Direktorka pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin posetili su u utorak 29. septembra 2015. godine dom porodice Dulić u Đurđinu i obišli kuću porodice Cvetićanin u selu Svetozar Miletić.

Porodica Zdenka i Jasne Dulić iz Đurđina kod Subotice jedna je od 41 porodice koja je na konkursu Zavoda za ravnopravnost polova dobila bespovratna sredstva za kupovinu kuće. Oni imaju četvoro dece: najstarije ima šest, a najmlađe godinu dana i pre toga živeli su u istom selu kao podstanari. Smatraju da je decu lakše odgajati na selu.

„Obilaskom porodice Dulić želeli smo da objavimo da je upravo zatvoren još jedan konkurs za koji je Pokrajinska vlada izdvojila 68 miliona dinara i koji će, takođe, usrećiti novih 70 porodica širom Vojvodine, koje će dobiti priliku da kupovinom kuće dođu ili ostanu da žive na selu. Na taj način želimo da oživimo vojvođansko selo, da damo naš doprinos revitalizaciji sela i da na delu pokažemo da svako treba, shodno svojim mogućnostima, da učini nešto da ova naša prelepa vojvođanska sela, gde je velik broj napuštenih kuća – ožive“, izjavio je Miroslav Vasin.

„Veliko interesovanje, kao i sreća porodica koje su već dobile kuće, uverava nas da smo na dobrom putu i da ova akcija nikada neće biti zaustavljena“, poručio je potpredsednik Pokrajinske vlade.

Direktorka Zavoda je izjavila da je 10. septembra ove godine zatvoren ponovljeni ciklus konkursa za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, na koji se prijavilo čak 277 bračnih i vanbračnih parova.

„Prvi put je kreiran Konkurs sa ovako definisanim ciljem i kriterijumima u nastojanju da  potencijali i kapaciteti vojvođanskih sela dođu u fokus javnih politika i ponude bračnim parovima vojvođanska sela kao moguću destinaciju i mesto za život.“ izjavila je Vesna Šijački. Ona je napomenula da je jedan od ciljeva Konkursa uvažio i istraživačke podatke Zavoda za ravnopravnost polova o vrlo malom broju žena koje poseduju imovinu nad kućama i imanjima.

„Ovo je prilika da se kuće ravnopravno uknjiže na oba učesnika konkursa – bračne parove i vanbračne partnere“, istakla je ona.

Od ukupnog broja prijavljenih, najviše ima parova sa dvoje dece – 89, zatim sa jednim detetom – 81 par, bez dece su 65 para, dok su sa troje i više dece – 43 para. Najveći broj učesnika ima srednje obrazovanje – 316, sledi 96 učesnika sa osnovnim obrazovanjem, zatim 74 učesnika bez obrazovanja i 66 učesnika sa višim i visokim obrazovanjem. Najveći broj prijava stigao je iz Bačke Palanke – 25, Novog Sada – 22, Subotice – 20, Sombora – 19 i Zrenjanina – 17.“ – istakla je Vesna Šijački.

Strateški program povratka na selo Pokrajinske Vlade osmišljen je sa ciljem podsticanja razvoja ruralnih sredina, poboljšanja demografske strukture, unapređenja ekonomskog položaja žena i povećanja broja žena vlasnica nepokretnosti. Ovo je veoma konkretna ideja i pokušaj koji nudi alternativu u vremenu velike ekonomske krize, i širi perspektivu za stratešku akciju za povratak na selo. Finansijska podrška Pokrajinske vlade bračnim parovima koji ispunjavaju uslove Konkursa je podsticajna kako za bračne parove koji bez ovakvih modela podrške ne mogu da obezbede stambeni prostor, tako i za poboljšanje demografske strukture i oživljavanje vojvođanskih sela.