Завод за равноправност полова и у 2015. години креира обуке жена у области органске производње. Идеја је да покренемо отворене школе едукације, специфичне за поједине регионе Војводине, а истовремено примере добре праксе.

У суботу 27. јуна 2015. године, чланице и чланови Центра за органску производњу из Селенче и произвођачи/произвођачице посетиле су фарму породице Лелеа која се налази у Торку.

У недељу, 28. јуна 2015. године у оквиру истог пројекта организована је посета и едукација на две локације, у Иригу и Банстолу. Поменуте локације посетило је 25 органских произвођача/произвођачица.

Домаћица у Торку, Маријана Лелеа упознала је присутне са развојним путем свог газдинства, и широм отворила врата своје био-баште у којој се налази много биљних врста и сорти, тај број износи приближно 100. Полазницима школе објаснила је на који начин гаји своје биљке, како их штити од болести, штеточина и корова, и како примењује узгојни систем „биљке пријатељи“ и плодоред. Произвођачима/произвођачицама су нарочито биле занимљиве биљне врсте и сорте које су аутохтоне и давно заборављене, а које се у башти налазе у великом броју.

Породица Лелеа гаји огромну љубав према органској пољопривреди, интензивно се бави овим видом производње неколико година и успели су да развију један тип агро-еко туризма.Управо из тог разлога, произвођачима/цама представљају веома добар пример како примарној пољопривредној производњи додати нову, вишу вредност.

У Иригу су домаћини биле две породице: Санда и Лазар Кљештановић и Верица и Нурдин Мујкановић, власници органских воћних засада ораха, кајсије и јабуке. Поред уводног теоријског дела где су полазнике школа упознали са својим газдинством и воћњаком, посетиоцима су кроз практични део објаснили који је њихов начин и технологија производње.

Присутни су обишли засаде, научили како се затеже жица у воћњаку, како и чиме се врши везивање садница, како урадити зелену резидбу и проредити плодове, која је улога феромонских клопки, као и како производе брати, паковати и продати. Домаћини су се изузетно трудили да пруже посетиоцима што више информација едукативног садржаја. Владало је велико интересовање у току трајања школе, и полазници/полазнице су засигурно много тога научили.

Након одржане едукације у области органског воћарства, учесници/учеснице отворених школа упутили су се ка селу Банстол, где су се упознали са Маријаном Хемун, власницом и домаћицом сеоског туристичког домаћинства „Банстолка“. Маријана је пре неколико година почела да се бави традиционалном производњом и од корпице трешања данас је прерасла у озбиљног произвођача и прерађивача са развијеним домаћинством у етно стилу које пружа услуге хране, боравка и богат туристички садржај. На свом домаћинству производи и нуди широку палету традиционалних производа, као што су слатко од различитих воћних врста, ракија, пекмези, џемови, сокови, као и производ по коме је власница позната и који је добитник бројних награда и признања.

„Банстолка“ служи као веома добар пример свима онима, којима органска производња представља животни позив и основни или додати извор доходка. Кроз унапређење сопствене производње, искоришћавањем туристичких капацитета животне средине у којој се произвођач налази, и неизмерним трудом и залагањем, од произвођача сировина може се постати озбиљан конкурент осталим фармама и репрезент сопственог газдинства и производа у области органске производње и руралног туризма.