U subotu, 23. septembra 2023. godine u selu Banatski Karlovac održana je četrnaesta po redu tradicionalna manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova – Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.
Ove godine domaćin sajma bili su opština Alibunar i Turistička organizacija opštine Alibunar pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.

Manifestaciju su otvorili potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i savetnica predsednika Republike Srbije Verica Lazić.

„Ponosan sam na sve žene i udruženja koja danas učestvuju. Ovo je mali deo, mali kolaž onoga što vredne ruke naših žena u udruženjima širom Vojvodine, u ovom delu Srbije prave, proizvode, stvaraju tokom cele godine, godinama unazad. Posebno mi je drago kad vidim da i lokalne samouprave pomažu svoja udruženja, da su svi zajedno i to je pravi recept. Želim da se zahvalim i istaknem da me je impresionirao taj nivo humanitarnog aktivizma od brojnih udruženja. Nije samo pitanje da neko čuva zanate, ili neka zvanja, ili umetnost, ili rukotvorine, sposobnosti, nego mnoga udruženja su pokazala da su vrlo aktivna na humanitarnom polju i da pomažu svima kojima je pomoć potrebna.“ – rekao je ministar Vučević.

Obraćajući se prisutnima, savetnica predsednika Republike Srbije Verica Lazić istakla je da joj je velika čast i zadovoljstvo što prisustvuje sajmu koji ukazuje na poseban doprinos žena na selu, koje su „naše majke, bake i sestre, žive slike našeg porekla i osnova našeg opstanka.

„Svakako da ni ovaj sajam ne bi bio moguć bez vrednih ženskih ruku i umeća koja se prenose s generacije na generaciju. S druge strane, iako igraju važnu ulogu u ekonomskom napretku svoje porodice i društva, njihov položaj ne odgovara uvek njihovim zaslugama. Stoga ne smemo zaboraviti na našu kolektivnu odgovornost kada je reč o održavanju jednakosti, ne samo u formalnom smislu kako bi ubuduće status žena koje žive i rade na našim selima bio bar približno uporediv sa onim što one daju.“ – istakla je savetnica predsednika.

Sajam stvaralaštva seoskih žena se svake godine održava u drugom gradu Vojvodine, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena (15. oktobar). Cilj ove manifestacije je promovisati žene iz ruralnih područja, njihov aktivizam i bogato stvaralaštvo, ali i ukazati na njihov socioekonomski položaj. Pokrajinska vlada kontinuirano, ne samo kroz aktivnosti kao što je Sajam, preko pokrajinskog Zavoda sprovodi politiku jednakih mogućnosti i rodne ravnopravnosti, kako kroz svoje konkurse i kroz podsticanje ženskog aktivizma i preduzetništva, tako i kroz omogućavanje jednakog pristupa resursima.

Na Sajmu je učestvovalo blizu 200 udruženja žena sa teritorije cele Vojvodine. Žene su na štandovima predstavile svoje rukotvorine i prehrambene proizvode. U pratećem programu manifestacije održan je tim bilding za žene i interaktivna radionica na temu „Biti preduzetnica nije lako, marketing ne zna svako“ na kojoj su žene imale zadatak da pokažu svoju kreativnost i osmisle plasman i prodaju proizvoda.

„2023. godina je proglašena godinom ženskog preduzetništva i važno je da ukažemo da i žene na selu svojim proizvodima i veštinama itekako mogu biti konkurentne na tržištu. Zato je neophodna institucionalna podrška. Trenutno je u toku konkurs Ministarstva privrede Vlada Republike Srbije za koji je namenjeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava za podršku ženskom preduzetništvu, a konkurs Zavoda za ravnopravnost polova za razvoj i afirmaciju ženskog preduzetništva biće veoma uskoro raspisan.“ – istakla je direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Ivana Krsmanović.

U takmičarskom delu manifestacije predstavnice udruženja žena su se nadmetale u brzom vezu. Izabran je najlepši štand i najbolji slatkiš Vojvodine po tradicionalnoj recepturi.

 

 

Foto: Zavod za ravnopravnost polova