Посета Министарству за људска и мањинска права Владе Црне Горе

Посета Министарству за људска и мањинска права Владе Црне Горе

Директорка Завода Ивана Крсмановић посетила је 3. априла 2024. године Министарство за људска и мањинска права Владе Црне Горе са циљем успостављања контакта са институционалним родним механизмима у региону.

Састанку су присуствовали министар за људска и мањинска права Фатмир Гјека, начелница Одељења за послове родне равноправности Биљана Пејовић, Катарина Пецовић Паљај, начелница Службе за финансијске послове и Сања Жугић, шефица кабинета. У име Завода, поред директорке састанку су присуствовале и сараднице Катарина Крајновић и Сандра Бачко.

Директорка Ивана Крсмановић, изразила је захвалност министру Гјеки на организацији сусрета и прихватању иницијативе Завода да се успостави контакт и размене искуства у раду. Она је истакла да је циљ посете разматрање могућности за реализацију заједничких пројектних идеја и размена искуства која ће допринети унапређењу родне равноправности у обе државе. Директорка је представила програме Завода и широк спектар могућих активности када је у питању промоције политике једнаких могућности за жене и мушкарце.

Министар људских и мањинских права Фатмир Гјека истакао је важност постизања родне равноправности као кључног циља на путу ка пуној демократији и европским интеграцијама Црне Горе. Међутим, упркос постигнутом напретку, Црна Гора се и даље суочава са бројним изазовима у остваривању потпуне родне равноправности и неопходно је радити и даље на усвајању и афирмацији политика које ће државу водити ка инклузивнијем друштву.
Начелница Одељења за послове родне равноправности у Министарству за људска и мањинска права Владе Црне Горе Биљана Пејовић представила је законодавни и нормативни оквир, те активности министарства усмереним ка унапређењу родне равноправности. Посебно је истакла значај регионалне сарадње у различитим програмима и иницијативама које су до сада реализоване. У разговору је посебан акценат био на политичкој партиципацији жена и искуству које Република Србија има, као и на родно одговорном буџетирању у коме АП Војводина предњачи и примени родно сензитивног језика у јавној управи.

Сусрет представника и представница два институционална механизма из две суседне државе у региону завршио се закључком да је учињен важан корак ка јачању сарадње између институција овог типа јер доприноси остваривању заједничког циља, а то је стварање друштва у којем су права и могућности свих појединаца и појединки једнако заштићена и промовисана.

Другог дана радне посете Црној Гори, у четвртак 4. априла 2024. године, директорка Завода Ивана Крсмановић заједно са својим сарадницама посетила је Удружење предузетница Црне Горе где је са председницом удружења Едитом Даутовић разменила искуства о положају жена предузетница у обе државе и проблемима са којима се оне суочавају у свом предузетничком подухвату.

 

 


 

Фонд „Европски послови” АП Војводине и Завод за равноправност полова закључили Протокол о сарадњи

Фонд „Европски послови” АП Војводине и Завод за равноправност полова закључили Протокол о сарадњи

Директор Фонда „Европски послови” АП Војводине Огњен Допуђ и директорка Завода за равноправност полова из Новог Сада Ивана Крсмановић потписали су, 8. марта 2024. године у Новом Саду, Протокол о сарадњи ове две институције.

Овим Протоколом, успоставиће се сарадњa и координацијa између Фонда „Европски послови“ АП Војводине и Завода за равноправност полова са циљем унапређења политике једнаких могућности и спровођења начела равноправности полова, креирања европских пројеката, сарадње у оквиру информисања јавности о значају остваривања родне равноправности, усклађивања сопствених програма, пројеката и активности у области европских интеграција, као и остваривања свих других видова сарадње које имају за циљ спровођења начела равноправности полова.

Директор Фонда „Европски послови“ Огњен Допуђ, том приликом, изјавио је да ће се сарадња остварити и у области едукације повезивањем покрајинске администрације и релевантних субјеката у циљу унапређења политике једнаких могућности.

