У Панчеву одржан 12. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

У Панчеву одржан 12. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

Поводом Међународног дана сеоских жена у Панчеву је 30. октобра 2021. године одржана традиционална манифестација Завода за равноправност полова – Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини. Циљ манифестације је промовисати богато стваралаштво жена из руралних подручја, њихову креативност и предузетнички дух, као и мултикултуралност Војводине.

Манифестација је одржана по 12. пут, а ове године град домаћин је била Градска управа Панчево и Јужнобанатаски управни округ под покровитељством Завода за равноправност полова и Покрајинске владе.

Манифестацију су отворили Александар Стевановић, градоначелник Панчева, Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа и Ана Стано, председница најстаријег удружења жена из Јужног Баната – Удружења жена из Ковачице.

У писменом обраћању присутнима, директорка Завода Станислава Малић – Гостовић истакла је да је град Панчево једна од војвођанских општина која се може похвалити великим бројем удружења жена и бројним активностима којима она успешно представљају свој град, али и добро организованим и функционалним институционалним локалним механизмима за родну равноправност.

Завод за равноправност полова од почетка свог оснивања и деловања препознаје капацитете жена са села, њихове потенцијале и богато стваралаштво. Наша обавеза као институција јесте да их пратимо у том раду, ослушкујемо њихове потребе и пружамо подршку да у потпуности и равноправно учествују у доношењу одлука на свим нивоима, да утичу на родно осетљиве интервенције политике и повећају приступ одговарајућим алатима, технологијама, инфраструктури и институцијама за унапређење свог социо-економског положаја.“ – поручила је директорка Завода.

Градоначелник Панчева Александар Стевановић изразио је велико задовољство у име Града Панчева што се ова манифестација одржава у овом јужнобанатском граду.

“Ова манифестација има за циљ да промовише традицију, мултикултуралност, али и неговање наше културне баштине. Ово је прилика и да се представи предузетнички дух жена с територије целе Војводине. Хвала свим учесницима који су се одазвали нашем позиву да буду данас са нама. Ово је једна фантастична слика коју шаљемо у целу Србију.”, рекао је на отварању Александар Стевановић.

Сајму је присуствовало око 140 удружења жена са територије целе Војводине. Жене су на штандовима представиле своје производе, а посетиоци су имали прилику да виде њихове рукотворине, одевне предмете од пустоване вуне, тканице, али да пробају специјалитете попут пекмеза о бундеве, домаће ликере, традиционалне војвођанске штрудле, итд.

У пратећем програму манифестације организовано је такмичење у брзом плетењу, као и такмичење у брзом прављењу переца. Најбржа у плетењу била је Савка Максић из Удружења “Креатива С” из Панчева, док је најбржа у прављењу переца била је Милкица Живанов из Удружења “Хуманитарне жене” из Ковачице.

Уручене су и три награде за најлепше уређени штанд. Трећу награду добило је Удружење жена “Свилен конац” из Обровца код Бачке Паланке, другу награду добило је удружење жена “Аска” из Врбаса, а прву награду добило је удружење жена “Добра воља” из Избишта код Вршца.

У холу Градске управе Панчево била је постављена изложба „Оглавља жена традиционалних култура Јужног Баната“ коју је припремило КУД „Станко Пауновић“ НИС РНП.

(Извор/насловна фото: 013info)

Видео прилог са одржане манифестације


 

XII Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини – Панчево, 30.10.2021.

XII Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини – Панчево, 30.10.2021.

XII по реду Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини биће одржан у суботу 30. октобра 2021. године на платоу испред зграде Градске управе у Панчеву у периоду од 11- до 15 часова.

Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини је традиционална манифестација Завода која се сваке године одржава у другом граду Војводине а поводом обележавања Међународног дана сеоских жена (15. октобар), када земље широм света различитим активностима указују на посебан допринос жена на селу, на њихову кључну улогу на селу у унапређењу пољопривреде и руралног развоја, унапређењу квалитета хране и елиминисању сиромаштва на селу.

Изложба стваралаштва сеоских жена има за циљ да промовише друштвену групу жена из руралних подручја Војводине, њихов активизам, креативност и предузетнички потенцијал. Ово је прилика да се посетиоци, али и представници институција, стручна јавност и медији упознају са богатим стваралаштвом сеоских жена које представљају значајан ресурс за развој пољопривреде, туризма али и локалних заједница уопште.

