Povodom obeležavanja 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih žena, Zavod za ravnopravnost polova je nedelju 14. oktobra 2018. godine na Novosadskom sajmu održao deseti po redu „Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini”.
Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je tradicionalna manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova kojom se promoviše rad seoskih udruženja i ženski aktivizam na lokalnom nivou, i prilika je da javnost, mediji, institucije i donosioci odluka prepoznaju žene na selu kao resurs i kao važne učesnice u strategijama razvoja ruralnih sredina.

Manifestaciju su otvorili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.

„Zavod za ravnopravnost od svog osnivanja radi na vidljivosti društvene grupe žena sa sela i putem konkursa, edukacija i promocije u javnosti radi na unapređenju njihovog položaja jer je ono veoma bitno za demografsko oživljavanje sela i ekonomsko osnaživanje kroz poljoprivredni i ruralni razvoj sela”, istakla je direktorka Milović.

Proizvodi preko 220 ženskih seoskih udruženja iz cele Vojvodine predstavljeni su kroz tri tematske celine – tkanje i rukotvorine, suveniri i tradicionalna hrana Vojvodine, a posetioci su imali priliku da na najbolji način dožive multikulturalnost Vojvodine i susretnu se sa autentičnim ukusima i proizvodima različitih nacionalnih zajednica.

Seoske žene su nepravedno zapostavljene, a njihova uloga nije dovoljno prepoznata i priznata, što upućuje na svojevrsnu diskriminaciju. Razna istraživanja pokazuju da su žene sa sela priznate kao čuvarke seoske tradicije, ali ne i kao poslovne žene i donositeljke odluka na seoskom imanju. Njihova uloga u proizvodnji hrane je značajna, ali je njihova pozicija na tržištu rada veoma loša.

Rešenje ovog nepovoljnog položaja u kome se nalaze žene u ruralnim područjima je pre svega u obrazovanju, informisanosti, ekonomskom osnaživanju i pristupu finansijskim sredstvima. Razlike između muškaraca i žena moraju biti vidljive, ali njihov angažman se mora jednako vrednovati i oni se moraju međusobno nadopunjavatи.
10. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini održan je uz podršku Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Video prilog