„У оквиру међусобне сарадње, организоваћемо сусрете, различите облике едукације, манифестације и конференције како би се обезбедила размена информација у вези са активностима које се односе на примену и имплементацију пројеката у области родне равноправности “ рекао је Допуђ.

Завод за равноправност полова је покрајинска установа основана као стручно тело у циљу промовисања концепта родне равноправности и израде препорука за интеграцију родне перспективе у све политике, мере, акције и програме које Покрајинска влада доноси и спроводи, и као таква јединствена је у региону.

Текст и фотографије преузети са сајта Фонда “Европски послови АП Војводине”


 

Данас обележавамо 8. март – Међународни дан жена

Данас обележавамо 8. март – Међународни дан жена

Међународни дан жена је глобална прослава друштвених, економских, културних и политичких достигнућа жена. Сваке године, овај дан служи као снажан подсетник на напредак остварен у правцу родне равноправности и истиче посао који тек треба да се уради.

Данашњи дан је прилика да укажемо на постигнућа жена у различитим сферама живота, осврнемо се на изазове са којима се оне суочавају и наставимо да радимо заједно како бисмо створили инклузивно друштво.

Тема овогодишње кампање поводом Међународног дана жена је посебно важна и гласи “ПОДСТАКНИ ИНКЛУЗИЈУ”. Инспирисати инклузију значи славити различитост и оснаживање у свим аспектима друштва, јер када инспиришемо друге да разумеју и вреднују инклузију жена, стварамо бољи свет. А када су саме жене инспирисане да буду укључене, постоји осецћај припадности, релевантности и оснаживања.

Овогодишња тема кампање наглашава кључну улогу инклузије у постизању родне равноправности. Позива на акцију за рушење баријера, изазивање стереотипа и стварање окружења у коме се све жене цене и поштују. #InspireInclusion подстиче све да препознају јединствене перспективе и доприносе жена из свих сфера живота, укључујуцћи и оне из маргинализованих заједница.

Један од кључних стубова #InspireInclusion је промоција различитости у лидерским позицијама и позицијама доношења одлука. Жене, посебно оне које припадају недовољно заступљеним групама, и даље се суочавају са препрекама када траже лидерске улоге. Заговарајуцћи инклузију, организације и заједнице могу искористити пуни потенцијал различитих перспектива, што доводи до бољег доношења одлука и иновација.

Образовање и свест играју виталну улогу у подстицању инклузије и оснаживању жена. Кроз иницијативе као што су менторски програми, образовне радионице и кампање заступања, појединци и организације могу створити прилике за жене да напредују. Пружајуцћи подршку и ресурсе, жене могу бити оснажене да превазиђу препреке и остваре свој пуни потенцијал.

Завод за равноправност полова наглашава важност заједничког рада како бисмо постигли равноправност у свим сегментима друштва. Борба за једнакост није само питање женских права, већ је то питање правде, људских права и одрживог развоја.

У многим деловима света, жене се и даље суочавају са дискриминацијом, насиљем и ограниченим могућностима. Међутим, исто тако, сведоци смо изузетних достигнућа жена које су се храбро суочиле с изазовима и промениле свет својим доприносима у политици, научним истраживањима, уметности, пословању и многим другим областима.

“Овим путем, у име Завода за равноправност полова, желимо изразити дубоко поштовање и захвалност свим женама које су својим радом, храброшћу и визијом допринеле бољем сутра. Без обзира на пол, боју коже или порекло, равноправност треба бити темељна вредност која нас повезује и инспирише на заједнички рад ка бољој будућности” – изјавила је директорка Ивана Крсмановић поводом Дана жена.

У сусрет Међународном дану жена, позивамо све да подрже иницијативе које промовишу равноправност, уважавање и подршку женама широм света. Само заједничким напорима можемо створити друштво у којем свака жена има прилику да оствари свој пуни потенцијал.

