Povodom Međunarodnog dana seoskih žena u Pančevu je 30. oktobra 2021. godine održana tradicionalna manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova – Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.

Cilj manifestacije je promovisati bogato stvaralaštvo žena iz ruralnih područja, njihovu kreativnost i preduzetnički duh, kao i multikulturalnost Vojvodine.

Manifestacija je održana po 12. put, a ove godine grad domaćin je bila Gradska uprava Pančevo i Južnobanataski upravni okrug pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.

Manifestaciju su otvorili Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga i Ana Stano, predsednica najstarijeg udruženja žena iz Južnog Banata – Udruženja žena iz Kovačice.

U pismenom obraćanju prisutnima, direktorka Zavoda Stanislava Malić – Gostović istakla je da je grad Pančevo jedna od vojvođanskih opština koja se može pohvaliti velikim brojem udruženja žena i brojnim aktivnostima kojima ona uspešno predstavljaju svoj grad, ali i dobro organizovanim i funkcionalnim institucionalnim lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost.

Zavod za ravnopravnost polova od početka svog osnivanja i delovanja prepoznaje kapacitete žena sa sela, njihove potencijale i bogato stvaralaštvo. Naša obaveza kao institucija jeste da ih pratimo u tom radu, osluškujemo njihove potrebe i pružamo podršku da u potpunosti i ravnopravno učestvuju u donošenju odluka na svim nivoima, da utiču na rodno osetljive intervencije politike i povećaju pristup odgovarajućim alatima, tehnologijama, infrastrukturi i institucijama za unapređenje svog socio-ekonomskog položaja.“ – poručila je direktorka Zavoda.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović izrazio je veliko zadovoljstvo u ime Grada Pančeva što se ova manifestacija održava u ovom južnobanatskom gradu.

Ova manifestacija ima za cilj da promoviše tradiciju, multikulturalnost, ali i negovanje naše kulturne baštine. Ovo je prilika i da se predstavi preduzetnički duh žena s teritorije cele Vojvodine. Hvala svim učesnicima koji su se odazvali našem pozivu da budu danas sa nama. Ovo je jedna fantastična slika koju šaljemo u celu Srbiju.”, rekao je na otvaranju Aleksandar Stevanović.

Sajmu je prisustvovalo oko 140 udruženja žena sa teritorije cele Vojvodine. Žene su na štandovima predstavile svoje proizvode, a posetioci su imali priliku da vide njihove rukotvorine, odevne predmete od pustovane vune, tkanice, ali da probaju specijalitete poput pekmeza o bundeve, domaće likere, tradicionalne vojvođanske štrudle, itd.

U pratećem programu manifestacije organizovano je takmičenje u brzom pletenju, kao i takmičenje u brzom pravljenju pereca. Najbrža u pletenju bila je Savka Maksić iz Udruženja “Kreativa S” iz Pančeva, dok je najbrža u pravljenju pereca bila je Milkica Živanov iz Udruženja “Humanitarne žene” iz Kovačice.

Uručene su i tri nagrade za najlepše uređeni štand. Treću nagradu dobilo je Udruženje žena “Svilen konac” iz Obrovca kod Bačke Palanke, drugu nagradu dobilo je udruženje žena “Aska” iz Vrbasa, a prvu nagradu dobilo je udruženje žena “Dobra volja” iz Izbišta kod Vršca.

U holu Gradske uprave Pančevo bila je postavljena izložba „Oglavlja žena tradicionalnih kultura Južnog Banata“ koju je pripremilo KUD „Stanko Paunović“ NIS RNP.

(Izvor/naslovna foto: 013info)
Video prilog sa održane manifestacije