zavod.ravnopravnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133
Прерада лековитог, ароматичног и зачинског биља као пут до економског оснаживања жена на селу

Прерада лековитог, ароматичног и зачинског биља као пут до економског оснаживања жена на селу

Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић је на позив Кластера Дунав – Бачко Ново Село и Центра за органску производњу из Селенче посетила 17. септембра 2021. године Бачко Ново Село у коме је одржан округли сто на тему еколошке производње и прераде лековитог, ароматичног и зачинског биља и развоја руралног туризма.

Дирекотрка Завода Станислава Малић-Гостовић и Јожеф Гашпаровски, директор Центра за органску производњу из Селенче

Округли сто је окупио бројне госте, научне сараднице и сараднике, професорке, технологе, инжињерке  и предузетнице из иностранства и региона које су на стручан и практичан начин објасниле процес производње лековитог, ароматичног и зачинског биља, али и указале на бројне предности које пружа ова грана пољопривреде.

Из перспективе делатности којом се Завод бави и дугогодишње сарадње коју има са женама са села, циљ посете директорке Завода био је упознати се боље са овом темом која нуди бројне могућности када је у питању едукација жена са села у контексту женског предузетништва и њиховог економског оснаживања.

Мејра Халиловић, произвођачица лековитог и ароматичног биља из Босне и Херцеговине

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Посета родним локалним механизмима на територији АП Војводине

Посета родним локалним механизмима на територији АП Војводине

Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић обишла је у уторак 14. септембра 2021. године општине Чока, Нови Кнежевац и град Кикинду и одржала састанке са председницама и председницима општина/градова и родним локалним механизмима у Војводини.

У име општине Чока, директорку Завода је примила прва жена председник општине Стана Ђембер која је показала спремност и заинтересованост општине Чока да учествује и изради свих планских докумената који доприносе уродњавању јавних локалних политика.

У име општине Нови Кнежевац састанку су присуствовали председница општине Ирена Славковић, такође прва жена на том месту у историји Новог Кнежевца, затим заменик председнице општине Дејан Јанчић и чланица Општинског већа задужена за родну равноправност Чила Орос Урбан. Како је председница општине истакла, опредељеност општине Нови Кнежевац јесте поштовање родне равноправности како у органима јединице локалне самоуправе, и у јавним службама којима је локална самоуправа оснивач, тако и на територији целе општине.

У име града Кикинда, директорку су примили градоначелник Никола Лукач, његова заменица Дијана Јакшић Киурски и Романа Тот, чланица Градског већа за родну равноправност. Разговор је поред тема које се тичу стања у области родне равноправности на територији њиховог града, био посвећен и обавезама локалних самоуправа када је у питању примена новог Закона о родној равноправности.

Састанак са представницама родног локалног механизма града Кикинде

Посете општинама су део редовних активности Завода које се односе на унапређење сарадње са родним механизмима на терену, као и на праћење стања у области родне равноправности када су у питању подаци који се односе на рад локалних механизама и заступљеност жена и мушкараца у органима јавне управе. Будући да је Завод за равноправност полова у фебруару 2021. године почео са  прикупљањем података о заступљености жена и мушкараца на местима одлучивања у јединицама локалне самоуправе на територији АП Војводине, као и о раду и функционисању локалних механизмима за равноправност половациљ посета је био утврдити стање на терену и отворити дијалог са председницима и председницама општина и градова да подстичу и развијају једнака права и могућности за жене и мушкарце.

Директорка Завода у посети првој жени председници општине Чока – Стани Ђембер.

Посета општинама је била прилика да директорка Завода најави конкурсе Завода намењене удружењима грађана у области унапређења родне равноправности на територији АП Војводине, као и финансирања израде Локалних акционих планова за унапређење родне равноправности јединица локалних самоуправа.

До сада је обиђено 27 општина у Војводини, а до краја октобра биће посећене општине Ада, Сента, Кањижа, Опово, Ковачица, Сечањ, Панчево, Алибунар, Пландиште, Србобран, Сремски Карловци, Рума, Бела Црква, Вршац, Бачки Петровац, Бачка Паланка, Нови Сад и Бач.

Више о посетама општинама Нови Кнежевац, Беочин, Чока, Оџаци, граду Сомбору

 

 


 

 

Расписан конкурс за доделу кућа брачним паровима из Војводине – РОК 15.09.2021.

