Дан сећања на жене жртве насиља – 18. maj, установљен је 2017. године одлуком Владе Републике Србије на иницијативу потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић и мрежа невладиних организација „Жене против насиља”, како би се јавност, али и надлежне институције, стално подсећале на ризик од фемицида и његове последице.

Дан сећања на жене жртве насиља подржале су и 32 организације цивилног друштва, а петицију је потписало више од 8.000 грађанки и грађана Србије током акције спроведене у 25 градова и општина. Сећање на жене које више нису међу нама уједно је и опомена да непоступање или погрешно поступање надлежних институција у случајевима родно заснованог насиља жене плаћају својим животима.

Завод за равноправност полова од 2016. године континуирано спроводи едукацију и информисање жена, нарочито оних које живе у мањим срединама Војводине о неопходности пријављивања насилника и процедурама у ситуацији породичног и партнерског насиља. До сада је у 44 општине Војводине информисано близу 2500 жена и мушкараца и успостављена је сарадња са локалним градским и општинским самоуправама и родним локалним механизама који обезбеђују подршку институција укључених у заштиту жена од насиља, пре свега представника/ца полиције, Центара за социјални рад, тужилаштва, домова здравља и других.

Овим активностима Завод за равноправност полова пружа свој допринос остваривању циљева Националне стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици у делу који се тиче повећања сигурности жена од родно заснованог насиља у породици и у партнерским односима.