У четвртак, 4. фебруара 2016. године у Холу Покрајинске владе одржана је свечаност поводом доделе уговора брачним паровима за куповину сеоских кућа у Војводини.

Бесповратна средства у износу од 68 милиона динара, обезбеђених у буџету АП Војводине, добило је 74 породице.

Весна Шијачки, директорка Завода за равноправност полова, истакла је да овај догађај носи неколико важних животних порука. Једна од најважнијих, из перспективе родних политика, јесте економско оснаживање жена, јер су жене имале прилику да равноправно и заједно са својим партнерима учествују на конкурсу, те да ће оне бити сувласнице купљених кућа. Она је истакла да ће ове године, у организацији Завода за равноправност полова, овим младим људима бити пружена и могућност да похађају обуку за органску пољопривредну производњу, те да у својим баштама гаје безбедно воће и поврће за своје потребе, али и за тржиште, ако то буду желели.

Покрајинска влада је у протеклом периоду креирала бројне мере намењене ревитализацији војвођанских села. Једна од најзапаженијих активности управо је додела средстава младим брачним паровима за куповину сеоских кућа са окућницом, са циљем како трајног решавања стамбеног питања младих људи, тако и подмлађивања села и доласка младих стручњака у сеоске средине. У јуну 2015, након првог конкурса у укупном износу од 40 милиона динара, свој дом на селу стекла је 41 породица, а вртићи и сеоске школе у Војводини постале су богатије за скоро стотину деце.

Обраћајући се младим брачним паровима који су добили средства за куповину сеоских кућа председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић истакао је да без развијеног и богатог села, без села у коме ће млади људи да одрастају, да раде и привређују – нема будућности, не само у Војводини, него и у целој земљи.

„У нашем друштву влада убеђење како је живот у граду идеалан, а да је живот у селу мање квалитетан. Свако, ко је одрастао у селу, зна да не постоји безбрижније, безбедније и здравије одрастање од одрастања у селу“, рекао је покрајински премијер др Бојан Пајтић. Он је додао да су годинама уназад, у више стотина војвођанских села, изграђене канализационе, водоводне и путне мреже, што је омогућило да је данас живот на селу много бољи, те да је то прави амбијент у коме родитељ пожели да негује своје дете.

Председник Пајтић је још додао да ће Покрајинска влада наставити са реализацијом овог програма све док буде заинтересованих младих парова, и да је једна од важних предности овог програма и то што ће поред крова над главом, ови млади људи добити и „хлеб у руке“, јер уз кућу имају окућницу где могу да се баве органском пољопривредном производњом.

Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин нагласио је празне куће и окућнице у нашим селима треба да искористимо на добробит грађана и додао да овај програм, великом броји младих грађана из Војводине, може да пружи бољи живот.

„Чињеница да данас људи исказују жељу да се врате и живе у селу, јесте завршна фаза многих пројеката Покрајинске владе којима смо унапређивали војвођанско село“ , рекао је потпредседник Васин и нагласио да је протеклих година у војвођанским селима изграђено и реновирано на десетине школских и спортских хала, домова здравља и културе, образовних установа и друго, чиме су створени услови за квалитетнији живот.

Према миграционој статистици, укупно 38 парова (51%) исказало је жељу да се из града пресели на село, а као најтраженија показала су се села на територији општине Бачка Паланка, града Сомбора, Врбаса и Кикинде.