Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Ivana Krsmanović potpisala je u sredu, 27. decembra 2023. godine ugovore sa 42 žene preduzetnice kojima su odobrena sredstva za kupovinu opreme i repromaterijala u ukupnoj vrednosti od 13.550.000,00 dinara.

Zavod za ravnopravnost polova raspisao je početkom oktobra 2023. godine Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za podršku razvoja i afirmacije ženskog preduzetništva u 2023. godini za privredna društva i preduzetnice sa ciljem jačanja žena preduzetnika i privrednih društava, odnosno mikro i malih preduzeća u kojima su većinski vlasnici žene, a koje posluju na teritoriji AP Vojvodine. Na konkurs se javilo 242 žena preduzetnica što pokazuje zainteresovanost ove ciljne grupe za ovakvu vrstu podrške.

Konkurs je raspisan radi unapređenja poslovanja žena preduzetnica sa teritorije AP Vojvodine, odnosno pružanja institucionalne podrške razvoju poslovanja kojim upravljaju žene, i to putem investiranja u opremu koja će doprineti rastu prihoda, novom zapošljavanju i unapređenju tehnologije procesa proizvodnje ili pružanja usluge.

Bespovratna sredstva Zavoda za ravnopravnost polova ove godine dodeljena su preduzetnicama za kupovinu opreme i repromaterijala u različitim delatnostima, poput opreme za proizvodnju drveta, rogoza i kanapa, proizvodnje parfema, nakita, odeće, kolača, peciva do opreme potrebne u uslužnim delatnostima poput štamparija, arhitektonskih biroa, knjigovodstvenih agencija, igraonica, stomatoloških ordinacija, fitnes studija i drugih.

Preduzetnica Andrijana Radojičić je direktorka preduzetničke radnje Korporasana iz Novog Sada, koja se bavi obradom drveta.  Povodom dobijanja sredstava po konkursu, rekla je da je ova finansijska podrška ključna u realizaciji njenog poslovanja jer svaka mašina koju koristi u proizvodnji radi na bazi kompresora. „Sredstva ću iskoristiti za kupovinu kompresora koji će pokriti kapacitete moje proizvodnje, naročito jer sam tek godinu dana u preduzetništvu“.

Brankica Kenera je osnivačica i vlasnica firme Kenera NS iz Bukovca koje se bavi međunarodnim transportom i logistikom. Jedna je od retkih uspešnih žena u ovoj oblasti jer je on primarno muška profesija.
„Ova sredstva će mi značiti budući da firma ima dosta stvari koje ne može da skladišti, na primer gume, ulja itd. i ja sam konkurisala za kupovinu kontejnera koji će mi napraviti uštedu za iznajmljivanje prostora.“

Oblast ekonomskog osnaživanja žena spada u jedne od prioritetnih programskih aktivnosti u okviru delatnosti Zavoda za ravnopravnost polova. Ekonomsko osnaživanje žena obuhvata kreiranje programa i mera koji imaju za cilj podršku ženama u poslovanju, a kojima se podstiče razvoj, zapošljavanje, samozapošljavanje i bolji ekonomski položaj.