У суботу 23септембра 2023. године у излетишту Девојачки бунар (Банатски Карловац, општина Алибунар) од 11 до 17 часова биће одржан 14. по реду Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини.

Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини је традиционална манифестација Завода за равноправност полова која се сваке године одржава у другом граду Војводине а поводом обележавања 15. октобра – Међународног дана сеоских жена, када земље широм света различитим активностима указују на посебан допринос жена на селу, на њихову кључну улогу у унапређењу пољопривреде и руралног развоја, унапређењу квалитета хране и елиминисању сиромаштва на селу.

Први Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини одржан је у Новом Саду 2009. године на коме су изложенe рукотворине и производи женских сеоских организација са територије Војводине, промовисани су њихови пројекти и резултати, а јавности је представљено и прво свеобухватно истраживање о положају жена на селу које је спровео Завод за равноправност полова.

Идеја о организовању овакве врсте манифестације проистекла је на основу резултата истраживања а циљ је био представити јавности женe које живе на селу, указати на њихов често маргинализован положај, афирмисати њихова знања и вештине, као и улогу коју жене са села могу имати у унапређењу развоја туризма, пољопривреде, безбедности хране, смањењу сиромаштва и развоја својих локалних заједница уопште.
Сваке године манифестација се организује у другом граду како би се женама са села омогућило да посете и друге крајеве Војводине, стекну нова искуства и упознају се са примерима добре праксе других организација. До сада је Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини одржан у Новом Саду, Сомбору, Инђији, Суботици, Кикинди, Апатину, Бачкој Паланци, Зрењанину, Шиду и Панчеву.

Општина Алибунар је домаћин 14. по реду манифестације која ће ове године окупити преко 170 удружења жена са села са територије целе Војводине. Посетиоци ће имати прилику да виде производe из домаће радиности, пре свега рукотворинe, вез, тканице, сувенире, али и да пробају традиционалну војвођанску храну припремљену по старинским рецептима. Манифестација има за циљ да промовише жене из руралних подручја Војводине, њихово стваралаштво, потенцијале и предузетнички дух, али и друштвени активизам када је у питању развој и промоција својих локалних заједница.

Сајам је изложбено-продајног карактера и траје од 11 до 17 часова.

Догађај се одржава у организацији општине Алибунар и Туристичке организације општине Алибунар под покровитељством Завода за равноправност полова и Покрајинске владе.