У четвртак, 1. октобра 2015. године на породичном газдинству предузетнице Мариане Лелее из Торка одржана је седма по реду „Отворена школа едукације“ у области органске производње.

Радионица је одржана у оквиру пројекта “Мултифункционална пољопривреда као могућност за економско оснаживање жена са села” и окупила је 4 удружења жена из Војводине заинтересованих за бављење органском пољопривредом. Стручна предавања одржале су Мариана Лелеа, власница огледне биобаште из Торка и проф. др Бранка Лазић, професорка са Пољопривредног факултета и ауторка неколико књига о органској пољопривреди. Она је указала на потенцијале биобаште, на потребу очувања и побољшања квалитета земљишта уз максимално коришћење истог и уз интензивирање повртарских плодова кроз примену биљака пријатеља.

Покрајински завод за равноправност полова је на основу истраживачких резултата о положају сеоских жена и уз сарадњу стручњака и стручњакиња из области органске пољопривреде, осмислио програм „Отворене школе едукације”. Циљ оваквих школа је унапредити професионалне вештине и компетенције предузетница за овакав вид бављења пољопривредом.

Учеснице радионице у Торку имале су прилику да обиђу биобашту породице Лелеа и да на практичном примеру стекну увид у основе мултифункционалне пољопривреде.

Пројекат “Мултифункционална пољопривреда као могућност за економско оснаживање жена са села” реализовала је Фондација „Корпа са миразима“ из Торка уз финансијску подршку Завода за равноправност полова. За реализацију овог програма додељена су средства у укупном износу од 2 милиона динара по “Јавном конкурсу за доделу бесповратних средстава удружењима жена на територији АП Војводине за финансирање предузетничких иницијатива у области органске производње”.

Средства је добило 8 удружења жена која су учествовала у програму „Органска храна – шанса за све“ 2013. године и која већ примењују принципе органске пољопривредне производње.