Povodom Međunarodnog dana seoskih žena, u Somboru je 22. oktobra 2022. godine održana tradicionalna manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova – Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.
Manifestacija je održana po 13. put, a ove godine domaćini događaja bili su grad Sombor i Turistička organizacija grada Sombora pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.

Manifestaciju su otvorili gradonačelnik grada Sombora Antonio Ratković, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Stanislava Malić-Gostović i Zdenka Mitić, predstavnica lokalnih udruženja i aktivistkinja.

Sajam se svake godine održava u drugom gradu Vojvodine, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena (15. oktobar). Cilj je promovisati žena iz ruralnih područja, njihov aktivizam i bogato stvaralaštvo, ali i ukazati na njihov često nepovoljan položaj.

Otvarajući manifestaciju direktorka Zavoda Stanislava Malić-Gostović rekla je da prema podacima koje Zavod redovno vodi i ažurira, na teritoriji Vojvodine deluje preko 450 udruženja žena i da se one pretežno bave domaćom radinošću – ručnim radovima i proizvodnjom hrane.

„Žene sa sela bi sva svoja prava trebalo lako i brzo da realizuju jer one igraju ključnu ulogu u ruralnim ekonomijama kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju. Međutim, šira javnost to često zaboravlja, naročito činjenicu da radni dan žene na selu traje i do 15 sati i da on uključuje i obradu zemlje, i negu stoke, i proizvodnju hrane, i učestvovanje u aktivnostima i van poljoprivrednih gazdinstava i farmi, a pored svega toga, i brigu o deci, starijim osobama i bolesnima. Žene na selu su definitivno te koje čuvaju tradiciju, kulturu, identitet, vrednosti i jezik svakog naroda, i slobodno, neskromno, možemo reći da bez seoskih žena ne bi bilo niti lokalne zajednice niti društva u celini.“ – istakla je direktorka Zavoda.
Pokrajinska vlada kontinuirano, ne samo kroz aktivnosti kao što je Sajam, preko pokrajinskog Zavoda sprovodi politiku jednakih mogućnosti i rodne ravnopravnosti, kako kroz svoje konkurse i kroz podsticanje ženskog aktivizma, tako i kroz omogućavanje jednakog pristupa resursima, rekla je Stanislava Malović-Gostović.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković izrazio je veliko zadovoljstvo što se manifestacija održava u ovom zapadnobačkom gradu i naglasio da je za lokalnu samoupravu od velike važnosti da osnaži žensko preduzetništvo, a posebno žene u ruralnim područjima i da će se podrška putem gradskih konkursa nastaviti i u narednom periodu.
„Ono na šta je Grad Sombor ponosan, u ovoj godini, pored svih konkursa koje smo imali za manifestacije, za kulturno-umetnička društva, za udruženja, imali smo Javni poziv za pomoć ženskom preduzetništvu, a od ove godine prvi put je bio i Konkurs za očuvanje kulturnog nasleđa, gde smo izdvojili određena sredstva u budžetu Grada, koja planiramo svakako i u narednoj godini“, istakao je Ratković.

Predstavnica lokalnih udruženja i aktivistkinja Zdenka Mitić istakla je da su udruženja žena značajan korak ka ekonomskom osnaživanju žena jer su seoske žene često neopravdano u senci i sa otežanim pristupom resursima. Njihovo angažovanje i udruživanje, uz tako karakterističnu solidarnost, put su ka jačanju naših ruralnih sredina.
„Stoga želim da vam poručim da nastavite da menjate svoju okolinu i zajednicu, da budete glasne i da se borite, da konstantno učite i unapređujete svoje veštine i znanja, da budete uporne jer imate snagu da promenite ono što nije dobro i unapredite ono što može da predstavlja dobrobit za celu vašu zajednicu.“ – poručila je na kraju Zdenka Mitić.

Na Sajmu je učestvovalo preko 180 udruženja žena sa teritorije cele Vojvodine. Žene su na štandovima predstavile svoje rukotvorine i proizvode i još jednom pokazale da predstavljaju veliki potencijal svojih lokalnih zajednica i resurs na koji se može računati.

U pratećem programu manifestacije u Svečanoj sali Gradske kuće održana je prezentacija devet udruženja žena iz upravnih okruga Vojvodine, gde su članice predstavile primere dobre prakse i rezultate koje su postigle u okviru svojih aktivnosti. Prezentaciji su prisustvovale predstavnice rodnih mehanizama sa pokrajinskog nivoa – Saveta za rodnu ravnopravnost Pokrajinske vlade, Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine, Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i rodnu ravnopravnost, zamenica pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za rodnu ravnopravnost i drugi, koje su na taj način pokazale podršku institucija u angažovanju i kontinuiranoj komunikaciji pokrajinskih organa sa udruženjima žena kada je u pitanju praćenje i podsticanje njihovog rada, planiranje i iniciranje novih koraka.

PRILOG RTS 1
PRILOG Radio-televizije Vojvodine