13.08.2004. godine Odlukom Skupštine AP Vojvodine osnovan je pokrajinski rodni mehanizam Zavod za ravnopravnost polova kao stručno telo za efikasno sprovođenje koncepta rodne ravnopravnosti i integrisanje rodne perspektive u sve politike, mere, akcije i programe koje Pokrajnska vlada donosi i sprovodi.

Svojim radom i kontinuiranim rezultatima Zavod za ravnopravnost polova danas je primer dobre prakse i služi na ponos Autonomnoj pokrajini Vojvodini. On je bio i ostao jedini rodni mehanizam ove vrste u Srbiji i jedan od retkih u regionu.

Od osnivanja do danas njegove prioritetne aktivnosti bili su istraživački programi i projekti sa ciljem dobijanja aktuelnih podataka o položaju žena u Vojvodini; zatim edukativni i promotivni programi čiji je zadatak povećanje znanja o značaju rodne ravnopravnosti, kao i programi ekonomskog osnaživanja žena.

Od posebnog značaja su programi koji su se odnosili na istraživanje položaja žena na selu u Vojvodini, zatim istraživanje o kapacitetima političkih stranaka u Vojvodini za ostvarivanje rodne ravnopravnosti,  istraživanje o stanju i perspektivama razvoja preduzetništva žena u Vojvodini, kao i kurs “Evropska unija i rodna ravnopravnost” kroz koji je prošlo više od 180 mladih polaznica i polaznika i objavljene su tri zbirke njihovih radova.

Jedan od novijih programa Zavoda pod nazivom “Akademija veština” doprineo je unapređenju ekonomskog položaja žena i muškaraca putem podrške u vidu obuka i edukacija iz oblasti preduzetništva i pomoći u započinjanju ili razvijanju sopstvene preduzetničke ideje. Ovaj program do sada je prošlo ukupno 76 polaznica i polaznika.

Poseban kvalitet u radu Zavoda predstavlja činjenica da istraživačke, edukativne i druge programe prati bogata izdavačka delatnost visokih standarda. Od 2006. godine (kada je delatnost ustanovljena) do danas, Zavod je izdao 36 publikacija svrstanih u pet edicija koje afirmišu rezultate istraživačkih i naučnih aktivnosti i promoviše znanje i vidljivost akademskih rezultata u oblasti studija roda.

Podsticajne aktivnosti, kao veoma važan segment  Zavoda za ravnopravnost polova, realizuju se putem javnih konkursa i dodele bespovratnih sredstava čime se ostvaruje značajna saradnja sa udruženjima i civilnim sektorom i unapređuje položaj višestruko diskriminisanih i ranjivih grupa žena. U tom smislu svakako je najprepoznatljiviji konkurs Zavoda koji se odnosi na dodelu sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća u Vojvodinu. Do sada je na ovaj način 248 žena postalo suvlasnica nepokretnosti čije je unapređen njihov ekonomski položaj.

Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova je 2016. godine dobio nagradu “Anđelka Milić” u kategoriji Podrška razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja) koja je po prvi put dodeljena za feminističko stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, kao i za podršku tom stvaralaštvu i primenu feminističkih ideja u različitim oblastima društvenog života.