Povodom Svetskog dana seoskih žena – 15. oktobra, u Novom Sadu je održan prvi Sajam stvaralaštva seoskih žena.
Na izložbi, održanoj u Master centru Novosadskog sajma, svojim autentičnim rukotvorinama i slanim i slatkim proizvodima napravljenim po recepturi svojih baka, predstavilo se 450 žena iz 150 ženskih seoskih udruženja iz 40 opština Vojvodine.

Izložbu su pratili tematski određeni programi: razvoj ženskog zadrugarstva, izložba fotografija „Žene na selu u Vojvodini“, predstavljeni su rezultati istraživanja Zavoda za ravnopravnost polova o položaju žena na selu u Vojvodini, održan je okrugli sto „Žene u poljoprivredi“ i predstavljeni su projekti za prekograničnu saradnju. Na manifestaciji se predstavilo i 9 uspešnih žena poljoprivrednica po izboru lista “Moje gazdinstvo”.

Manifestaciju su otvorili visoki predstavnici pokrajinske i republičke vlade, a prisustvovali su i gosti iz regiona, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Helena Štimac-Radin, Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za sigurnost i kakvoću hrane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Povodom Svetskog dana seoskih žena u Svečanom holu Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, u sredu 14. oktobra, 2009. sa početkom u 18 sati održan je Koncert ženskih folklornih grupa u Vojvodini. U programu su učestvovale ženske pevačke grupe i horovi iz Kucure, Bačkog Monoštra, Torka, Čoke, Kačareva, Tavankuta, Stare Pazove, Novog Sada i Inđije, orkestar „Meškarke“ iz Aradca i izvorna folklorna grupa Doma kulture iz Sivca.
Koncertni program je organizovan u želji da se predstavi vrhunsko amatersko stvaralaštvo i kulturno-umetnički dometi seoskih žena. Program je koncipiran u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine, Nacionalnim savetima i Zavodima manjinskih zajedniica u AP Vojvodini.