Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова саопштила је на данашњој конференцији за медије да ће четврти Конкурс за доделу средстава брачним паровима за куповину сеоских кућа у Војводини бити расписан 1. марта ове године. Директорка Миловић истакла је да Конкурс за куповину кућа изазива велико интересовање јавности и да је то разлог што ће ове године још 30 брачних и ванбрачних парова добити свој кров над главом, што значи да ће и тридесет жена постати сувласнице некретнине.

На конференцији су набројане и остале активности Завода које ће бити реализоване у првом кварталу ове године, као што је актуелан конкурс за унапређење положаја жена припадница националних мањина, затим одржавање округлих столова на тему једнаког приступа здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите, што је и обавеза наше државе према ратификованим међународним конвенцијама.

„Обавеза  наше државе је да елиминише или смањи дискриминацију жена у области здравствене заштите предузимањем посебних мера које ће допринети ефективном остваривању права на здравствену заштиту, равноправан приступ здравственим услугама, посебно оним у вези са планирањем породице, посебне здравствене услуге које се односе на трудноћу, порођај, постпорођајни период, као и бесплатне услуге тамо где је неопходно“, рекла је директорка Завода.

Активност ће бити реализована у сарадњи са стручњацима из области здравствене заштите путем три сусрета са женама које живе у мањим сеоским срединама где службе здравствене заштите нису довољно заступљене и едуковати их о правима у области здравствене бриге.

У поводу обележавања Међународног дана жена – 8. марта, директорка Миловић рекла је да Завод, као и сваке године, овај празник обележава активистички.
„Овај дан изгубио је своје право значење и смисао у навали негирања свега што је била првобитна идеја, а то су женска људска права, право на рад, право наслеђивања, право планирања породице,  итд.“, истакла је директорка Завода.
Завод за равноправност полова ће зато овај празник, који слави економска, политичка и друштвена достигнућа жена, обележити организовањем две активности: промоцијом књиге Стојанке Лекић „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине 20. века“ (у издању Завода) и указати јавности на знамените зрењанинске суграђанке разних националности по којима се данас зову насеља, улице, споменици, друштвене установе, попут Каролине Месингер, Соње Маринковић, Руже Шулман, Љубице Одаџић и других. Књига представља вредан фактографски допринос сагледавању проблема са којима се данас суочавају жене у ситуацији невидљивости сопствене традиције и доприноса претходница.

Друга активност односиће се на отварање посебног Одељења у  Народној библиотеци „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци које ће бити посвећено литератури из области родне равноправности. Завод ће том приликом овој установи поклонити књиге из своје богате издавачке продукције, а чије су ауторке жене.