Поводом Светског дана сеоских жена – 15. октобра, у Новом Саду је одржан први Сајам стваралаштва сеоских жена.
Н
а изложби, одржаној у Мастер центру Новосадског сајма, својим аутентичним рукотворинама и сланим и слатким производима направљеним по рецептури својих бака, представило се 450 жена из 150 женских сеоских удружења из 40 општина Војводине.

Изложбу су пратили тематски одређени програми: развој женског задругарства, изложба фотографија „Жене на селу у Војводини“, представљени су резултати истраживања Завода за равноправност полова о положају жена на селу у Војводини, одржан је округли сто „Жене у пољопривреди“ и представљени су пројекти за прекограничну сарадњу. На манифестацији се представило и 9 успешних жена пољопривредница по избору листа “Моје газдинство”.

Манифестацију су отворили високи представници покрајинске и републичке владе, а присуствовали су и гости из региона, предстојница Уреда за равноправност сполова Владе Републике Хрватске Хелена Штимац-Радин, Јелена Ђугум, равнатељица Управе за сигурност и каквоћу хране Министарства пољопривреде, рибарства и руралног развоја Републике Хрватске.

Поводом Светског дана сеоских жена у Свечаном холу Извршног већа Аутономне Покрајине Војводине, у среду 14. октобра, 2009. са почетком у 18 сати одржан је Концерт женских фолклорних група у Војводини. У програму су учествовале женске певачке групе и хорови из Куцуре, Бачког Моноштра, Торка, Чоке, Качарева, Таванкута, Старе Пазове, Новог Сада и Инђије, оркестар „Мешкарке из Арадца и изворна фолклорна група Дома културе из Сивца.
Концертни програм је организован у жељи да се представи
врхунско аматерско стваралаштво и културно-уметнички домети сеоских жена. Програм је конципиран у сарадњи са Заводом за културу Војводине, Националним саветима и Заводима мањинских заједниица у АП Војводини.