Органска производња развијена је у 160 земаља а њоме се бави 1,9 милиона произвођача. Циљ органске производње је економски и еколошки профит уз очување животне средине применом превентивних мера и предострожности уз високу етичност. Специфичност овако узгајаној храни даје еколошки систем производње, законска регулатива, контрола и сертификација.

У циљу промовисања органске производње у Војводини, Завод за равноправност полова осмислио је програм „Отворених школа едукације“ која подразумева стручна предавања из области органске производње, практичну обуку сеоских жена, као и презентацију и дегустацију органских и традиционалних производа.

Четврта по реду “Отворена школа едукације” одржана је 15. јула 2015. године на породичном домаћинству Мирјане Хемун на Банстолу. Присуствовало је око 50 жена из 5 сеоских женских удружења са територије Војводине које у свом раду примењују принципе органске производње.

“Отворене школе едукације” представљају нови вид подршке развоју женског предузетништва у области органске производње, које поред других алатки, попут огледних поља, инкубатора, менторинга и удруживања, унапређују професионалне вештине и компетенције предузетница, али пружају подршку и другим заинтересованим лицима за овакав вид бављења пољопривредом.

Уводна предавања на тему улоге и значаја органске производње у развоју туризма, улози жене у развоју органске производње, као и на који начин се припрема финални производ за тржиште а затим успешно пласира, одржале су стручњакиње из ове области – проф. др емеритус Бранка Лазић са Пољопривредног факултета у Новом Саду, дипломирана економисткиња Јелена Ивовић и Сњежана Митровић из Удружења грађана “Терра’с” из Суботице, мастер екологије Јелена Савић из удружења Геаорганик, док је своја практична искуства пренела предузетница Милица Поповић, власница прве овлашћене органске продавнице Мој салаш из Новог Сада.

Након теоријског дела обуке, учеснице пројекта посетиле су органске фарме произвођача јабука и кајсија у Иригу – породично газдинство Лазара Кљештановића и Нурдина Мујкановића где су имале прилику да чују практична искуства дугогодишњих произвођача.

Активности су оџане у оквиру пројекта “Органске фарме у функцији развоја предузетничких вештина сеоских жена” које је реализовало Удружење произвођача и љубитеља органске хране “Витас”. Пројекат је финансиран средствима Завода за равноправност полова у оквиру “Јавног конкурса за доделу бесповратних средстава удружењима жена на територији АП Војводине за финансирање предузетничких иницијатива у области органске производње.