zavod.ravnopavnost@vojvodina.gov.rs +381 21 66 15 133

Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова саопштила је на данашњој конференцији за медије да ће четврти Конкурс за доделу средстава брачним паровима за куповину сеоских кућа у Војводини бити расписан 1. марта ове године. Директорка Миловић истакла је да Конкурс за куповину кућа изазива велико интересовање јавности и да је то разлог што ће ове године још 30 брачних и ванбрачних парова добити свој кров над главом, што значи да ће и тридесет жена постати сувласнице некретнине.

На конференцији су набројане и остале активности Завода које ће бити реализоване у првом кварталу ове године, као што је актуелан конкурс за унапређење положаја жена припадница националних мањина, затим одржавање округлих столова на тему једнаког приступа здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите, што је и обавеза наше државе према ратификованим међународним конвенцијама.

„Обавеза  наше државе је да елиминише или смањи дискриминацију жена у области здравствене заштите предузимањем посебних мера које ће допринети ефективном остваривању права на здравствену заштиту, равноправан приступ здравственим услугама, посебно оним у вези са планирањем породице, посебне здравствене услуге које се односе на трудноћу, порођај, постпорођајни период, као и бесплатне услуге тамо где је неопходно“, рекла је директорка Завода.

Активност ће бити реализована у сарадњи са стручњацима из области здравствене заштите путем три сусрета са женама које живе у мањим сеоским срединама где службе здравствене заштите нису довољно заступљене и едуковати их о правима у области здравствене бриге.

У поводу обележавања Међународног дана жена – 8. марта, директорка Миловић рекла је да Завод, као и сваке године, овај празник обележава активистички.
„Овај дан изгубио је своје право значење и смисао у навали негирања свега што је била првобитна идеја, а то су женска људска права, право на рад, право наслеђивања, право планирања породице,  итд.“, истакла је директорка Завода.
Завод за равноправност полова ће зато овај празник, који слави економска, политичка и друштвена достигнућа жена, обележити организовањем две активности: промоцијом књиге Стојанке Лекић „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине 20. века“ (у издању Завода) и указати јавности на знамените зрењанинске суграђанке разних националности по којима се данас зову насеља, улице, споменици, друштвене установе, попут Каролине Месингер, Соње Маринковић, Руже Шулман, Љубице Одаџић и других. Књига представља вредан фактографски допринос сагледавању проблема са којима се данас суочавају жене у ситуацији невидљивости сопствене традиције и доприноса претходница.

Друга активност односиће се на отварање посебног Одељења у  Народној библиотеци „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци које ће бити посвећено литератури из области родне равноправности. Завод ће том приликом овој установи поклонити књиге из своје богате издавачке продукције, а чије су ауторке жене.