Сваке године својe производe из домаће радиности, пре свега рукотворинe, вез, тканице, сувенире и традиционалну војвођанску храну припремљену по старинским рецептима, представи близу 200 сеоских удружења жена из свих општина и градова Војводине.

Манифестација је изложбено-продајног карактера, а улаз је бесплатан.

Догађај се одржава у организацији града Панчево под покровитељством Завода за равноправност полова и Покрајинске владе.


 

Још 20 жена постало сувласница некретнине

Још 20 жена постало сувласница некретнине

Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић потписала је данас уговоре о додели бесповратних средстава брачним паровима за куповину кућа на селу у Војводини чиме је на тај начин још 20 породица стекло услове за живот на селу, а  исто толико жена је постало сувласница некретнине.

Конкурс за куповину кућа Завода за равноправност полова се реализује од 2015. године, а осмишљен је са циљем да се повећа број жена власница некретнине и на тај начин унапреди њихово имовинско стање и економски оснаже. До сада је 313 жена постало сувласница куће на селу у Војводини, а Покрајинска влада је за овај програм из буџета издвојила укупно 306 милиона динара.

 


 

Индивидуални приступ женама са села кључан

Индивидуални приступ женама са села кључан

Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић учествовала је данас на ЗООМ конференцији поводом Међународног дана жена на селу под називом “Сеоске жене – покретачице локалног развоја“.

Конференција је одржана у организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women).

Циљ конференције је покренути дискусију на различите теме попут доприноса удружења сеоских жена развоју локалне економије, изазова са којима се суочавају у раду и финансирању, али и одрживости удружења и мерама за дугорочну подршку њиховим активностима.

На конференцији су учествовали представници институција са међународног, националног и покрајинског нивоа, као и предузетнице и представнице удружења жена из Србије и Војводине. Намера је била да се кроз дијалог институција и жена са села размене искуства и утврде могуће нове мере и јавне политике које би унапредиле њихов положај.

Директорка Завода је овом приликом истакла да су жене са села из Војводине већ дуги низ година у фокусу програмских активности Завода, да је ова установа била пионир у истраживању о положају ове друштвене групе и да су резултати тог истраживања донели бројне активности и мере којима се унапређује њихов положај у друштву.

Овом приликом издвојила је неколико проблема са којима се жене из удружења суочавају и навела да је то најчешће проблем самофинасирања и недостатак капацитета за праћење и писање пројеката и да им је у овој области неопходна менторска подршка појединаца и институција.

„Са становишта институције и утисака са теренских посета удружењима жена из Војводине, могу да кажем да је индивидулни приступ женама са села кључан. Само у директном контакту са њима можемо открити шта су реални проблеми жена које живе на селу, са којим препрекама се суочавају удружења  и да то зависи од села до села, типа делатности којом се баве, инфраструктуре локалне заједнице и другог. Јако је важно да све институције које у својим програмским активностима у фокусу имају жене са села, сарађују и раде синхронизовано јер само на тај начин ефекти свих јавних политика и мера које се доносе и спроводе могу имати конкретан резултат.“ – истакла је директорица Завода Станислава Малић-Гостовић.

Како је на крају напоменула Завод ће и даље наставити са пружањем финансијске подршке удружењима и женама у предузетништву, а план је да се у будућности осмисли програм и конкурс који би искључиво био намењен сеоским удружењима жена и њиховим потребама.


 

15. октобар – Сеоске жене гаје добру храну за све

15. октобар – Сеоске жене гаје добру храну за све

Данас је Међународни дан жена на селу који се ове године обележава под слоганом – Сеоске жене гаје добру храну за све.  Овај дан установила је Генерална скупштина Уједињених  нација 2008. године са намером да укаже на „кључну улогу и допринос жена на селу за унапређење пољопривреде и руралног развоја, допринос прехрамбеном суверенитету и искорењивању сиромаштва у сеоским срединама.“

Руководећи се овогодишњим слоганом треба истаћи да жене и девојке са села играју битну улогу и систему исхране – од производње, до прераде, припреме, потрошње и дистрибуције хране – као и у обезбеђивању исхране у домаћинству и заједници. Ипак, неједнаки односи моћи између жена и мушкараца у домаћинству и друштву, дискриминаторне родне норме и праксе, преовлађујуће насиље према женама и девојчицама, као и њихов непропорционални удео у неплаћеном раду, нези и кућним пословима, често доводе до неједнаког приступа храни и повећаним осећајем глади и несигурности хране на глобалном нивоу,

Подаци говоре да је више од једне трећине жена на простору Европске уније укључено у производњу хране, те више од половине и у услуге повезане с производњом хране, па ипак међу власницима пољопривредних земљишта у Европи жене чине свега 29%, док у Србији оне чине 19%.

