Međunarodni dan žena je globalna proslava društvenih, ekonomskih, kulturnih i političkih dostignuća žena. Svake godine, ovaj dan služi kao snažan podsetnik na napredak ostvaren u pravcu rodne ravnopravnosti i ističe posao koji tek treba da se uradi.

Današnji dan je prilika da ukažemo na postignuća žena u različitim sferama života, osvrnemo se na izazove sa kojima se one suočavaju i nastavimo da radimo zajedno kako bismo stvorili inkluzivno društvo.

Tema ovogodišnje kampanje povodom Međunarodnog dana žena je posebno važna i glasi “PODSTAKNI INKLUZIJU”. Inspirisati inkluziju znači slaviti različitost i osnaživanje u svim aspektima društva, jer kada inspirišemo druge da razumeju i vrednuju inkluziju žena, stvaramo bolji svet. A kada su same žene inspirisane da budu uključene, postoji osećaj pripadnosti, relevantnosti i osnaživanja.

Ovogodišnja tema kampanje naglašava ključnu ulogu inkluzije u postizanju rodne ravnopravnosti. Poziva na akciju za rušenje barijera, izazivanje stereotipa i stvaranje okruženja u kome se sve žene cene i poštuju. #InspireInclusion podstiče sve da prepoznaju jedinstvene perspektive i doprinose žena iz svih sfera života, uključujući i one iz marginalizovanih zajednica.

Jedan od ključnih stubova #InspireInclusion je promocija različitosti u liderskim pozicijama i pozicijama donošenja odluka. Žene, posebno one koje pripadaju nedovoljno zastupljenim grupama, i dalje se suočavaju sa preprekama kada traže liderske uloge. Zagovarajući inkluziju, organizacije i zajednice mogu iskoristiti puni potencijal različitih perspektiva, što dovodi do boljeg donošenja odluka i inovacija.

Obrazovanje i svest igraju vitalnu ulogu u podsticanju inkluzije i osnaživanju žena. Kroz inicijative kao što su mentorski programi, obrazovne radionice i kampanje zastupanja, pojedinci i organizacije mogu stvoriti prilike za žene da napreduju. Pružajući podršku i resurse, žene mogu biti osnažene da prevaziđu prepreke i ostvare svoj puni potencijal.

Zavod za ravnopravnost polova naglašava važnost zajedničkog rada kako bismo postigli ravnopravnost u svim segmentima društva. Borba za jednakost nije samo pitanje ženskih prava, već je to pitanje pravde, ljudskih prava i održivog razvoja.

U mnogim delovima sveta, žene se i dalje suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem i ograničenim mogućnostima. Međutim, isto tako, svedoci smo izuzetnih dostignuća žena koje su se hrabro suočile s izazovima i promenile svet svojim doprinosima u politici, naučnim istraživanjima, umetnosti, poslovanju i mnogim drugim oblastima.

„Ovim putem želimo izraziti duboko poštovanje i zahvalnost svim ženama koje su svojim radom, hrabrošću i vizijom doprinele boljem sutra. Bez obzira na pol, boju kože ili poreklo, ravnopravnost treba biti temeljna vrednost koja nas povezuje i inspiriše na zajednički rad ka boljoj budućnosti”- izjavila je direktorka Ivana Krsmanović povodom Dana žena.

U susret Međunarodnom danu žena, pozivamo sve da podrže inicijative koje promovišu ravnopravnost, uvažavanje i podršku ženama širom sveta. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti društvo u kojem svaka žena ima priliku da ostvari svoj puni potencijal.

#IWD2024 #InspireInclusion