Завод за равноправност полова, у сарадњи са Зеленом мрежом Војводине и Едукативним центром из Новог Сада спровео је обуку о основама органске пољопривреде за 31 брачни пар из 27 војвођанских села. Обуци су присуствовали потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду Мирослав Васин, директорица Завода за равноправност полова Весна Шијачки и директор Едукативног центра Будислав Медурић.

Након успешно завршеног Конкурса за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа сą окућницом на основу ког је 115 породица добило прилику да самостално започне свој живот на селу, Завод за равноправност полова осмислио је едукативни програм „Основе органске пољопривреде – Шанса за многе” као наставак подстицајних мера покрајинских институција које ће допринети квалитету живота брачних парова на селу и унапредити економски положај жена и мушкараца.

Укупно 63 полазника и полазница стекло је нова знања о основама органске пољопривреде, пластеничкој производњи, креирању био-башта, гајењу лековитог и зачинског биља, органској производњи воћа, контроли и сертификацији у органској пољопривреди, као и о мултифункционалној пољопривреди као економском покретачу домаћинстава на селу. Обуку су спровели стручњаци и инжењери са Пољопривредног факултета у Новом Саду и Зелене мреже Војводине.

Директорка Завода Весна Шијачки истакла је да је данашња обука један од видова стицања практичних знања која се могу применити у сеоским срединама, јер је већина присутних полазника и полазница у власништву поседа са великом окућницом, која се на овај начин може успешно искористити. Директорица Завода је рекла да су учесници обуке и власници кућа, партнери у великом пројекту Покрајинске владе, који је имао за циљ чување и ревитализацију војвођанских села.

Мирослав Васин је рекао да се наставља започет процес ревитализације села у Војводини и да учесници конкурса имају прилику да започну нову причу у својим животима, а која је у вези са селом и могућностима које пружа сеоска средина, у нади да ће сопствене идеје и замисли претворити у стварност.

,,Сама реализација конкурса за куповину кућа на селу ипак не сме представљати и почетак и крај,већ мора бити процес који траје. Велик број купљених кућа има и велику окућницу која се може искористити. Производња органске хране је шанса и за додатни приход, али је и пут здраве хране, здравог живота и здраве средине“, рекао је Васин.

Учесници и учеснице обуке исказали су задовољство осмишљеним програмом обуке. “Веома смо задовољни предавањем о органској производњи у баштама и пластеницима. Добили смо много корисних информација, добрих идеја за здравији живот, конкретних предлога за додатну зараду и веома корисне савете од врхунских стручњака у области органске производње.” изјавили су Драган и Оливера Црвенков из Лока.

“Неописиво нам је драго што смо били део ове савремене и врло корисне обуке. Сазнали смо шта су основе органске пољопривреде и добили смо увид у производњу органске хране помоћу квалификованих и искусних предавача и професора, који су нам вољно и детаљно одговарали на постављена питања.” утисци су Бернадете и Мирослава Кузмановског из Вишњевца.

“Захвалан сам организаторима и посебно предавачима који су нам приближили појам органске производње на један веома јасан, разумљив и не толико компликован начин. Из Едукативног центра понели смо лепе утиске, мноштво литературе и информације о даљем усавршавању и едуковању на тему органске производње. Веома сам срећан што постоје такве установе као што је Едукативни центар и Завод за равноправност полова који су нам помогли средствима за куповину куће и што и даље дају подршку младим брачним паровима са децом.” изјавио је Милан Љепоја из Банатског Великог Села.

Обука “Основе органске пољопривреде – шанса за многе” ослања се на стратешки програм Покрајинске владе о ревитализацији војвођанских села и шири перспективу за јачање економског потенцијала руралних средина и повратка младих на село. У протекле три године више од 1000 жена и мушкараца у Војводини прошло је едукацију о органској пољопривреди за производњу здравствено безбедне хране, пре свега за своје породице, а онда и за тржиште.

За више информација, посетите сајт РТВ кликом ОВДЕ !