Расписан конкурс за доделу кућа брачним паровима из Војводине – РОК 15.09.2021.

Завод за равноправност полова расписао је 14.07.2021. године Конкурс за доделу средстава брачним паровимa на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом за 2021. годину.  Укупна средства која се додељују по Конкурсу износе 25 милиона динара.

Рок за пријаву на Конкурс је 15. септембар 2021. године.

О условима учешћа и обавезној документацији можете се информисати овде.

Додељена средства удружењима жена и грађана за унапређење родне равноправности у АП Војводини

Додељена средства удружењима жена и грађана за унапређење родне равноправности у АП Војводини

Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић потписала је у понедељак, 28. јуна 2021. уговоре са представницима удружења грађана којима су додељена бесповратна средства на основу „Јавног конкурса за доделу средстава удружењима грађана за област равноправности полова са циљем унапређења родне равноправности у АП Војводини у 2021. години“.

У 2021. години биће финансирано десет пројеката удружења жена и грађана којима је фокус на оснаживању и едукацији жена, девојака и младих у области предузетништва, уметничког стваралаштва, неговања традиције кроз израду специфичних сувенира, превенцији и сузбијању насиља у породици, као и на подизању свести о теми родне равноправности.

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Додељена средства учесницима Конкурса за унапређење родне равноправности на територији АП Војводине

Додељена средства учесницима Конкурса за унапређење родне равноправности на територији АП Војводине

На основу Јавног конкурса за доделу средстава Покрајинског завода за равноправност полова удружењима грађана за област равноправности полова са циљем унапређења родне равноправности у АПВ у 2021. години, расписаног 17. марта 2021. године, донето је Решење о избору програма.

Листу добитника бесповратних средстава можете погледати овде.

Уговори о коришћењу средстава са корисницима, биће потписивани у понедељак, 28. јуна 2021. године од 10 часова у просторијама Завода за равноправност полова.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Објављена Прелиминарна листа вредновања и рангирања пријава удружења грађана по Конкурсу за унапређење родне равноправности на територији АПВ

Објављена Прелиминарна листа вредновања и рангирања пријава удружења грађана по Конкурсу за унапређење родне равноправности на територији АПВ

Обавештавамо вас да Прелиминарну листа вредновања и рангирања пријава по “Јавном конкурсу за доделу средстава Покрајинског завода за равноправност полова удружењима грађана за област равноправности полова са циљем унапређења родне равноправности у АПВ Војводини у 2021. години” можете погледати ОВДЕ
_____________________________________________________________________________________________________________________________

18. мај – Дан сећања на жене жртве насиља

18. мај – Дан сећања на жене жртве насиља

Дан сећања на жене жртве насиља – 18. maj, установљен је 2017. године одлуком Владе Републике Србије на иницијативу потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић и мрежа невладиних организација „Жене против насиља”, како би се јавност, али и надлежне институције, стално подсећале на ризик од фемицида и његове последице.

Дан сећања на жене жртве насиља подржале су и 32 организације цивилног друштва, а петицију је потписало више од 8.000 грађанки и грађана Србије током акције спроведене у 25 градова и општина. Сећање на жене које више нису међу нама уједно је и опомена да непоступање или погрешно поступање надлежних институција у случајевима родно заснованог насиља жене плаћају својим животима.

Завод за равноправност полова од 2016. године континуирано спроводи едукацију и информисање жена, нарочито оних које живе у мањим срединама Војводине о неопходности пријављивања насилника и процедурама у ситуацији породичног и партнерског насиља. До сада је у 44 општине Војводине информисано близу 2500 жена и мушкараца и успостављена је сарадња са локалним градским и општинским самоуправама и родним локалним механизама који обезбеђују подршку институција укључених у заштиту жена од насиља, пре свега представника/ца полиције, Центара за социјални рад, тужилаштва, домова здравља и других.

Овим активностима Завод за равноправност полова пружа свој допринос остваривању циљева Националне стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици у делу који се тиче повећања сигурности жена од родно заснованог насиља у породици и у партнерским односима.


 

Жене и мушкарци на местима одлучивања у АП Војводини

Жене и мушкарци на местима одлучивања у АП Војводини

Завод за равноправност полова започео је прикупљање података о заступљености жена и мушкараца на местима одлучивања у јединицама локалне самоуправе на територији АП Војводине, као и о раду и функционисању локалних механизмима за равноправност полова, у циљу праћења стања у области родне равноправности на територији АП Војводине.

