Organska proizvodnja razvijena je u 160 zemalja a njome se bavi 1,9 miliona proizvođača. Cilj organske proizvodnje je ekonomski i ekološki profit uz očuvanje životne sredine primenom preventivnih mera i predostrožnosti uz visoku etičnost. Specifičnost ovako uzgajanoj hrani daje ekološki sistem proizvodnje, zakonska regulativa, kontrola i sertifikacija.

U cilju promovisanja organske proizvodnje u Vojvodini, Zavod za ravnopravnost polova osmislio je program „Otvorenih škola edukacije“ koja podrazumeva stručna predavanja iz oblasti organske proizvodnje, praktičnu obuku seoskih žena, kao i prezentaciju i degustaciju organskih i tradicionalnih proizvoda.

Četvrta po redu “Otvorena škola edukacije” održana je 15. jula 2015. godine na porodičnom domaćinstvu Mirjane Hemun na Banstolu. Prisustvovalo je oko 50 žena iz 5 seoskih ženskih udruženja sa teritorije Vojvodine koje u svom radu primenjuju principe organske proizvodnje.

“Otvorene škole edukacije” predstavljaju novi vid podrške razvoju ženskog preduzetništva u oblasti organske proizvodnje, koje pored drugih alatki, poput oglednih polja, inkubatora, mentoringa i udruživanja, unapređuju profesionalne veštine i kompetencije preduzetnica, ali pružaju podršku i drugim zainteresovanim licima za ovakav vid bavljenja poljoprivredom.

Uvodna predavanja na temu uloge i značaja organske proizvodnje u razvoju turizma, ulozi žene u razvoju organske proizvodnje, kao i na koji način se priprema finalni proizvod za tržište a zatim uspešno plasira, održale su stručnjakinje iz ove oblasti – prof. dr emeritus Branka Lazić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, diplomirana ekonomistkinja Jelena Ivović i Snježana Mitrović iz Udruženja građana “Terra’s” iz Subotice, master ekologije Jelena Savić iz udruženja Geaorganik, dok je svoja praktična iskustva prenela preduzetnica Milica Popović, vlasnica prve ovlašćene organske prodavnice Moj salaš iz Novog Sada.

Nakon teorijskog dela obuke, učesnice projekta posetile su organske farme proizvođača jabuka i kajsija u Irigu – porodično gazdinstvo Lazara Klještanovića i Nurdina Mujkanovića gde su imale priliku da čuju praktična iskustva dugogodišnjih proizvođača.

Aktivnosti su odžane u okviru projekta “Organske farme u funkciji razvoja preduzetničkih veština seoskih žena” koje je realizovalo Udruženje proizvođača i ljubitelja organske hrane “Vitas”. Projekat je finansiran sredstvima Zavoda za ravnopravnost polova u okviru “Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava udruženjima žena na teritoriji AP Vojvodine za finansiranje preduzetničkih inicijativa u oblasti organske proizvodnje.