#IWD2024 #InspireInclusion


 

Одржана инфо-сесија поводом кампање „Унапреди родну равноправност”

Одржана инфо-сесија поводом кампање „Унапреди родну равноправност”

Директорка Завода за равноправност полова Ивана Крсмановић учествовала је у понедељак 19. фебруара 2024. године у Скупштини АП Војводине у инфо-сесији поводом промоције кампање „Унапреди родну равноправност”, коју Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог спроводи у сарадњи са Немачком развојном сарадњом (ГИЗ), у оквиру пројекта „Подршка социјалном укључивању у Србији”.
Кампања се спроводи са циљем да се у јавности подигне свест о важности родне равноправности у нашем друштву, али и да се укаже на обавезе које проистичу из Закона о родној равноправности.

Према Закону о родној равноправности, сви органи јавне власти, послодавци који запошљавају више од 50 радника, синдикати, политичке странке и тела за родну равноправност – обавезни су да Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог доставе Годишњи извештај о родној равноправности.

Будући да већина органа јавне власти и предузетника, политичких организација и синдикалних организација у Србији током 2021. и 2022. године није испунила своје законске обавезе и није доставила своје извештаје о остваривању родне равноправности, Министарство је сматрало да је важно спровести широку кампању ради информисања јавности и свих надлежних субјеката о обавезама које проистичу из примене Закона о родној равноправности.

На инфо-сесији у Скупштини АП Војводине представљене су обавезе које наведени актери треба да испуне, подзаконска акта којима се ближе одређује начин извештавања, као и Смернице за примену поменутог закона.

У том контексту, директорка Завода за равноправност полова Ивана Крсмановић представила је оне активности установе које су биле у директној вези са промоцијом и применом Закона о родној равноправности – програм који се тиче израде Локалних акционих планова за унапређење родне равноправности на нивоу локалних самоуправа на територији Војводине, као и програм финансијске подршке за организације цивилног сектора којима је кроз конкурс дат услов да своје програме и пројектне идеје усклађују са оним што нас и закон и Стратегија за унапређење родне равноправности обавезују.

У уводном делу говорили су Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова АПВ, Томислав Жогманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Михаел Енгел, вођа тима пројекат „Подршка социјалном укључивању у Србији” (ГИЗ).

У радном делу обратиле су се др Биљана Стојковић, руководитељка Групе за унапређење родне равноправности у Министарству за људска и мањинска права, проф. др Зорица Мршевић,  истраживачица и Даница Тодоров, експерткиња за родну равноправност.

Кампања „Унапреди родну равноправност” започела је 5. фебруара 2024. године у Ужицу, а осим Новог Сада, биће спроведена и у Крагујевцу, Нишу и Београду.

Више о Кампањи и подзаконским актима можете видети овде


 

Представљени резултати пројекта “Остваривање права жена у Србији кроз заговарање и активно учешће”

Представљени резултати пројекта “Остваривање права жена у Србији кроз заговарање и активно учешће”

Директорка Завода за равноправност полова Ивана Крсмановић и сарадница за односе са јавношћу Катарина Крајновић присуствовале су 13. фебруара 2024. године у Градској управи у Зрењанину, завршној конференцији пројекта „Остваривање права жена у Србији кроз заговарање и активно учешће” на којој су представљени остварени резултати кроз активности, радионице и заговарање за унапређење положаја жена на селу.

Пројекат који су реализовали Удружење грађанки ФемПлатз и Зрењанински едукативни центар био је посвећен побољшању положаја жена са села подстицањем њиховог умрежавања, унапређењем знања и вештина, препознавањем кључних потешкоћа и препрека са којима се суочавају у остваривању својих права.

Конференцију је отворила Невена Марчета из UN WOMEN Србија, Андријана Човић, програмска сарадница ФемПлатз-а, која је говорила о положају жена на селу на основу годишњег извештаја о родној равноправности и положају жена у Србији за 2023. годину, и Радослава Аралица из Зрењанинског едукативног центра која је представила постигнуте резултате и изазове у раду са удружењима жена са села и заговарачким активностима усмереним ка локалним самоуправама.

