Zavod za ravnopravnost polova, u saradnji sa Zelenom mrežom Vojvodine i Edukativnim centrom iz Novog Sada sproveo je obuku o osnovama organske poljoprivrede za 31 bračni par iz 27 vojvođanskih sela. Obuci su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin, direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački i direktor Edukativnog centra Budislav Medurić.

Nakon uspešno završenog Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća są okućnicom na osnovu kog je 115 porodica dobilo priliku da samostalno započne svoj život na selu, Zavod za ravnopravnost polova osmislio je edukativni program „Osnove organske poljoprivrede – Šansa za mnoge” kao nastavak podsticajnih mera pokrajinskih institucija koje će doprineti kvalitetu života bračnih parova na selu i unaprediti ekonomski položaj žena i muškaraca.

Ukupno 63 polaznika i polaznica steklo je nova znanja o osnovama organske poljoprivrede, plasteničkoj proizvodnji, kreiranju bio-bašta, gajenju lekovitog i začinskog bilja, organskoj proizvodnji voća, kontroli i sertifikaciji u organskoj poljoprivredi, kao i o multifunkcionalnoj poljoprivredi kao ekonomskom pokretaču domaćinstava na selu. Obuku su sproveli stručnjaci i inženjeri sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Zelene mreže Vojvodine.

Direktorka Zavoda Vesna Šijački istakla je da je današnja obuka jedan od vidova sticanja praktičnih znanja koja se mogu primeniti u seoskim sredinama, jer je većina prisutnih polaznika i polaznica u vlasništvu poseda sa velikom okućnicom, koja se na ovaj način može uspešno iskoristiti. Direktorica Zavoda je rekla da su učesnici obuke i vlasnici kuća, partneri u velikom projektu Pokrajinske vlade, koji je imao za cilj čuvanje i revitalizaciju vojvođanskih sela.

Miroslav Vasin je rekao da se nastavlja započet proces revitalizacije sela u Vojvodini i da učesnici konkursa imaju priliku da započnu novu priču u svojim životima, a koja je u vezi sa selom i mogućnostima koje pruža seoska sredina, u nadi da će sopstvene ideje i zamisli pretvoriti u stvarnost.

,,Sama realizacija konkursa za kupovinu kuća na selu ipak ne sme predstavljati i početak i kraj,već mora biti proces koji traje. Velik broj kupljenih kuća ima i veliku okućnicu koja se može iskoristiti. Proizvodnja organske hrane je šansa i za dodatni prihod, ali je i put zdrave hrane, zdravog života i zdrave sredine“, rekao je Vasin.

Učesnici i učesnice obuke iskazali su zadovoljstvo osmišljenim programom obuke. “Veoma smo zadovoljni predavanjem o organskoj proizvodnji u baštama i plastenicima. Dobili smo mnogo korisnih informacija, dobrih ideja za zdraviji život, konkretnih predloga za dodatnu zaradu i veoma korisne savete od vrhunskih stručnjaka u oblasti organske proizvodnje.” izjavili su Dragan i Olivera Crvenkov iz Loka.

“Neopisivo nam je drago što smo bili deo ove savremene i vrlo korisne obuke. Saznali smo šta su osnove organske poljoprivrede i dobili smo uvid u proizvodnju organske hrane pomoću kvalifikovanih i iskusnih predavača i profesora, koji su nam voljno i detaljno odgovarali na postavljena pitanja.” utisci su Bernadete i Miroslava Kuzmanovskog iz Višnjevca.

“Zahvalan sam organizatorima i posebno predavačima koji su nam približili pojam organske proizvodnje na jedan veoma jasan, razumljiv i ne toliko komplikovan način. Iz Edukativnog centra poneli smo lepe utiske, mnoštvo literature i informacije o daljem usavršavanju i edukovanju na temu organske proizvodnje. Veoma sam srećan što postoje takve ustanove kao što je Edukativni centar i Zavod za ravnopravnost polova koji su nam pomogli sredstvima za kupovinu kuće i što i dalje daju podršku mladim bračnim parovima sa decom.” izjavio je Milan Ljepoja iz Banatskog Velikog Sela.

Obuka “Osnove organske poljoprivrede – šansa za mnoge” oslanja se na strateški program Pokrajinske vlade o revitalizaciji vojvođanskih sela i širi perspektivu za jačanje ekonomskog potencijala ruralnih sredina i povratka mladih na selo. U protekle tri godine više od 1000 žena i muškaraca u Vojvodini prošlo je edukaciju o organskoj poljoprivredi za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, pre svega za svoje porodice, a onda i za tržište.

Za više informacija, posetite sajt RTV klikom OVDE !