Међународни дан жена је глобална прослава друштвених, економских, културних и политичких достигнућа жена. Сваке године, овај дан служи као снажан подсетник на напредак остварен у правцу родне равноправности и истиче посао који тек треба да се уради.

Данашњи дан је прилика да укажемо на постигнућа жена у различитим сферама живота, осврнемо се на изазове са којима се оне суочавају и наставимо да радимо заједно како бисмо створили инклузивно друштво.

Тема овогодишње кампање поводом Међународног дана жена је посебно важна и гласи “ПОДСТАКНИ ИНКЛУЗИЈУ”. Инспирисати инклузију значи славити различитост и оснаживање у свим аспектима друштва, јер када инспиришемо друге да разумеју и вреднују инклузију жена, стварамо бољи свет. А када су саме жене инспирисане да буду укључене, постоји осецћај припадности, релевантности и оснаживања.

Овогодишња тема кампање наглашава кључну улогу инклузије у постизању родне равноправности. Позива на акцију за рушење баријера, изазивање стереотипа и стварање окружења у коме се све жене цене и поштују. #InspireInclusion подстиче све да препознају јединствене перспективе и доприносе жена из свих сфера живота, укључујуцћи и оне из маргинализованих заједница.

Један од кључних стубова #InspireInclusion је промоција различитости у лидерским позицијама и позицијама доношења одлука. Жене, посебно оне које припадају недовољно заступљеним групама, и даље се суочавају са препрекама када траже лидерске улоге. Заговарајуцћи инклузију, организације и заједнице могу искористити пуни потенцијал различитих перспектива, што доводи до бољег доношења одлука и иновација.

Образовање и свест играју виталну улогу у подстицању инклузије и оснаживању жена. Кроз иницијативе као што су менторски програми, образовне радионице и кампање заступања, појединци и организације могу створити прилике за жене да напредују. Пружајуцћи подршку и ресурсе, жене могу бити оснажене да превазиђу препреке и остваре свој пуни потенцијал.

Завод за равноправност полова наглашава важност заједничког рада како бисмо постигли равноправност у свим сегментима друштва. Борба за једнакост није само питање женских права, већ је то питање правде, људских права и одрживог развоја.

У многим деловима света, жене се и даље суочавају са дискриминацијом, насиљем и ограниченим могућностима. Међутим, исто тако, сведоци смо изузетних достигнућа жена које су се храбро суочиле с изазовима и промениле свет својим доприносима у политици, научним истраживањима, уметности, пословању и многим другим областима.

“Овим путем, у име Завода за равноправност полова, желимо изразити дубоко поштовање и захвалност свим женама које су својим радом, храброшћу и визијом допринеле бољем сутра. Без обзира на пол, боју коже или порекло, равноправност треба бити темељна вредност која нас повезује и инспирише на заједнички рад ка бољој будућности” – изјавила је директорка Ивана Крсмановић поводом Дана жена.

У сусрет Међународном дану жена, позивамо све да подрже иницијативе које промовишу равноправност, уважавање и подршку женама широм света. Само заједничким напорима можемо створити друштво у којем свака жена има прилику да оствари свој пуни потенцијал.

#IWD2024 #InspireInclusion