У оквиру обележавања Међународног дана жена, као допринос историјској борби за женска права и њихову видљивост у друштву, Завод за равноправност полова је одржао два догађаја који су обухватили промоцију књиге Стојанке Лекић „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века“ у издању Завода за равноправност полова и отварање Одељења у оквиру библиотека у Зрењанину и Бачкој Паланци која ће бити посвећена фонду литературе из области родне равноправности.
Промоција монографије Стојанке Лекић „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века“ одржана је 5. марта 2018. године у Барокној сали Градске куће у Зрењанину.
Књигу су представиле Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова (у име издавача књиге), др Зорица Мршевић, др Јованка Шарановић и др Биљана Стојковић, рецензенткиње књиге и Стојанка Лекић, ауторка.

Промоцији књиге претходио је догађај у Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“ где је директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић уручила директору библиотеке Милану Бјелогрлићу публикације из издавачке продукције Завода. На овај начин фонд градске библиотеке у Зрењанину обогаћен је публикацијама које у свом фокусу имају теме као што су родни стереотипи, родни односи, перспективе и положај жена у друштву данас и кроз историју.
Библиотеци „Жарко Зрењанин“ поклоњено је 12 наслова и преко 200 примерака књига из издавачке продукције Завода за равноправност полова.

Народна библиотека „Вељко Петровић“ из Бачке Паланке се такође придружила иницијативи и идеји Завода да се отвори посебно Одељење посвећено литературу из области родне равноправности, те је тако 9. марта у библиотеци одржана свечаност уручења књига чиме је фонд ове библиотеке обогаћен са 12 наслова, односно 246 примерака књига из издавачке продукције Завода за равноправност полова.

Захваљујући се на поклону и иницијативи Завода, догађај је отворила директорка библиотеке Ковиљка Добрић, а у свечаном делу обратили су се Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова и директорка Завода Диана Миловић.

У оквиру свечаности промовисана је монографија  „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине  20. века“ у издању Завода и том приликом говорила је ауторка књиге Стојанка Лекић.

 

 

 

 

Видео прилог