фото: Весна Шијачки

Покрајински завод за равноправност полова овогодишњи је добитник награде “Анђелка Милић” у категорији Подршка развоју стварања знања из области родних студија у Србији (теорија и истраживања) која се по први пут додељује за феминистичко стваралаштво у области науке и културе, као и за подршку том стваралаштву и примену феминистичких идеја у различитим областима друштвеног живота.

Награду је примила директорка Завода за равноправност полова Весна Шијачки, која је тим поводом изјавила: “Награда је веома лепа и важна из више разлога: пре свега зато што носи име Анђелке Милић и чува успомену на њен научни и феминистички проседе. Вредност награде је у томе што их је врло мало намењено за промоцију научног доприноса родним студијама. Посебност награде је та што ће и стручној и широј јавности показати ко се код нас бави феминистичким стваралаштвом у области науке и културе и који су то садржаји и домети. Награда свакако осавремењује и охрабрује будућу комуникацију између иницијатива и друштвених циљних група.

фото: Са Соњом Дрљевић (друга с десна)

Честитам на идеји о Посебним наградама за значајан допринос развоју феминистичког знања и феминистичког стваралаштва у Србији. Награда такође припада и свима онима који су прошли кроз Завод и оставили део знања, оригиналности и ентузијазма.”

Награда „Анђелка Милић“ за феминистичко стваралаштво у области науке и културе, као и за подршку том стваралаштву и примену феминистичких идеја у различитим областима друштвеног живота, додељена је ове године први пут у знак сећања на научно дело, научни допринос и феминистички активизам Анђелке Милић (1942­2014).

 

Са Анитом Беретић, помоћницом покрајинског секретара за област равноправности полова

Награду је установила Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета (СЕФЕМ) Српског социолошког друштва, чија је Анђелка Милић била прва председница, у жељи да препозна и означи вредности које су у друштвеном и интелектуалном животу Србије не само скрајнуте, већ и обесмишљене, изврнуте руглу и опасно угрожене. Истовремено, СЕФЕМ наградом “Анђелка Милић” жели да подржи континуитет и историјско памћење, који су неопходан елемент јачања родне равноправности, као и трансформације хијерархија заснованих на патријархалним привилегијама и превазиђеним родним конструктима.

Жири у саставу: др Марина Хјусон, др Дубравка Ђурић и др Ивана Кроња, једногласно је одлучио да награду “Анђелка Милић” у четири основне категорије додели:

• проф. др Биљани Дојчиновић за најбољи научни рад у области друштвених и хуманистичких наука (укључујући студије културе) и науке о уметности ­ за књигу ,,Право сунца: другачији модернизми” (Академска књига, Нови Сад, 2015),

• за подршку развоју стварања знања из области родних студија у Србији (теорија и истраживања) научном часопису “Темида” и Заводу за равноправност полова из Новог Сада,

• за увођење или подстицање пракси које значајно доприносе успостављању родне равноправности у организацијама, институцијама или у локалним заједницама ­директорки Института за стратегијска истраживања при Министарству одбране доц. др Јованки Шарановић,

 

Фото: Добитници и добитнице нагреде

• за креативни подухват из свих подручја стваралаштва који користи сазнања из области феминистичке теорије и истраживања, као и критичких студија маскулинитета ­ Милени

Богавац и Војкану Арсићу за представу ­ “Црвена – самоубиство нације” у продукцији Битеф театра (2015).

Посебне награде за значајан допринос развоју феминистичког знања и феминистичког стваралаштва у Србији додељене су Соњи Дрљевић, Зорици Јевремовић Мунитић, Надежди Радовић, Јасмини Тешановић и Слободанки Вилић Константиновић.