Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović prisustvovala je svečanosti povodom potpisivanja Evropske povelje o jednakosti žena i muškaraca u lokalnom životu, koju je u ime opštine Sremski Karlovci potpisao predsednik opštine Nenad Milenković.

Čestitajući na ovom koraku, direktorka Zavoda napomenula je da su Sremski Karlovci 13 opština u Vojvodini koja je potpisala Povelju, koja je na ovaj način pokazala volju i spremnost, ali i obavezu da sledi principe rodne ravnopravnosti i donosi konkretne mere u cilju poboljšanja kvaliteta života svojih sugrađanki i sugrađana.

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou namenjena je lokalnim i regionalnim upravama Evrope koje se njenim potpisivanjem javno obavezuju da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane Poveljom u svojim sredinama.

U cilju pružanja podrške primeni ovih principa, svaka potpisnica Povelje dužna je da u roku od dve godine pripremi Akcioni plan kojim će odrediti prioritete, aktivnosti i sredstva za njegovo sprovođenje. Potpisnica je takođe u obavezi da se poveže sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u svojoj zemlji, kako bi na najbolji mogući način promovisala najbolje prakse u pogledu istinske ravnopravnosti.

U Republici Srbiji Povelju je usvojilo ukupno 48 gradova i opština, dok su u Vojvodini Povelju potpisale opštine Bački Petrovac, Bečej, Kovačica, Kovin, Kula, Žitište, Sečanj, Žabalj, Sremski Karlovci i gradovi Zrenjanin, Sombor, Pančevo i Novi Sad.