Obuka i mentoring podrška putem „Otvorenih škola edukacije“ u oblasti organske proizvodnje održana je u utorak 16. juna 2015. godine u Centru za organsku proizvodnju iz Selenče.

U obuci je učestvovalo 26 žena iz 8 seoskih ženskih udruženja sa teritorije Vojvodine koja u svom radu primenjuju principe organske proizvodnje. Nakon teorijskog dela obuke, tokom leta uslediće praktičan rad i ciklus radionica koje će obuhvatiti osnove pojedinih načina organske poljoprivrede, pre svega onih koji su specifični za pojedine regione Vojvodine, а koji predstavljaju i primere dobre prakse.

Uvodna predavanja održali su prof. dr Branka Lazić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, M.Sc. Nikolina Pupavac iz Regionalne razvojne agencije Bačka, a svoja praktična iskustva preneo je preduzetnik Gazdinstva Vlček ­ Mirko Vlček.

Otvorene škole edukacije predstavljaju novi vid podrške razvoju ženskog preduzetništva u oblasti organske proizvodnje, koje pored drugih alatki, poput oglednih polja, inkubatora, mentoringa i udruživanja, unapređuju profesionalne veštine i kompetencije preduzetnica.

Obuka je organizovana u okviru projekta “Mentorstvo kao alat za osnaživanja žena korisnica farm inkubatora“ čiji je cilj uspostavlјanje edukativne i mentoring podrške izabranim korisnicama farm inkubatora i stvaranje mogućnosti za efikasniji plasman gotovih proizvoda na domaće tržište.

Organska proizvodnja razvijena je u 160 zemalja a njome se bavi 1,9 miliona proizvođača. Cilj organske proizvodnje je ekonomki i ekološki profit uz očuvanje životne sredine primenom preventivnih mera i predostrožnosti uz visoku etičnost.

Specifičnost ovako uzgajanoj hrani daje ekološki sistem proizvodnje, zakonska regulativa, kontrola i sertifikacija. Projekat realizuje Centar za organsku proizvodnju iz Selenče uz finansijsku podršku Zavoda za ravnopravnost polova.