Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић уручио је 15. јуна 2015. године младим брачним паровима из Војводине уговоре за куповину кућа на селу. Уговоре је добио 41 брачни пар, који се определио за живот на селу. За овај пројекат, Покрајинска влада определила је 40 милиона динара. Циљ је био да се помогне младим брачним паровима, али и оживљавање сеоских средина у Војводини. Конкурс је реализован преко Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова и Завода за равноправност полова.

На свечаности у централном холу Бановине, поред председника Пајтића, честитке младим паровима из Војводине овим поводом упутили су и потпредседник Покрајинске владе и ресорни секретар Мирослав Васин, као и директорка Завода за равноправност полова Весна Шијачки.

Председник Пајтић је уз честитке младим паровима на решавању стамбеног питања, позвао све младе породице, које желе да живе на селу, да се укључе и конкуришу на наредним конкурсима.

„Видели смо какви су алармантни подаци када су стигли резултати последњег пописа становништва. Видели смо да изумире и смањује се и наша Србија и наша Војводина, а и наша села. Сваке године губимо више од 10.000 становника на територији Покрајине, дакле губимо једну целу општину Чока. И ако се настави такав тренд да немамо децу и да млади одлазе у иностранство, ми ћемо за 30 година бити земља огорчених стараца без наде, без будућности и без младости. Због тога смо и покренули овај програм. Желимо да наша села у којима је свака трећа кућа празна, поново попунимо. Желимо да побољшамо положај наших жена, јер у нашем друштву 90 одсто непокретности је у власништву мушкараца, а пола ових кућа ће бити у власништву мајки. Желимо да побољшамо положај наших села која имају велики потенцијал и могу итекако да повуку цело друштво напред. У овим кућама живеће 93 деце и мислим да је то најлепши податак од свих података које смо данас чули,“ истакао је председник Пајтић.

Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин истакао је да је ова акција посебна и најлепша до сада, када се има у виду да 41 породица треба да добије кров над главом. Он је указао и на чињенице које су данас доказале нетачност тврдњи да нико не жели да живи на селу, те да млади људи не препознају квалитет живота на селу. Исто тако показано је да није тачно да напуштене куће у Војводини представљају само ману, оне, по речима ресорног секретара, могу бити наше ново богатство. А трећа ствар на коју је указао Васин је да постоје млади људи који се не мире са стварношћу и који желе да преузму своју судбину у сопствене руке.

„Ваше 41 породица, и још 310 које су учествовале на овом конкурсу, јесу хероји овог времена. То је 350 породица које су доказале да постоје перспективе, да није све суморно и да војвођанско село не мора замрети. Ви сте неко ко је пробудио наду“, истакао је Мирослав Васин.

Директорка Завода за равноправност полова Весна Шијачки издвојила је један важан циљ који је такође остварен, а из перспективе родне политике, а то је равноправно учешће парова на овом конкурсу.
Пријему у Покрајинској влади, поводом решавања овог значајног животног питања, крова над главом за 41 војвођанску породицу, присуствовали су и глумица Мира Бањац, књижевник Перо Зубац, новинар Бора Отић и други угледни културни радници и представници јавног живота у Покрајини.

Извор линк