У поводу обележавања Дана сећања на жене жртве насиља подсећамо јавност да је од почетка ове године у Србији у породично-партнерском контексту учињено 9 фемицидa.

Дан сећања на жене жртве насиља ове године се у Србији обележава по седми пут. Влада Републике Србије је 2017. године 18. мај прогласила Даном сећања на жене жртве насиља након што је, на иницијативу Мреже „Жене против насиља” и уз подршку 32 организације цивилног друштва, петицију потписало више од 8.000 грађанки и грађана Србије током акције спроведене у 25 градова и општина.
Акција заговарања идеје да се један овакав дан прогласи организована је како би се јавност, али и надлежне институције, стално подсећале на ризик од фемицида и његове последице, нарочито након што је у периоду од 16. до 18. маја 2015. године током 72 сата у Србији убијено седам жена.

Сећање на жене које више нису међу нама уједно је и опомена да непоступање или погрешно поступање надлежних институција у случајевима родно заснованог насиља жене плаћају својим животима.

Завод за равноправност полова у оквиру своје програмске делатности континуирано ради на подизању свести јавности о феномену породичног и партнерског насиља,  а у току 2024. године биће завршена анализа података о капацитетима и потребама специјализованих женских НВО и других установа у сектору социјалне заштите за пружање услуга психосоцијалне подршке за жртве родно заснованог насиља и насиља у породици.

Скупштина АП Војводине донела је Програм за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима и других облика родно заснованог насиља у Аутономној покрајини Војводини за период од 2023. до 2026. године у оквиру ког се ова мера и спроводи.

ПРИЈАВИ НАСИЉЕ!

ЈЕДИНСТВЕНИ СОС ТЕЛЕФОН ЗА ЖЕНЕ ЖРТВЕ НАСИЉА: 0800-10-10-10
(бесплатан позив, радним данима 10-20 часова)

 

Насловна фотографија: Анђела Петровски/Новинарке против насиља/НПН