У складу са Програмом за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини за период од 2015. до 2020. године, Завод за равноправност полова је и ове године припремио низ едукативних активности које ће реализовати пре и током Међународне кампање “16 дана активизма борбе против насиља према женама”.

У сарадњи са професионалцима и стручњацима на тему насиља према женама, Завод је 27. и 28. септембра 2017. године у Карловачкој гимназији и Средњој медицинској школи “Доситеј Обрадовић” одржао предавање о родно заснованом насиљу.
Предавања су изазвала велику пажњу средњошколки и средњошколаца који су се активно укључили у разговор и изнели своја искуства када је овај друштвени проблем у питању.
Поздрављајући ученике и ученице Карловачке гимназије, директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић, изјавила је да је циљ Кампање указати на повезаност родно заснованог насиља и права на образовање, јер је препознато да су жене и девојчице изложене већем ризику од родно заснованог насиља од мушкараца.
“Будући да је један од приоритета Завода превенција, едукација и ширење свести о родно заснованом насиљу, осмислили смо и покренули локалну кампању “Кроз живот без насиља” и део својих програмских активности усмерили и на информисање девојчица и дечака, о томе шта је родно засновано насиље, како га препознати, коме га пријавити, ко је надлежан да реагује у ситуацији насиља и како се заштити од њега” – изјавила је директорка Диана Миловић.