Завод за равноправност полова обележиће ове године Међународну кампању „16 дана активизма борбе против насиља над женама“ низом предавања у општинама Војводине са намером да информише јавност о томе шта је родно засновано насиље, које су надлежности институција укључених у систем заштите од насиља, као и о новинама у законодавству Србије у оквиру ког ће бити представљен нов закон – Закон о спречавању насиља у породици.
Трибине ће бити одржане у периоду од 27. новембра до 5. децембра 2017. у 6 војвођанских општина и градова према следећем распореду:

 • 11.2017, Сремска Митровица, сала општине, 15 часова
 • 11.2017, Рума, сала општине, 18 часова
 • 11.2017, Стара Пазова, сала општине, 18 часова
 • 11.2017, Ириг, Месна заједница (Војводе Путника 2), 17 часова
 • 11.2017, Инђијa, сала општине, 18 часова
 • 12.2017, Нови Сад, Скупштина града, Плава сала, 18 часова

Кампања подразумева информисање жена, са акцентом на маргинализоване групе попут сеоских жена, Ромкиња и жена са инвалидитетом, имајући у виду препреке и околности са којима се оне суочавају: традиционално патријархално васпитање о положају жена у заједници,  непрепознавање феномена насиља, непознавање сопствених права и недовољну информисаност о надлежностима институција.
Поражавајући су подаци о броју жена које трпе насиље, а још алармантнији о женама које губе живот тамо где би требало да су најбезбедније – у породици. Сеоске жене су додатно суочене са питањем насиља у породици и у партнерским односима имајући у виду да су далеко од надлежних институција и да је живот у мањим заједницама више подложан традиционалном, патријархалном обрасцу.
Основ за ову активност представља Програм за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АПВ за период од 2015. до 2020. који је саставни део Стратегије за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у Аутономној Покрајини Војводини за период од 2015. до 2020. године. 

16 дана активизма против насиља према женама” је међународна кампања која се обележава од  1991. године. Учесници/учеснице кампање одредили су 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама за почетак кампање и 10. децембар – Међународни дан људских права за крај кампање, како би симболично повезали проблем насиља над женама са људским правима и истакли да је такав вид насиља кршење људских права. Кампања такође укључује и друге значајне датуме, као што су 29. новембар – Међународни дан заштитника људских права жена; 1. децембар – Светски дан борбе против СИДЕ, и 6. децембар – годишњица Монтреалског масакра.

У кампању „16 дана активизма против насиља над женама” сваке године се укључују појединци/појединке и групе широм света који захтевају елиминисање свих облика насиља према женама кроз:

 • Подизање свести на локалном, националном, регионалном и међународном нивоу;
 • Јачање активности на локалном нивоу;
 • Повезивање локалних и међународних активности;
 • Успостављање форума за дијалог и размену стратегија деловања;
 • Вршење притиска на владе да спроведу обавезе на основу домаћих и међународних правних инструмената;
 • Пружање солидарности активистима/активисткињама широм света.

Oве године Кампања „16 дана борбе против родно заснованог насиља“ биће обележена под мотом НЕ ЗАБОРАВИТЕ НИКОГА: ЗАУСТАВИТЕ НАСИЉЕ ПРЕМА ЖЕНАМА И ДЕВОЈЧИЦАМА“ одражавајући основни принцип Агенде одрживог развоја до 2030. године.
Kaмпања  НЕ ЗАБОРАВИТЕ НИКОГА: ЗАУСТАВИТЕ НАСИЉЕ ПРЕМА ЖЕНАМА И ДЕВОЈЧИЦАМА“ посвећена је свету без насиља према женама и девојчицама широм света, истовремено имајући у виду и оне најнеповољније и маргинализоване групе као што су избеглице, мигранти, мањине, популације погођене сукобом и природним непогодама, на првом месту.
Kao и претходних година, наранџаста боја ће бити кључна тема која обједињује све активности, а зграде широм света биће осветљене и украшене наранџастом бојом како би се глобална пажња посветила питању насиља према женама и девојкама.

Гостовање директорке Завода на РТВ поводом активности током Кампање “16 дана активизма”