Завод за равноправност полова је већ дуги низ година посвећен циљној групи жена са села и континуирано учествује у праћењу њиховог положаја и резултата које остварују и друге организације. Институционална подршка и сарадња са цивилним сектором један је од приоритета и стратешких циљева наше установе који доприносе заједничкој борби за унапређење положаја жена.

Фото: ФемПлатз


 

Расписан конкурс за публиковање радова у области родне равноправности

Расписан конкурс за публиковање радова у области родне равноправности

Завод за равноправност полова расписао је Конкурс за публиковање радова у области родне равноправности у оквиру своје издавачке делатности.

Конкурс је намењен онима који желе да представе своје резултате у области родних политика и тако прошире знања о теми родне равноправности и учине је видљивом у свим областима друштвеног живота. Конкурс обухвата објављивање докторских дисертација, магистарских теза, специјалистичких радова, научних студија и других истраживачких радова у области родне равноправности. Спровођењем конкурса Завод за равноправност полова је у последњих неколико година обогатио фонд литературе о друштвеним феноменима и родним политикама и тако представио значајан корпус знања и капацитета нових актера и актерки на јавној сцени.

Будући да су публикације из области унапређења родних политика и женских права дефицитарне на домаћој издавачкој сцени, издавачка продукција Завода има за циљ да обогати и прошири знање потребно за образовање жена и о женама у академској заједници, и пружи информације и подршку образовним институцијама, локалним телима за родну равноправност на територији АП Војводине, активистима у невладиним женским и другим организацијама, новинарима и новинаркама, просветним радницима у школама и на факултетима, запосленима у институцијама и установама културе, медијима, дистрибутивним издавачким центрима и најширој јавности.

Информације о условима учешћа, као и обавезној документацији коју је потребно приложити можете погледати овде.

Рок за пријаву је 7. мај 2024. године.


 

Финансијска подршка женама предузетницама из Војводине

Финансијска подршка женама предузетницама из Војводине

Директорка Завода за равноправност полова Ивана Крсмановић потписала је у среду, 27. децембра 2023. године уговоре са 42 жене предузетнице којима су одобрена средства за куповину опреме и репроматеријала у укупној вредности од 13.550.000,00 динара.

Завод за равноправност полова расписао је почетком октобра 2023. године Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за подршку развоја и афирмације женског предузетништва у 2023. години за привредна друштва и предузетнице са циљем јачања жена предузетника и привредних друштава, односно микро и малих предузећа у којима су већински власници жене, а које послују на територији АП Војводине. На конкурс се јавило 242 жена предузетница што показује заинтересованост ове циљне групе за овакву врсту подршке.

Конкурс је расписан ради унапређења пословања жена предузетница са територије АП Војводине, односно пружања институционалне подршке развоју пословања којим управљају жене, и то путем инвестирања у опрему која ће допринети расту прихода, новом запошљавању и унапређењу технологије процеса производње или пружања услуге.

Бесповратна средства Завода за равноправност полова ове године додељена су предузетницама за куповину опреме и репроматеријала у различитим делатностима, попут опреме за производњу дрвета, рогоза и канапа, производње парфема, накита, одеће, колача, пецива до опреме потребне у услужним делатностима попут штампарија, архитектонских бироа, књиговодствених агенција, играоница, стоматолошких ординација, фитнес студија и других.

Предузетница Aндријана Радојичић је директорка предузетничке радње Корпорасана из Новог Сада, која се бави обрадом дрвета.  Поводом добијања средстава по конкурсу, рекла је да је ова финансијска подршка кључна у реализацији њеног пословања јер свака машина коју користи у производњи ради на бази компресора. „Средства ћу искористити за куповину компресора који ће покрити капацитете моје производње, нарочито јер сам тек годину дана у предузетништву“.

