U cilju razvoja ženskog preduzetništva u ruralnim sredinama na području Vojvodine, organizovana je obuka žena “Otvorene škole edukacije” u oblasti organske proizvodnje, pokrenut od strane Zavoda za ravnopravnost polova, i u petak, 10. jula u Belom Blatu realizovan je još jedan projekat „ORGANSKA PROIZVODNJA – šansa za Beloblaćanke“, od ukupno 8 podržanih projekata, u 2015. godini.

Na edukativno – promotivnom skupu učestvovalo je veliki broj predstavnica ženskih organizacija iz okolnih banatskih naselja kao i svi zaintersovani za primenu i plasman organske proizvodnje.

U istraživačkom centru u Belom Blatu, prisutnima se obratila Vesna Šijački, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova, u vezi ideje, podrške i realizovanih aktivnosti koje afirmišu seoske žene da steknu znanje o organskoj proizvodnji i primene u bio-baštama.

Zatim su sledile prezentacije: „Čudesan svet biobašte“, prof.dr emerita Branka Lazić, „Sertifikat i plasman organskih proizvoda“, Nenad Novaković i „Značaj zaštite prirode i organske proizvodnje kao potencijalni lokalni brend“, mr Olivia Tešić. Nakon edukativnog dela, organizovan je praktičan deo projektnih aktivnosti, obilaskom bio bašta Marike Vrška Jonoš, Anuš Šimon i Gabrijele Gode, učesnice „Otvorene škole edukacije“ i članice Kluba žena Belo Blato, koje su prisutnima predstavile svoje bio bašte, rezultate i razmenile iskustva o primeni usvojenih znanja o organskoj proizvodnji.