Положај жена и њихов статус у руралним подручјима, а нарочито у привреди, и поред битне улоге коју имају у овој области, и даље је неповољан и представља озбиљан проблем у области родне равноправности у нашем друштву. Пандемија коронавируса и ванредно стање у Србији током 2020. године вишеструко су утицали на економске активности жена са села. Већина њих није више била у могућности да продаје своје производе, било због тога што је обустављен откуп производа, што је укинут јавни превоз до продајних места, што су затворене пијаце, и што је прекинут ланац снабдевања. Жене су биле суочене и са проблемом немогућности да на време почну са пољопривредним радовима због ограничења у кретању или других разлога.

Завод за равноправност полова кроз своје активности, програме и конкурсе континуирано ради на подршци сеоским женама и девојкама да у потпуности и равноправно учествују у доношењу одлука на свим нивоима, да утичу на родно осетљиве интервенције политике и повећају приступ одговарајућим алатима, технологијама, инфраструктури и институцијама за унапређење свог социо-економског положаја.


 

Представљени резултати екс-пост анализе Покрајинског програма за заштиту жена од насиља

Представљени резултати екс-пост анализе Покрајинског програма за заштиту жена од насиља

Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић присуствовала је у петак, 1. октобра 2021. године у Скупштини АП Војводине представљању резултата екс-пост анализе Програма за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини за период од 2015. до 2020. године будући да је Завод био активан партнер у реализацији овог стратешког програма покрајинске владе.
Циљ анализе је сагледавање реализације дугорочних и краткорочних циљева Програма кроз процену остварених резултата, потреба циљних група и научених лекција, као и мапирање тешкоћа и добрих примера из праксе како би се дефинисале препоруке за унапређење процеса и садржаја нове јавне политике у овој области.

Завод за равноправност полова је у оквиру својих истраживачких и едукативних активности дао допринос овом Програму и у периоду од 2015. до 2020. године реализовао неколико програма :

  1. Програм: Мапирање података о могућностима и ресурсима подршке женама у сеоским срединама које трпе насиље (2014/2015) 
  2. Програм: Ефикасније информисање жена о феномену насиља (2015)
  3. Конкурс за медијско извештавање о насиљу према женама и насиљу у породици (2016)
  4. Програм: Информисање јавног мњења о мерама заштите жена од насиља (2016-2020)
  5. Програм: Анализа програмских садржаја о насиљу према женама (2016)
  6. Програм: Анализа медија о усвајању кодекса о родно осетљивом извештавању (2016)

Екс-пост анализу спровела је организација ФемПлац као део активности које се реализују у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији III”, а који у АПВ спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) уз финансијску подршку Владе Шведске.


 

 

Прерада лековитог, ароматичног и зачинског биља као пут до економског оснаживања жена на селу

Прерада лековитог, ароматичног и зачинског биља као пут до економског оснаживања жена на селу

Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић је на позив Кластера Дунав – Бачко Ново Село и Центра за органску производњу из Селенче посетила 17. септембра 2021. године Бачко Ново Село у коме је одржан округли сто на тему еколошке производње и прераде лековитог, ароматичног и зачинског биља и развоја руралног туризма.

Директoрка Завода Станислава Малић-Гостовић и Јожеф Гашпаровски, директор Центра за органску производњу из Селенче

Округли сто је окупио бројне госте, научне сараднице и сараднике, професорке, технологе, инжињерке  и предузетнице из иностранства и региона које су на стручан и практичан начин објасниле процес производње лековитог, ароматичног и зачинског биља, али и указале на бројне предности које пружа ова грана пољопривреде.

Из перспективе делатности којом се Завод бави и дугогодишње сарадње коју има са женама са села, циљ посете директорке Завода био је упознати се боље са овом темом која нуди бројне могућности када је у питању едукација жена са села у контексту женског предузетништва и њиховог економског оснаживања.

