У понедељак, 12.03.2018. у Великој сали Јеврејске општине одржано је предавање и трибина о Рози Луксембург.
Роза Луксембург је била Јеврејка, рођена у Пољској 5. марта (1871. – 19. јануар 1919). Још током гимназијског школовања ангажовала се у борби против диктатуре и због таквог ангажмана је морала да напусти земљу. Наставила је да се образује у Швајцарској, у Цириху, где је  успешно студирала и докторирала на питањима економије и политике. У Немачкој је због својих политичких и филозофских  ставова и активности више пута била затварана, што је на крају довело и до њеног гнусног политичког убиства у Берлину.

На предавању су проблематизоване поједине фазе живота Розе Луксембург, као и друштвена и политичка ситуација тога времена у Европи, и указано је на отворена питања о једнакости данас код нас. О Рози Луксембург и њеном деловању причали су Ана Бу, Ана Девић, Милош Панков, Душко Радосављевић, Данијела Радовић и Свенка Савић.

Поводом одржаног предавања, Завод за равноправност полова поклонио је јеврејској општини десет наслова из своје издавачке продукције који припадају Едицији „Роза Луксембург“ као мали допринос идејама које је ширила ова изузетна жена.
Завод за равноправност полова у оквиру своје издавачке делатности има едицију „Роза Луксембург“ коју је посветио докторским и мастер радовима на тему равноправности полова, са циљем да представи и афирмише стручњаке и стручњакиње који се баве родним политикама. На овај начин Завод чини да образовни капацитет јединог акредитованог докторског и мастер програма у Србији –  Центар за родне студије на Новосадском универзитету – буде доступан стручној и широј заинтересованој јавности.