se održava u organizaciji opštine Alibunar i Turističke organizacije opštine Alibunar pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.