Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић учествовала је данас на ЗООМ конференцији поводом Међународног дана жена на селу под називом “Сеоске жене – покретачице локалног развоја“.

Конференција је одржана у организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women).

Циљ конференције је покренути дискусију на различите теме попут доприноса удружења сеоских жена развоју локалне економије, изазова са којима се суочавају у раду и финансирању, али и одрживости удружења и мерама за дугорочну подршку њиховим активностима.

На конференцији су учествовали представници институција са међународног, националног и покрајинског нивоа, као и предузетнице и представнице удружења жена из Србије и Војводине. Намера је била да се кроз дијалог институција и жена са села размене искуства и утврде могуће нове мере и јавне политике које би унапредиле њихов положај.

Директорка Завода је овом приликом истакла да су жене са села из Војводине већ дуги низ година у фокусу програмских активности Завода, да је ова установа била пионир у истраживању о положају ове друштвене групе и да су резултати тог истраживања донели бројне активности и мере којима се унапређује њихов положај у друштву.

Овом приликом издвојила је неколико проблема са којима се жене из удружења суочавају и навела да је то најчешће проблем самофинасирања и недостатак капацитета за праћење и писање пројеката и да им је у овој области неопходна менторска подршка појединаца и институција.

„Са становишта институције и утисака са теренских посета удружењима жена из Војводине, могу да кажем да је индивидулни приступ женама са села кључан. Само у директном контакту са њима можемо открити шта су реални проблеми жена које живе на селу, са којим препрекама се суочавају удружења  и да то зависи од села до села, типа делатности којом се баве, инфраструктуре локалне заједнице и другог. Јако је важно да све институције које у својим програмским активностима у фокусу имају жене са села, сарађују и раде синхронизовано јер само на тај начин ефекти свих јавних политика и мера које се доносе и спроводе могу имати конкретан резултат.“ – истакла је директорица Завода Станислава Малић-Гостовић.

Како је на крају напоменула Завод ће и даље наставити са пружањем финансијске подршке удружењима и женама у предузетништву, а план је да се у будућности осмисли програм и конкурс који би искључиво био намењен сеоским удружењима жена и њиховим потребама.