Обука и менторинг подршка путем „Отворених школа едукације“ у области органске производње одржана је у уторак 16. јуна 2015. године у Центру за органску производњу из Селенче.

У обуци је учествовало 26 жена из 8 сеоских женских удружења са територије Војводине која у свом раду примењују принципе органске производње. Након теоријског дела обуке, током лета уследиће практичан рад и циклус радионица које ће обухватити основе појединих начина органске пољопривреде, пре свега оних који су специфични за поједине регионе Војводине, а који представљају и примере добре праксе.

Уводна предавања одржали су проф. др Бранка Лазић са Пољопривредног факултета у Новом Саду, М.Сц. Николина Пупавац из Регионалне развојне агенције Бачка, а своја практична искуства пренео је предузетник Газдинства Влчек ­ Мирко Влчек.

Отворене школе едукације представљају нови вид подршке развоју женског предузетништва у области органске производње, које поред других алатки, попут огледних поља, инкубатора, менторинга и удруживања, унапређују професионалне вештине и компетенције предузетница.

Обука је организована у оквиру пројекта “Менторство као алат за оснаживања жена корисница фарм инкубатора“ чији је циљ успоставлјање едукативне и менторинг подршке изабраним корисницама фарм инкубатора и стварање могућности за ефикаснији пласман готових производа на домаће тржиште.

Органска производња развијена је у 160 земаља а њоме се бави 1,9 милиона произвођача. Циљ органске производње је економки и еколошки профит уз очување животне средине применом превентивних мера и предострожности уз високу етичност.

Специфичност овако узгајаној храни даје еколошки систем производње, законска регулатива, контрола и сертификација. Пројекат реализује Центар за органску производњу из Селенче уз финансијску подршку Завода за равноправност полова.