U okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena, kao doprinos istorijskoj borbi za ženska prava i njihovu vidljivost u društvu, Zavod za ravnopravnost polova je održao dva događaja koji su obuhvatili promociju knjige Stojanke Lekić „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka“ u izdanju Zavoda za ravnopravnost polova i otvaranje Odeljenja u okviru biblioteka u Zrenjaninu i Bačkoj Palanci koja će biti posvećena fondu literature iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Promocija monografije Stojanke Lekić „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka“ održana je 5. marta 2018. godine u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.
Knjigu su predstavile Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova (u ime izdavača knjige), dr Zorica Mršević, dr Jovanka Šaranović i dr Biljana Stojković, recenzentkinje knjige i Stojanka Lekić, autorka.

Promociji knjige prethodio je događaj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ gde je direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović uručila direktoru biblioteke Milanu Bjelogrliću publikacije iz izdavačke produkcije Zavoda. Na ovaj način fond gradske biblioteke u Zrenjaninu obogaćen je publikacijama koje u svom fokusu imaju teme kao što su rodni stereotipi, rodni odnosi, perspektive i položaj žena u društvu danas i kroz istoriju.

Biblioteci „Žarko Zrenjanin“ poklonjeno je 12 naslova i preko 200 primeraka knjiga iz izdavačke produkcije Zavoda za ravnopravnost polova.

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke se takođe pridružila inicijativi i ideji Zavoda da se otvori posebno Odeljenje posvećeno literaturu iz oblasti rodne ravnopravnosti, te je tako 9. marta u biblioteci održana svečanost uručenja knjiga čime je fond ove biblioteke obogaćen sa 12 naslova, odnosno 246 primeraka knjiga iz izdavačke produkcije Zavoda za ravnopravnost polova.

Zahvaljujući se na poklonu i inicijativi Zavoda, događaj je otvorila direktorka biblioteke Koviljka Dobrić, a u svečanom delu obratili su se Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i direktorka Zavoda Diana Milović.

U okviru svečanosti promovisana je monografija „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine 20. veka“ u izdanju Zavoda i tom prilikom govorila je autorka knjige Stojanka Lekić.

 

Video prilog