У суботу, 23. септембра 2023. године у селу Банатски Карловац одржана је четрнаеста по реду традиционална манифестација Завода за равноправност полова – Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини.
Ове године домаћин сајма били су општина Алибунар и Туристичка организација општине Алибунар под покровитељством Завода за равноправност полова и Покрајинске владе.

Манифестацију су отворили потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић и саветница председника Републике Србије Верица Лазић.

„Поносан сам на све жене и удружења која данас учествују. Ово је мали део, мали колаж онога што вредне руке наших жена у удружењима широм Војводине, у овом делу Србије праве, производе, стварају током целе године, годинама уназад. Посебно ми је драго кад видим да и локалне самоуправе помажу своја удружења, да су сви заједно и то је прави рецепт. Желим да се захвалим и истакнем да ме је импресионирао тај ниво хуманитарног активизма  од бројних удружења. Није само питање да неко чува занате, или нека звања, или уметност, или рукотворине, способности, него многа удружења су показала да су врло активна на хуманитарном пољу и да помажу свима којима је помоћ потребна.– рекао је министар Вучевић.

Обраћајући се присутнима, саветница председника Републике Србије Верица Лазић истакла је да јој је велика част и задовољство што присуствује сајму који указује на посебан допринос жена на селу, које су „наше мајке, баке и сестре, живе слике нашег порекла и основа нашег опстанка.
Свакако да ни овај сајам не би био могућ без вредних женских руку и умећа која се преносе с генерације на генерацију. С друге стране, иако играју важну улогу у економском напретку своје породице и друштва, њихов положај не одговара увек њиховим заслугама. Стога не смемо заборавити на нашу колективну одговорност када је реч о одржавању једнакости, не само у формалном смислу како би убудуће статус жена које живе и раде на нашим селима био бар приближно упоредив са оним што оне дају. – истакла је саветница председника.

Сајам стваралаштва сеоских жена се сваке године одржава у другом граду Војводине, а поводом обележавања Међународног дана сеоских жена (15. октобар). Циљ ове манифестације је промовисати жене из руралних подручја, њихов активизам и богато стваралаштво, али и указати на њихов социоекономски положај.
Покрајинска влада континуирано, не само кроз активности као што је Сајам, преко покрајинског Завода спроводи политику једнаких могућности и родне равноправности, како кроз своје конкурсе и кроз подстицање женског активизма и предузетништва, тако и кроз омогућавање једнаког приступа ресурсима.

На Сајму је учествовало близу 200 удружења жена са територије целе Војводине. Жене су на штандовима представиле својe рукотворине и прехрамбене производе. У пратећем програму манифестације одржан је тим билдинг за жене и интерактивна радионица на тему Бити предузетница није лако, маркетинг не зна свако“ на којој су жене имале задатак да покажу своју креативност и осмисле пласман и продају производа.

2023. година је проглашена годином женског предузетништва и важно је да укажемо да и жене на селу својим производима и вештинама итекако могу бити конкурентне на тржишту. Зато је неопходна институционална подршка. Тренутно је у току конкурс Министарства привреде  Влада Републике Србије за који је намењено 600 милиона динара бесповратних средстава за подршку женском предузетништву, а конкурс Завода за равноправност полова за развој и афирмацију женског предузетништва биће веома ускоро расписан.“ – истакла је директорка Завода за равноправност полова Ивана Крсмановић.

 У такмичарском делу манифестације представнице удружења жена су се надметале у брзом везу. Изабран је најлепши штанд и најбољи слаткиш Војводине по традиционалној рецептури.

 

Фото: Завод за равноправност полова