foto: Vesna Šijački

Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova ovogodišnji je dobitnik nagrade “Anđelka Milić” u kategoriji Podrška razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja) koja se po prvi put dodeljuje za feminističko stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, kao i za podršku tom stvaralaštvu i primenu feminističkih ideja u različitim oblastima društvenog života.

Nagradu je primila direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački, koja je tim povodom izjavila: “Nagrada je veoma lepa i važna iz više razloga: pre svega zato što nosi ime Anđelke Milić i čuva uspomenu na njen naučni i feministički prosede. Vrednost nagrade je u tome što ih je vrlo malo namenjeno za promociju naučnog doprinosa rodnim studijama. Posebnost nagrade je ta što će i stručnoj i široj javnosti pokazati ko se kod nas bavi feminističkim stvaralaštvom u oblasti nauke i kulture i koji su to sadržaji i dometi. Nagrada svakako osavremenjuje i ohrabruje buduću komunikaciju između inicijativa i društvenih ciljnih grupa.

foto: Sa Sonjom Drljević (druga s desna)

Čestitam na ideji o Posebnim nagradama za značajan doprinos razvoju feminističkog znanja i feminističkog stvaralaštva u Srbiji. Nagrada takođe pripada i svima onima koji su prošli kroz Zavod i ostavili deo znanja, originalnosti i entuzijazma.”

Nagrada „Anđelka Milić“ za feminističko stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, kao i za podršku tom stvaralaštvu i primenu feminističkih ideja u različitim oblastima društvenog života, dodeljena je ove godine prvi put u znak sećanja na naučno delo, naučni doprinos i feministički aktivizam Anđelke Milić (1942­2014).

Nagradu je ustanovila Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta (SEFEM) Srpskog sociološkog društva, čija je Anđelka Milić bila prva predsednica, u želji da prepozna i označi vrednosti koje su u društvenom i intelektualnom životu Srbije ne samo skrajnute, već i obesmišljene, izvrnute ruglu i opasno ugrožene. Istovremeno, SEFEM nagradom “Anđelka Milić” želi da podrži kontinuitet i istorijsko pamćenje, koji su neophodan element jačanja rodne ravnopravnosti, kao i transformacije hijerarhija zasnovanih na patrijarhalnim privilegijama i prevaziđenim rodnim konstruktima.

Sa Anitom Beretić, pomoćnicom pokrajinskog sekretara za oblast ravnopravnosti polova

Žiri u sastavu: dr Marina Hjuson, dr Dubravka Đurić i dr Ivana Kronja, jednoglasno je odlučio da nagradu “Anđelka Milić” u četiri osnovne kategorije dodeli:

• prof. dr Biljani Dojčinović za najbolji naučni rad u oblasti društvenih i humanističkih nauka (uključujući studije kulture) i nauke o umetnosti ­ za knjigu ,,Pravo sunca: drugačiji modernizmi” (Akademska knjiga, Novi Sad, 2015),

• za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja) naučnom časopisu “Temida” i Zavodu za ravnopravnost polova iz Novog Sada,

• za uvođenje ili podsticanje praksi koje značajno doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti u organizacijama, institucijama ili u lokalnim zajednicama ­direktorki Instituta za strategijska istraživanja pri Ministarstvu odbrane doc. dr Jovanki Šaranović,

Foto: Dobitnici i dobitnice nagrede

• za kreativni poduhvat iz svih područja stvaralaštva koji koristi saznanja iz oblasti feminističke teorije i istraživanja, kao i kritičkih studija maskuliniteta ­ Mileni

Bogavac i Vojkanu Arsiću za predstavu ­ “Crvena – samoubistvo nacije” u produkciji Bitef teatra (2015).

Posebne nagrade za značajan doprinos razvoju feminističkog znanja i feminističkog stvaralaštva u Srbiji dodeljene su Sonji Drljević, Zorici Jevremović Munitić, Nadeždi Radović, Jasmini Tešanović i Slobodanki Vilić Konstantinović.