Поводом обележавања Међународног дана сеоских жена (15. октобар), Завод за равноправност полова, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова АП Војводине и град Зрењанин организују ВИИИ Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини“ у суботу, 15. октобра 2016. године, у Зрењанину (Трг слободе) са почетком у 12 часова.

Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини је препознатљива манифестација јединствених занатских и уметничких производа сеоских жена у Војводини, колоритних рукотворина, кулинарских и колачарских специјалитета, органског воћа и поврћа, која има за циљ да представи сеоске жене као најдоследније чуварке историјског и културног наслеђа вишенационалне Војводине.

Након Новог Сада, Сомбора, Инђије, Суботице, Кикинде, Апатина и Бачке Паланке, Зрењанин је осми град домаћин манифестације, који ће ове године угостити преко 200 женских сеоских удружења из 37 општина и градова Војводине.

У оквиру манифестације женска сеоска удружења представиће се кроз четири тематске целине: Ткање и рукотворине, Старински и традиционални колачи, Сувенири и Органска храна.

Пратећи програм манифестације обухватиће Изложбу „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина у периоду 19. век – прва половина 20. века“ која ће бити отворена дан раније, 14. октобра у 17 часова на Тргу слободе у Зрењанину.

Рад са сеоским женама представља једну од водећих и најважнијих делатности Завода за равноправност полова. Сарадњом са преко 300 удружења жена на селу кроз едукативни и истраживачки рад, информатичке обуке и обуке за унапређење пословних вештина, Завод је настојао да допринесе побољшању положаја и квалитета свакодневног живота жена у сеоским срединама. Организовањем Сајма стваралаштва сеоских жена промовише се женски активизам на локалном нивоу и могући допринос сеоских жена локалним заједницама и развоју, односно повећава се видљивост ове друштвене групе и њихови многобројни доприноси очувању културе и живота сеоских заједница Војводине.

Међународни дан сеоских жена установљен је Резолуцијом Генералне скупштине УН из 2007. године, са намером да се скрене пажња на кључну улогу жена на селу у унапређењу пољопривреде и руралног развоја, унапређењу квалитета хране и елиминисању сиромаштва на селу.

Ратификовањем одређених докумената и конвенција наша држава је преузела међународну обавезу да женама на селу обезбеди равноправан приступ и потпуно учешће у структурама власти, и учини видљивим њихове потребе и могућности у креирању развојних политика села.