Будући да су наведене активности у складу са делатношћу Завода за равноправност полова, као и члановима 62, 63 и 64 Закона о равноправности полова којима је регулисана обавеза органа јединица локалне самоуправе на организовање сталног радног тела или запосленог за родну равноправност, односно вођење статистичке евиденције, намера је ажурирати податке и утврдити да ли је и колики напредак остварен када је у питању  положај жена у јединицама локалне самоуправе,  као и на који начин се спроводи политика једнаких могућности, али истовремено и охрабрити представнике и представнице локалних власти да подстичу и развијају једнака права и могућности за жене и мушкарце.


 

Светски пут Заводових издања

Светски пут Заводових издања

Издавачка делатност Завода за равноправност полова успостављена 2006. године, од оснивања представља једну од најзначајнијих активности установе и као таква јединствена је у региону.

Циљ издавања књига је да обогати и прошири знање потребно за образовање: жена и о женама  у академској заједници, стручне и шире јавности, родних локалних механизама, активиста у невладиним женским и другим организацијама, новинара и новинарки, просветног кадра у школама и на факултетима, запослених у институцијама и установама културе, локалне заједнице и других заинтересованих особа.

Издавачка делатност Завода подељена је у шест едиција и представља трајно сведочанство о историји и искуствима женског активизма, резултатима и знањима који су произвели прогресивне мере и политике за унапређење једнаких могућности.

Од 2016. године установљен је Конкурс за публиковање радова у области родне равноправности, којим се омогућава видљивост академских резултата у области студија рода и научноистраживачког рада на тему родне равноправности.

Та нова знања намењена су непосредној пракси пре свега у настави на разним ступњевима образовања, с једне стране, а са друге, афирмацији ауторки у разним доменима нових знања: у области  наслеђа женских права (АФЖ), животних прича жена из националних заједница, уметности, у основном образовању или у појединим институцијама. Завод је својом издавачком политиком настојао да подједнако афирмише знања о различитостима (жене са инвалидитетом, жене из националних заједница) и тиме покаже богатство емпиријских података.

У последњих неколико година, Завод остварује значајну сарадњу са дистрибутивним центрима  и извозницима књига (Bookbridge, DATA status, Serbica Books), па је тако за потребе интернационалних и домаћих библиотека, као и научника и научница којима је потребна литература из области родне равноправности, у најпознатије светске библиотеке, славистичке центре, факултете и иностране књижаре прослеђено 20 наслова односно близу 5000 примерака књига из издавачке продукције Завода за равноправност полова.

Публикације наших ауторки уступљене су Конгресној библиотеци у Вашингтону (Library of Congress, Washington), Британској библиотеци у Лондону (The British Library-London), Универзитету Корнел у Њујорку (Cornell Univetsity, Ithaca, New York),  Универзитету у Хамбургу – Институту за славистику (Universität Hamburg, Deutschland, Fakultät für Geisteswissenschaft, Institut für Slavistik), Универзитетским катедрама у Канади и Америци, Филозофском и Правном факултету у Новом Саду, Правном факултету у Нишу, Филолошком факултету у Београду, Правном факултету у Београду, Основном суду у Новом Саду, као и бројним невладиним организацијама, удружењима, библиотекама, појединцима и појединкама.

Списак издања Завода за равноправност полова у периоду 2006-2020.


 

Састанак родних механизама Скупштине АП Војводине

Састанак родних механизама Скупштине АП Војводине

Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић састала се 19. јануара 2021. године са председницом Одбора за равноправност полова Латинком Васиљковић и координаторком Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине Стојанком Лекић како би договориле заједнички план активности и деловања у наредном периоду.

Према речима директорке Завода, институционална сарадња је веома важна, а родни механизми морају да сарађују и заједно учествују у планирању и креирању мера, акција и програма у области равноправности полова које спроводи Покрајинска влада и њени извршни органи.

Одбор за равноправност полова као скупштинско радно тело, Женска парламетарна мрежа као неформално тело Скупштине АП Војводине и Завод за равноправност полова као установа коју је основала Скупштина АПВ осим што имају истог оснивача, имају и заједнички циљ, а то је системско и законско унапређење положаја жена у свим областима живота, поштовање начела родне равноправности и људских права, па је тиме оваква сарадња неопходна.