Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović učestvovala je 3. septembra 2019. godine u Somboru na tribini o medijskom izveštavanju o rodno zasnovanom nasilju i zloupotrebi žena u medijima.

Uočivši problem negativne medijske kampanje i podsticanja stereotipa u odnosu na žene, kao faktora koji podstiče nasilje prema ženama, kao i neprofesionalno i seksističko izveštavanje koje dovodi do kreiranja mišljenja javnosti o ženi kao objektu, te doprinosi satanizaciji žene od strane medija i čitalaca, Udruženje žena „Udahni život“ iz Stanišića održalo je tribinu „Što je tražila to je i dobila“.

Obraćajući se prisutnima, direktorka Zavoda Diana Milović istakla je da tabloidi najviše ugrožavaju kvalitetno novinarstvo i izveštavanje i doprinose rodnim stereotipima koji dodatno jačaju status quo podele društvene moći između žena i muškaraca.

„Problem rodnih stereotipa, rodnih neravnopravnosti je društveni problem koji se tiče svih nas, i muškaraca i žena, i posebno je važno uključiti i muškarce u temu nasilja prema ženama jer je bez njih problem nemoguće rešiti. Tabloidni mediji posebno doprinose diskriminaciji žena, a senzacionalističko izveštavanje pravdaju publikom koja traži takve vesti i činjenicom da to prodaje novine ili utiče na gledanost. Međutim, problem je i u nama koji to čitamo, gledamo ili slušamo i na taj način šaljemo poruku da to „volimo“. Ipak, važno je da svi zajedno širimo svest o tome da je nasilje prema ženama neprihvatljivo“, naglasila je direktorka Milović.

Na tribini je učestvovao veliki broj govornika i govornica koji su pokušali da iz različitih uglova odgovore na pitanja koliko mediji doprinose istrazi u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, kako njihovo izveštavanje utiče na oblast socijalne zaštite, kao i koliko izveštavanje medija utiče na diskriminaciju žena u sredstvima javnog informisanja.