Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović prisustvovala je svečanom potpisivanju Evropske povelje o jednakosti žena i muškaraca u lokalnom životu, koju je u ime grada Novog Sada potpisao gradonačelnik Miloš Vučević.

Novi Sad je dvanaesta lokalna samouprava koja je potpisala Povelju obavezujući se na ovaj način svojim građankama i građanima za njenu primenu i oblastima koje odredi kao prioritet.

Potpisivanjem Povelje grad Novi Sad pokazuje da će voditi računa o ravnopravnosti žena i muškaraca i šalje važnu poruku svima u okruženju da je to vrednost za koju se treba zalagati.

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou namenjena je lokalnim i regionalnim upravama Evrope koje se njenim potpisivanjem javno obavezuju da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane Poveljom u svojim sredinama.

U cilju pružanja podrške primeni ovih principa, svaka potpisnica Povelje dužna je da u roku od dve godine pripremi Akcioni plan kojim će odrediti prioritete, aktivnosti i sredstva za njegovo sprovođenje. Potpisnica je takođe u obavezi da se poveže sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u svojoj zemlji, kako bi na najbolji mogući način promovisala najbolje prakse u pogledu istinske ravnopravnosti.

U Republici Srbiji Povelju je usvojilo ukupno 48 gradova i opština, dok su u Vojvodini Povelju potpisale opštine Bački Petrovac, Bečej, Kovačica, Kovin, Kula, Žitište, Sečanj, Žabalj i gradovi Zrenjanin, Sombor, Pančevo i Novi Sad.