Директорка покрајинског Завода за равноправност полова Весна Шијачки и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин посетили су у уторак 29. септембра 2015. године дом породице Дулић у Ђурђину и обишли кућу породице Цветићанин у селу Светозар Милетић.

Породица Зденка и Јасне Дулић из Ђурђина код Суботице једна је од 41 породице која је на конкурсу Завода за равноправност полова добила бесповратна средства за куповину куће. Они имају четворо деце: најстарије има шест, а најмлађе годину дана и пре тога живели су у истом селу као подстанари. Сматрају да је децу лакше одгајати на селу.

„Обиласком породице Дулић желели смо да објавимо да је управо затворен још један конкурс за који је Покрајинска влада издвојила 68 милиона динара и који ће, такође, усрећити нових 70 породица широм Војводине, које ће добити прилику да куповином куће дођу или остану да живе на селу. На тај начин желимо да оживимо војвођанско село, да дамо наш допринос ревитализацији села и да на делу покажемо да свако треба, сходно својим могућностима, да учини нешто да ова наша прелепа војвођанска села, где је велик број напуштених кућа – оживе“, изјавио је Мирослав Васин.

„Велико интересовање, као и срећа породица које су већ добиле куће, уверава нас да смо на добром путу и да ова акција никада неће бити заустављена“, поручио је потпредседник Покрајинске владе.

Директорка Завода је изјавила да је 10. септембра ове године затворен поновљени циклус конкурса за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом, на који се пријавило чак 277 брачних и ванбрачних парова.

„Први пут је креиран Конкурс са овако дефинисаним циљем и критеријумима у настојању да потенцијали и капацитети војвођанских села дођу у фокус јавних политика и понуде брачним паровима војвођанска села као могућу дестинацију и место за живот.“ изјавила је Весна Шијачки. Она је напоменула да је један од циљева Конкурса уважио и истраживачке податке Завода за равноправност полова о врло малом броју жена које поседују имовину над кућама и имањима.

„Ово је прилика да се куће равноправно укњиже на оба учесника конкурса – брачне парове и ванбрачне партнере“, истакла је она.

Од укупног броја пријављених, највише има парова са двоје деце – 89, затим са једним дететом – 81 пар, без деце су 65 пара, док су са троје и више деце – 43 пара. Највећи број учесника има средње образовање – 316, следи 96 учесника са основним образовањем, затим 74 учесника без образовања и 66 учесника са вишим и високим образовањем. Највећи број пријава стигао је из Бачке Паланке – 25, Новог Сада – 22, Суботице – 20, Сомбора – 19 и Зрењанина – 17.“ – истакла је Весна Шијачки.

Стратешки програм повратка на село Покрајинске Владе осмишљен је са циљем подстицања развоја руралних средина, побољшања демографске структуре, унапређења економског положаја жена и повећања броја жена власница непокретности. Ово је веома конкретна идеја и покушај који нуди алтернативу у времену велике економске кризе, и шири перспективу за стратешку акцију за повратак на село. Финансијска подршка Покрајинске владе брачним паровима који испуњавају услове Конкурса је подстицајна како за брачне парове који без оваквих модела подршке не могу да обезбеде стамбени простор, тако и за побољшање демографске структуре и оживљавање војвођанских села.