U ponedeljak, 12.03.2018. u Velikoj sali Jevrejske opštine održano je predavanje i tribina o Rozi Luksemburg.
Roza Luksemburg je bila Jevrejka, rođena u Poljskoj 5. marta (1871. – 19. januar 1919). Još tokom gimnazijskog školovanja angažovala se u borbi protiv diktature i zbog takvog angažmana je morala da napusti zemlju. Nastavila je da se obrazuje u Švajcarskoj, u Cirihu, gde je  uspešno studirala i doktorirala na pitanjima ekonomije i politike. U Nemačkoj je zbog svojih političkih i filozofskih  stavova i aktivnosti više puta bila zatvarana, što je na kraju dovelo i do njenog gnusnog političkog ubistva u Berlinu.

Na predavanju su problematizovane pojedine faze života Roze Luksemburg, kao i društvena i politička situacija toga vremena u Evropi, i ukazano je na otvorena pitanja o jednakosti danas kod nas. O Rozi Luksemburg i njenom delovanju pričali su Ana Bu, Ana Dević, Miloš Pankov, Duško Radosavljević, Danijela Radović i Svenka Savić.

Povodom održanog predavanja, Zavod za ravnopravnost polova poklonio je jevrejskoj opštini deset naslova iz svoje izdavačke produkcije koji pripadaju Ediciji „Roza Luksemburg“ kao mali doprinos idejama koje je širila ova izuzetna žena.

Zavod za ravnopravnost polova u okviru svoje izdavačke delatnosti ima ediciju „Roza Luksemburg“ koju je posvetio doktorskim i master radovima na temu ravnopravnosti polova, sa ciljem da predstavi i afirmiše stručnjake i stručnjakinje koji se bave rodnim politikama. Na ovaj način Zavod čini da obrazovni kapacitet jedinog akreditovanog doktorskog i master programa u Srbiji –  Centar za rodne studije na Novosadskom univerzitetu – bude dostupan stručnoj i široj zainteresovanoj javnosti.