Поводом обележавања 15. октобра – Међународног дана сеоских жена, Завод за равноправност полова, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и општина Бачка Паланка промовисали су у суботу, 14. октобра 2017. у Бачкој Паланци женски сеоски активизам у оквиру традиционалне манифестације „Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини”.

Бачка Паланка је по други пут била домаћин ове манифестације и девета општина где је одржан Сајам, са циљем да се представе изузетне вештине и богато стваралаштво сеоских жена у Војводини, као и њихова спремност и оптимизам да учествују у свим активностима заједнице и на тај начин промовишу Војводину.

Манифестацију су отворили председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница,  директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.

‘Жене са села веома су скромне и често не знају да је то што оне раде веома вредно. Ми смо ту, да им укажемо на чињеницу да, ако се добро организују, од свог рада могу лепо и да живе”, нагласила је директорка покрајинског Завода за равноправност полова Диана Миловић.

Рукотворине и производи преко 200 женских сеоских удружења из целе Војводине представљени су кроз три тематске целине – ткање и вез, рукотворине и старински и традиционални колачи, а посетиоци су имали прилику да на најбољи начин доживе мултикултуралност Војводине и сусретну се са аутентичним укусима и производима различитих националних заједница.

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић

„Завод за равноправност од свог оснивања ради на видљивости друштвене групе жена са села и путем конкурса, едукација и промоције у јавности ради на унапређењу њиховог положаја јер је оно веома битно за демографско оживљавање села и економско оснаживање кроз пољопривредни и рурални развој села”, истакла је директорка Миловић.