Бранкица Кенера је оснивачица и власница фирме Кенера НС из Буковца које се бави међународним транспортом и логистиком. Једна је од ретких успешних жена у овој области јер је он примарно мушка професија.
„Ова средства ће ми значити будући да фирма има доста ствари које не може да складишти, на пример гуме, уља итд. и ја сам конкурисала за куповину контејнера који ће ми направити уштеду за изнајмљивање простора.“

Област економског оснаживања жена спада у једне од приоритетних програмских активности у оквиру делатности Завода за равноправност полова. Економско оснаживање жена обухвата креирање програма и мера који имају за циљ подршку женама у пословању, а којима се подстиче развој, запошљавање, самозапошљавање и бољи економски положај.


 

Објављена листа вредновања и рангирања пријава по конкурсу за женско предузетништво

Објављена листа вредновања и рангирања пријава по конкурсу за женско предузетништво

Комисија за процену пријава за доделу бесповратних средстава за подршку развоја и афирмације женског предузетништва у 2023. години на основу члана 15, став 9 Правилника о поступку и критеријумима за доделу бесповратних средстава за подршку развоја и афирмације женског предузетништва у 2023. години, сачинила је Листу вредновања и рангирања пријавњених привредних субјеката са предлогом одобрених средстава коју можете погледати овде


 

Додељена средства за Акционе планове у области родне равноправности на локалном нивоу

Додељена средства за Акционе планове у области родне равноправности на локалном нивоу

Директорка Завода за равноправност полова Ивана Крсмановић потписала је у четвртак 21. децембра 2023. године уговоре о додели бесповратних средстава за финансирање израде Локалног акционог плана за унапређење родне равноправности (ЛАП), као и за финансирање реализације активности из актуелних ЛАП-ова градова и општина са територије АП Војводине.

Бесповратна средства добило је 15 локалних самоуправа, и то општине Оџаци, Бела Црква, Шид, Пећинци и град Вршац за израду новог ЛАП-а у износу од 1.450.000,00 динара, док је 2.500.000,00 динара додељено општинама Апатин, Опово, Чока, Бечеј, Жабаљ, Бачка Паланка, Тител и Кањижа, односно градовима Кикинда и Зрењанин за реализацију активности из актуелних Локалних акционих планова за унапређење родне равноправности.

Локални акциони план као инструмент јавне политике на локалном нивоу има вишеструке користи за заједницу јер она, као и њени органи и други субјекти у заједници пројектују, планирају и предлажу посебне мере које локална заједница и други субјекти заједно предузимају у складу са конкретним потребама своје средине, а све у циљу отклањања неједнакости међу женама и мушкарцима и стварања једнаких могућности за реализацију њихових права. Сам процес планирања у коме учествују различити актери и актерке доприноси бољем функционисању заједнице, унапређује комуникацију и координацију институција, сарадњу са цивилним сектором, укључује грађанке и грађане, и на тај начин се повећава одговорност за спровођење мера и активности и транспарентније издвајање и трошење средстава из буџета.

Град Вршац је једна од локалних самоуправа која је конкурисала за средства за израду стратешког документа у области родне равноправности.
„Запослени у нашој локалној администрацији приступили су изради ЛАП за родну равноправност због проблема везаних за социјални, економски и политички ниво. ЛАП за унапређење родне равноправности је кључни документ за доношење других нормативних аката, а и за унапређење или решавање проблема и питања за родну равноправност у локалној заједници и овај документ ће бити темељ за промоцију праведнијег, равноправнијег и сигурнијег друштва за све његове грађане и грађанке, без обзира на пол – рекао је Мирослав Ступар из  Одељења за привреду, пољопривреду и ЛЕР Градске управе Вршац.

Ференц Тот и директорка Завода Ивана Крсмановић

Бечеј је општина која је захваљујући бесповратним средствима Завода у 2022. години израдила стратешки документ у области унапређења положаја жена у својој локалној заједници, а  опредељеност да настави са активностима на овом пољу показала је учествовањем на конкурсу Завода за реализацију активности из актуелног ЛАП-а.