Мејра Халиловић, произвођачица лековитог и ароматичног биља из Босне и Херцеговине

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Посета родним локалним механизмима на територији АП Војводине

Посета родним локалним механизмима на територији АП Војводине

Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић обишла је у уторак 14. септембра 2021. године општине Чока, Нови Кнежевац и град Кикинду и одржала састанке са председницама и председницима општина/градова и родним локалним механизмима у Војводини.

У име општине Чока, директорку Завода је примила прва жена председник општине Стана Ђембер која је показала спремност и заинтересованост општине Чока да учествује и изради свих планских докумената који доприносе уродњавању јавних локалних политика.

У име општине Нови Кнежевац састанку су присуствовали председница општине Ирена Славковић, такође прва жена на том месту у историји Новог Кнежевца, затим заменик председнице општине Дејан Јанчић и чланица Општинског већа задужена за родну равноправност Чила Орос Урбан. Како је председница општине истакла, опредељеност општине Нови Кнежевац јесте поштовање родне равноправности како у органима јединице локалне самоуправе, и у јавним службама којима је локална самоуправа оснивач, тако и на територији целе општине.

У име града Кикинда, директорку су примили градоначелник Никола Лукач, његова заменица Дијана Јакшић Киурски и Романа Тот, чланица Градског већа за родну равноправност. Разговор је поред тема које се тичу стања у области родне равноправности на територији њиховог града, био посвећен и обавезама локалних самоуправа када је у питању примена новог Закона о родној равноправности.

Састанак са представницама родног локалног механизма града Кикинде

Посете општинама су део редовних активности Завода које се односе на унапређење сарадње са родним механизмима на терену, као и на праћење стања у области родне равноправности када су у питању подаци који се односе на рад локалних механизама и заступљеност жена и мушкараца у органима јавне управе. Будући да је Завод за равноправност полова у фебруару 2021. године почео са  прикупљањем података о заступљености жена и мушкараца на местима одлучивања у јединицама локалне самоуправе на територији АП Војводине, као и о раду и функционисању локалних механизмима за равноправност половациљ посета је био утврдити стање на терену и отворити дијалог са председницима и председницама општина и градова да подстичу и развијају једнака права и могућности за жене и мушкарце.

Директорка Завода у посети првој жени председници општине Чока – Стани Ђембер.

Посета општинама је била прилика да директорка Завода најави конкурсе Завода намењене удружењима грађана у области унапређења родне равноправности на територији АП Војводине, као и финансирања израде Локалних акционих планова за унапређење родне равноправности јединица локалних самоуправа.

До сада је обиђено 27 општина у Војводини, а до краја октобра биће посећене општине Ада, Сента, Кањижа, Опово, Ковачица, Сечањ, Панчево, Алибунар, Пландиште, Србобран, Сремски Карловци, Рума, Бела Црква, Вршац, Бачки Петровац, Бачка Паланка, Нови Сад и Бач.

Више о посетама општинама Нови Кнежевац, Беочин, Чока, Оџаци, граду Сомбору

 

 


 

 

Расписан конкурс за доделу кућа брачним паровима из Војводине – РОК 15.09.2021.

Расписан конкурс за доделу кућа брачним паровима из Војводине – РОК 15.09.2021.

Завод за равноправност полова расписао је 14.07.2021. године Конкурс за доделу средстава брачним паровимa на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом за 2021. годину.  Укупна средства која се додељују по Конкурсу износе 25 милиона динара.

Рок за пријаву на Конкурс је 15. септембар 2021. године.

О условима учешћа и обавезној документацији можете се информисати овде.

Додељена средства удружењима жена и грађана за унапређење родне равноправности у АП Војводини

Додељена средства удружењима жена и грађана за унапређење родне равноправности у АП Војводини

Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић потписала је у понедељак, 28. јуна 2021. уговоре са представницима удружења грађана којима су додељена бесповратна средства на основу „Јавног конкурса за доделу средстава удружењима грађана за област равноправности полова са циљем унапређења родне равноправности у АП Војводини у 2021. години“.

У 2021. години биће финансирано десет пројеката удружења жена и грађана којима је фокус на оснаживању и едукацији жена, девојака и младих у области предузетништва, уметничког стваралаштва, неговања традиције кроз израду специфичних сувенира, превенцији и сузбијању насиља у породици, као и на подизању свести о теми родне равноправности.

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________