zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133

Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova saopštila je na današnjoj konferenciji za medije da će četvrti Konkurs za dodelu sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća u Vojvodini biti raspisan 1. marta ove godine. Direktorka Milović istakla je da Konkurs za kupovinu kuća izaziva veliko interesovanje javnosti i da je to razlog što će ove godine još 30 bračnih i vanbračnih parova dobiti svoj krov nad glavom, što znači da će i trideset žena postati suvlasnice nekretnine.

Na konferenciji su nabrojane i ostale aktivnosti Zavoda koje će biti realizovane u prvom kvartalu ove godine, kao što je aktuelan konkurs za unapređenje položaja žena pripadnica nacionalnih manjina, zatim održavanje okruglih stolova na temu jednakog pristupa zdravstvenim uslugama i eliminisanju diskriminacije žena u oblasti zdravstvene zaštite, što je i obaveza naše države prema ratifikovanim međunarodnim konvencijama.

„Obaveza naše države je da eliminiše ili smanji diskriminaciju žena u oblasti zdravstvene zaštite preduzimanjem posebnih mera koje će doprineti efektivnom ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, ravnopravan pristup zdravstvenim uslugama, posebno onim u vezi sa planiranjem porodice, posebne zdravstvene usluge koje se odnose na trudnoću, porođaj, postporođajni period, kao i besplatne usluge tamo gde je neophodno“, rekla je direktorka Zavoda.

Aktivnost će biti realizovana u saradnji sa stručnjacima iz oblasti zdravstvene zaštite putem tri susreta sa ženama koje žive u manjim seoskim sredinama gde službe zdravstvene zaštite nisu dovoljno zastupljene i edukovati ih o pravima u oblasti zdravstvene brige.

U povodu obeležavanja Međunarodnog dana žena – 8. marta, direktorka Milović rekla je da Zavod, kao i svake godine, ovaj praznik obeležava aktivistički.

„Ovaj dan izgubio je svoje pravo značenje i smisao u navali negiranja svega što je bila prvobitna ideja, a to su ženska ljudska prava, pravo na rad, pravo nasleđivanja, pravo planiranja porodice, itd.“, istakla je direktorka Zavoda.
Zavod za ravnopravnost polova će zato ovaj praznik, koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća žena, obeležiti organizovanjem dve aktivnosti: promocijom knjige Stojanke Lekić „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine 20. veka“ (u izdanju Zavoda) i ukazati javnosti na znamenite zrenjaninske sugrađanke raznih nacionalnosti po kojima se danas zovu naselja, ulice, spomenici, društvene ustanove, poput Karoline Mesinger, Sonje Marinković, Ruže Šulman, Ljubice Odadžić i drugih. Knjiga predstavlja vredan faktografski doprinos sagledavanju problema sa kojima se danas suočavaju žene u situaciji nevidljivosti sopstvene tradicije i doprinosa prethodnica.

Druga aktivnost odnosiće se na otvaranje posebnog Odeljenja u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ u Bačkoj Palanci koje će biti posvećeno literaturi iz oblasti rodne ravnopravnosti. Zavod će tom prilikom ovoj ustanovi pokloniti knjige iz svoje bogate izdavačke produkcije, a čije su autorke žene.