„Општина Бечеј ће наставити на унапређењу политике једнаких могућности и родне равноправности на територији своје општине кроз едукацију младих. У сарадњи са Канцеларијом за младе општине Бечеј, наставићемо да путем Форум театра разбијамо стереотипе и предрасуде о родној равноправности и промовишемо женска људска права. Анкета коју смо спровели, а у коју су биле укључене све генерације оба пола, показала је да млади јако мало знају о теми родне равноправности и да је неопходно радити на њиховој едукацији. Дакле, ми смо изабрали да се бавимо образовањем становништва о овој теми“ – изјавио је  приликом потписивања уговора Тот Ференц, члан кабинета председника општине за демографију, популациону политику и социјална питања.

Снежана Вучуревић, помоћница градоначелника за образовање и родну равноправност града Зрењанина рекла је да њихова локална самоуправа много ради на унапређењу родне равноправности, и да је у 2023. години из буџета града издвојено преко 8 милиона за економско оснаживање жена, посебно жена у сеоским срединама.

 Од 2021. године, од када Завод за равноправност полова реализује овај конкурс, 29 општинa у АП Војводини израдило је Локални акциони план за унапређење родне равноправности на територији своје локалне самоуправе, док је 19 општина добило бесповратна средства за реализацију активности из актуелних ЛАП-ова.

На овај начин Завод у складу са својом делатношћу и мисијом, наставља да пружа подршку локалним телима за родну равноправност са територије АП Војводине у циљу примене политике једнаких могућности за жене и мушкарце и Закона о родној равноправности у пракси.


 

Промоција књиге “Прилог историји женских студија у Војводини: женске студије у Суботици”

Промоција књиге “Прилог историји женских студија у Војводини: женске студије у Суботици”

У четвртак, 7. децембра 2023. године са почетком у 15:30 часова у згради Ректората Универзитета у Новом Саду (Зорана Ђинђића 1, сала у приземљу) биће одржана промоција књиге Прилог историји женских студија у Војводини: женске студије у Суботици приређивачице др Маргарете Башарагин.

На промоцији ће говорити:

  • др Маргарета Башарагин, ауторка
  • др Силвиа Дражић, рецензенткиња
  • др Милена Жикић,рецензенткиња
  • Катарина Крајновић, уредница издавачке делатности Завода за равноправност полова
  • Полазнице Женских студија

Модерира: проф др Свенка Савић


Књига Прилог историји женских студија у Војводини: женске студије у Суботици приређивачице др Маргарете Башарагин последња је у низу публикованих радова у оквиру издавачке продукције Завода за равноправност полова. Рад је изашао у оквиру Едиције “Клара Цеткин” која промовише едукативне програме, семинаре и курсеве у области родне равноправности и намењена је образовању најшире јавности заинтересоване за ову област.

Маргарета Башарагин је приредила књигу Прилог историји женских студија у Војводини: Женске студије у Суботици, са намером да представи и афирмише делатности новосадског Удружења за женске студије и истраживања у Суботици. Женске студије као алтернативни високошколски образовни програм обједињују наставу, истраживање, издаваштво и документацију о женама у јединствени програм за жене (и мушкарце). У пракси се реализују као мрежа образовних програма у неколико градова унутар југословенског простора и у Републици Србији, коју су током три деценије активно градиле предавачице заједно са полазницама у Београду, Загребу, Новом Саду и Суботици. Ауторка показује да је управо документовање историје о академском активизму жена (на локалном нивоу – у граду Суботици) један од неизоставних начина да се укаже на пут институционализације знања о женама и о родној равноправности, као и на његово преливање у законе и директан утицај на формирање разних механизама за родну равноправост код нас.

Данас радом Женских студија у Суботици руководи др Маргарета Башарагин, а у раду активно учествују и др Мирјана Докмановић и др Јасминка Дулић, уз несебичну подршку и помоћ проф. емерите Свенке Савић. Око подружнице Женских студија у Суботици окупља се велики број активисткиња које доприносе афирмисању разних тематских области с циљем унапређења положаја жене у друштву и равноправном третману, али и култури сећања.

Промоцију заједнички организују Завод за равноправност полова и Удружење „Женске студије и истраживања“ Нови Сад.